Πολιτικη & Οικονομια

Βενιζέλος: «Η αντιπολίτευση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων»

Ολόκληρες οι δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με Σαμαρά

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
81508-164508.jpg

O Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, εξερχόμενος από τη σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε:

«Όπως είπα και χθες στις Βρυξέλλες, η διαπραγμάτευση που διεξάγουμε αυτή τη στιγμή είναι πολύπλοκη, σύνθετη, εξυπηρετεί δύο μεγάλους στόχους ταυτόχρονα, γιατί κλείνουμε το τρέχον πρόγραμμα και διαμορφώνουμε τη νέα σελίδα, το νέο καθεστώς.

Αντιλαμβάνεστε ότι εμείς πρέπει να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας, της ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής, να φροντίσουμε ώστε η Ελλάδα να ξαναγίνει ένα πραγματικά ισότιμο μέλος μέσα στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και οι εταίροι μας είναι δύσπιστοι και πιεστικοί, παρότι δέχονται ότι τα αποτελέσματά μας τα οικονομικά είναι εντυπωσιακά: και ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης και το πρωτογενές πλεόνασμα και οι τράπεζες και η δυνατότητα να αντλήσουμε επενδύσεις και άρα να έχουμε νέες θέσεις απασχόλησης. Αλλά είναι δύσπιστοι λόγω του πολιτικού και κοινωνικού κλίματος.

Άρα, η εσωτερική κατάσταση, η οποία δυστυχώς είναι στείρα, αντιπαραγωγική, δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση. Και από την άλλη μεριά, ο καθένας από τους δύο που διαπραγματευόμαστε, δηλαδή η Ελλάδα και οι εταίροι της, έχει προτεραιότητες, οι οποίες είναι προφανείς και θεμιτές, διότι η Ελλάδα έχει εθνικούς στόχους, οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν την δική τους επιδίωξη που είναι η Ευρωζώνη να μην ξανακυλήσει σε κρίση. Και φυσικά υπάρχει και το ΔΝΤ που διεκδικεί το ρόλο του και θέλει ο ρόλος του αυτός να επεκτείνεται ει δυνατόν και σε περιοχές όπως η Ευρωζώνη, που δεν ήταν καταστατικός σκοπός του ΔΝΤ, που φτιάχτηκε για τις υπό ανάπτυξη χώρες και τον τρίτο κόσμο. Άρα, το παιχνίδι είναι πολύ δύσκολο, πολύ σκληρό, πολύ συγκεκριμένο και πρέπει να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις ενός αρραγούς εσωτερικού μετώπου.

Το μήνυμα αυτό είναι πάρα πολύ καθαρό. Ο ελληνικός λαός πρέπει να στηρίξει την προσπάθεια και η αντιπολίτευση πρέπει να αρθεί στο επίπεδο υπευθυνότητας και ωριμότητας που απαιτούν οι συνθήκες».

Αναλυτικά ο διάλογος με τους δημοσιογράφους:

Τι ζητά η τρόικα για να έρθει; Τι μας ζητάνε; Τι καινούργιο μας ζητάνε;

Μα δεν υπάρχει ζήτημα τρόικας μόνο. Δεν είναι μια συνηθισμένη διαδικασία, ένα από τα review, από τις αναθεωρήσεις του μνημονίου που κάνει η τρόικα. Τώρα είναι η τελική φάση. Είναι η έξοδος από το μνημόνιο. Και δεν διαπραγματευόμαστε με την τρόικα μόνο για τα δικά της θέματα. Γίνεται και μια παράλληλη διαπραγμάτευση για τη νέα φάση, για τη φάση μετά το μνημόνιο και μετά την τρόικα.

Στο lockout και στο συνδικαλιστικό νόμο θα μπορούσαμε να κάνουμε πίσω;

Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε πουθενά. Απλώς θέλουμε να υπάρχει μια ενιαία αντιμετώπιση όλων των θεμάτων και να μην γίνεται αποσπασματική προσέγγιση. Δεν γίνεται συζήτηση για το ένα ή το άλλο θέμα. Δεν είναι ο συνδικαλιστικός νόμος το ζήτημα. Το ζήτημα είναι η αντίληψη που έχουμε για τις μεταρρυθμίσεις και την πρόοδο της χώρας. Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που η χώρα τις χρειάζεται. Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που η κοινωνία τις θέλει και τις στηρίζει. Και υπάρχουν οι υποψίες του κάθε πολίτη ότι μπορεί να του ζητηθούν ξανά θυσίες. Λοιπόν, του λέμε ότι δεν θα του ζητήσουμε ξανά θυσίες, ότι δεν θα υπάρξουν μέτρα λιτότητας, μέτρα δημοσιονομικά. Αλλά σίγουρα πρέπει η ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα να στηρίξει, όχι τώρα αλλά και στο μέλλον αλλαγές, οι οποίες είναι χρήσιμες και αναγκαίες για τα παιδιά μας, για την απασχόληση, για τις επενδύσεις, για την Ανάπτυξη, για την ανταγωνιστικότητα.

Θα αλλάξει κάτι στον προϋπολογισμό για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το οποίο κάνει λόγο η τρόικα;

Όχι, όχι. Η τρόικα στις προβλέψεις της για το δημοσιονομικό κενό ιστορικά έχει αποτύχει. Έλεγε κάποια πράγματα για το 2012, για το 2013, για το 2014. Απεδείχθη ότι οι δικές μας προβλέψεις είναι έγκυρες και ήδη έχουμε ξεπεράσει τις καλές προβλέψεις. Γιατί και στο πρωτογενές πλεόνασμα είχαμε καλύτερα και ταχύτερα αποτελέσματα αλλά και στην επάνοδο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης είχαμε ένα αποτέλεσμα που δεν το προβλέπανε και ήταν από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Ενώ η Ευρωζώνη ως ενιαία οικονομία αυτή τη στιγμή εμφανίζει πολύ σοβαρά προβλήματα ρυθμού ανάπτυξης, η Ελλάδα ήδη από το γ' τρίμηνο του 2014 έχει επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς και αυτό είναι μια ένδειξη πάρα πολύ σοβαρή.

Τα θεμελιώδη στοιχεία της ελληνικής οικονομίας είναι όλα καλά αυτή τη στιγμή. Και επειδή κάποιοι παραξενεύονται και λένε «μα έχουμε χάσει εισοδήματα, υπάρχει ανεργία, υπάρχει πρόβλημα κοινωνικής συνοχής», τους λέμε ναι, αυτό τώρα θα αρχίσει να φαίνεται στην πραγματικότητα της κάθε οικογένειας, του κάθε πολίτη, του κάθε εργαζόμενου. Κα ιδίως αυτό θα φανεί με τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας είπε σήμερα ότι φταίει το ΠΑΣΟΚ που δεν προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις.

Καλά, εντάξει. Του απάντησε νομίζω η κυβερνητική εκπρόσωπος. Το ΠΑΣΟΚ γενικά πρέπει να γίνεται σεβαστό από εχθρούς και φίλους γιατί κρατάει τη σταθερότητα της εθνικής στρατηγικής. Και κουβαλάει ένα βάρος, το οποίο είναι δυσανάλογο και τώρα που θα βγούμε από την κατάσταση αυτή και θα περάσουμε- πρώτα ο Θεός- σε μια νέα φάση. Όσοι μπήκαν εκ των υστέρων στη στρατηγική αυτή, αφού ταλαντεύτηκαν και αφού πέρασαν μια μακρά αντιμνημονιακή φάση εύκολη και λαϊκιστική, καλό είναι να σκεφτούν γιατί άργησαν να ακολουθήσουν τη δύσκολη και ορθή διαδρομή.

Η κυβέρνηση στηρίζει, κ. Πρόεδρε, τον κ. Χαρδούβελη;

Ναι, η κυβέρνηση στηρίζει απολύτως τον κ. Χαρδούβελη και πρέπει να λέμε την αλήθεια. Δεν μπορεί ο υπουργός Οικονομικών που ανέλαβε ένα τεράστιο βάρος πριν από μόλις 3-4 μήνες μετά τις ευρωεκλογές, να ενοχοποιείται ως υπεύθυνος καταστάσεων, οι οποίες δεν έχουν διαμορφωθεί επί των δικών του ημερών. Εν πάση περιπτώσει, αυτή η ιστορία πρέπει να ιδωθεί στον πυρήνα της. Οι 100 δόσεις υπάρχουν. Τον πολίτη τον ενδιαφέρει να μπορεί να εξυπηρετηθεί, να ελαφρυνθεί.

Και να πούμε και κάτι για να μην το ξεχνάμε; Υπάρχει ένα θέμα, λοιπόν, με τον ΕΝΦΙΑ. Προσπαθούμε να δώσουμε τις καλύτερες λύσεις και κάναμε πολλές βελτιώσεις. Αλλά αν σκεφτούμε ιστορικά γιατί προέκυψε το ζήτημα με τον ΕΝΦΙΑ, γιατί είχαμε λυσσάξει κάποιοι τον Σεπτέμβριο του 2011 εναντίον του ΕΕΤΗΔΕ. Λοιπόν, αυτά όλα έχουν συνέπειες και επιπτώσεις.

Τελικά η τρόικα γιατί καθυστερεί; Γιατί δεν υπάρχει εδώ αρραγές πολιτικό μέτωπο;

Σας το εξήγησα προηγουμένως.

Ο κ. Χαρδούβελης επανέφερε το θέμα του Grexit. Υπάρχει θέμα Grexit;

Μισό λεπτό. Προφανώς ξέρετε τι είπε ο κ. Χαρδούβελης.

Είπε ότι θα κρατήσουμε την Ελλάδα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προφανώς κρατάμε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Τίθεται θέμα;

Όχι, δεν τίθεται θέμα. Αλλά επαναλαμβάνω ότι αυτά που είναι αυτονόητα και δεδομένα και έχουν προκύψει με κόπους και θυσίες πέντε ετών, μπορούν να χαθούν σε πέντε μέρες. Και εξήγησα ότι ακόμη και σε πέντε λεπτά με μια λάθος κίνηση μπορείς να καταστρέψεις τα πάντα. Λοιπόν, αυτό είναι το μήνυμα προς την αντιπολίτευση. Και αυτό είναι και το μήνυμα προς τον Ελληνικό λαό, γιατί πάντα υπάρχουν σκληρά και καθαρά διλήμματα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

«Βλέποντας τη σπουδαία δουλειά που γίνεται σε αυτές δομές, θα έλεγα ότι αυτή η επίσκεψη ήταν για μένα ένα δώρο Χριστουγέννων» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.