- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Έρχεται QR code και καταγραφή όλων των POS στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής
Οι κρίσιμες ημερομηνίες για τους επαγγελματίες
Φοροδιαφυγή: Έρχεται «κωδικός» και καταγραφή όλων των POS
Δύο νέα μέτρα, με τα οποία θα περιοριστεί περαιτέρω η φοροδιαφυγή που διαπράττουν επιτήδειοι με τις αποδείξεις και τα POS, προωθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Το ένα μέτρο αφορά στην καταγραφή όλων των POS που λειτουργούν στην Ελλάδα και το δεύτερο στην υποχρεωτική χρήση του κωδικού (QR code), ο οποίος αναγνωρίζει τη γνησιότητα των αποδείξεων σε όλους τους φορολογικούς μηχανισμούς που έχουν υποχρέωση διαβίβασης παραστατικών στη ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.
Λίγους μήνες πριν κλείσει οριστικά το μείζον ζήτημα της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, με την καταγραφή όλων των συσκευών, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα γνωρίζουν -πριν επισκεφθούν για έλεγχο τις επιχειρήσεις- τον αριθμό των POS που αυτές διαθέτουν, ποια είναι δηλωμένα και ποια χρησιμοποιούνται νόμιμα ή παράνομα.
Το ηλεκτρονικό Μητρώο POS θα συσταθεί αυτόματα με βάση τις πληροφορίες που θα στείλουν οι πάροχοι POS τις οποίες στη συνέχεια θα έρθουν να διορθώσουν και να συμπληρώσουν οι επιχειρήσεις, δηλώνοντας τα POS που τυχόν δεν περιλαμβάνονται στα στοιχεία που θα έχουν αποσταλεί από τους παρόχους.
Οι κρίσιμες ημερομηνίες
Όπως ορίζει απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, τα ενεργά POS των επιχειρήσεων θα δηλώνονται αυτοματοποιημένα ανά δεκαήμερο:
- Από τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών που εκκαθαρίζουν συναλλαγές που εξοφλούνται με τη χρήση καρτών πληρωμής και
- Από τους Παρόχους Μέσων Πληρωμών που παρέχουν, εγκαθιστούν και διαχειρίζονται τερματικά μηχανήματα POS, ανεξάρτητα αν η καταστατική τους έδρα ή ο τόπος πραγματικής διοίκησης ή η μόνιμη εγκατάστασή τους βρίσκεται στην Ελλάδα.
Όσον αφορά στις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν POS:
- Από τις 29 Σεπτεμβρίου 2023, λαμβάνουν γνώση των ενεργών POS τους, τα οποίαέχουν δηλωθεί γι’ αυτές στο Μητρώο POS από τους Παρόχους.
- Υποχρεούνται από τις 11 έως τις 30 Οκτωβρίου 2023 να υποβάλουν δήλωση για την τυχόν διόρθωση της εικόνας των ενεργών POS που διαθέτουν κατά την 30η Σεπτεμβρίου 2023.
- Εφεξής, υποχρεούνται από την 11η έως και την τελευταία ημέρα κάθε μήνα να υποβάλουν δήλωση για τις μεταβολές του προηγούμενου μήνα, εφόσον αυτές δεν έχουν δηλωθεί από τους Παρόχους, καθώς και για την επικαιροποίηση ή τυχόν διόρθωση των δηλωθέντων στοιχείων.
Από την 1η Νοεμβρίου η χρήση του QR code που αποτυπώνεται στις αποδείξεις και αποδεικνύει τη γνησιότητά τους θα είναι υποχρεωτική για όλους τους φορολογικούς μηχανισμούς που έχουν υποχρέωση διαβίβασης παραστατικών στη ψηφιακή πλατφόρμα myDATA ενώ όσοι δεν συμμορφωθούν με τη συγκεκριμένη υποχρέωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα.
Πηγή: ΕΡΤ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε εφαρμογή από τη Δευτέρα η Εθνική Πρωτοβουλία Μείωσης Τιμών
Οι νεότεροι ψηφοφόροι μπαίνουν στην εκλογική διαδικασία με διαφορετικές εμπειρίες, αξίες και τρόπους ενημέρωσης
Πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την ΕΑΤ
Τέλος οι υπέρογκες επιβαρύνσεις για ασφαλιστική κάλυψη σε καταναλωτικά δάνεια
Απογοήτευση στον εμπορικό κόσμο, με τους καταναλωτές να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα
Αποτίμηση του κυβερνητικού έργου των τελευταίων 7 ετών και κριτική στην αντιπολίτευση
«Σχεδιάζουμε και εκτελούμε ένα πρόγραμμα πολιτισμού, με δύναμη βιώσιμης ανάπτυξης, εξωστρέφειας και συνεργασίας», τόνισε η υπουργός
Στο βίντεο με τη χρήση ΑΙ για animation, ο πρωθυπουργός περιγράφει όλα όσα πέτυχε η χώρα
Η λίστα περιλαμβάνει τρόφιμα, βασικά είδη διαβίωσης και σχολικά είδη
Ο υπουργός Επικρατείας παρέθεσε τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ
Για οργανωμένη και μετρήσιμη παρέμβαση, κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών
«Οι πολίτες γνωρίζουν ότι η ΝΔ κάνει όλα όσα λέει και θα συνεχίσει», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
«Κατέληξε οπαδός της πολιτικής Τσίπρα» απαντά το ΠΑΣΟΚ
«Με μεθοδική δουλειά, αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής στη Δυτική Αττική», δήλωσε ο Περιφερειάρχης
«Συνεχίζουμε την προσπάθεια για ακόμη μεγαλύτερη τόνωση της απασχόλησης», δήλωσε η υπουργός Εργασίας
Στόχος να περιοριστούν οι έμμεσες επιπτώσεις του αυξημένου κόστους μεταφορών στην αγορά
Προθεσμία έως 6 Σεπτεμβρίου - Μισθός, πλήρης ασφάλιση και επιδόματα για νέους 15-29 ετών
«Αποκορύφωμα θράσους και έλλειψη επίγνωσης»
Ελλάδα και Ισραήλ υπέγραψαν τη διακρατική συμφωνία για την «Ασπίδα του Αχιλλέα»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.