Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 1 - 7 Σεπτεμβρίου 2023

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 883
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα νούμερα της Εβδομάδας | 1 - 7 Σεπτεμβρίου 2023

Τα νέα της εβδομάδας 1 - 7 Σεπτεμβρίου 2023. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

270.706 είχαν συμμετάσχει στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, στις 5 Δεκεμβρίου του 2021.


3 αστυνομικούς και 1 υπηρεσιακό αυτοκίνητο για τον Στεφ Κας (όπως επιβάλλεται να προσφωνείται κάποιος Έλλην ορμώμενος εξ Αμερικής) και άλλους τόσους για τον σύντροφό του Tyler διέθεσε η Υπηρεσία Προστασίας Αλλοδαπών Αξιωματούχων και Ευπαθών Στόχων της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

4 ημέρες πριν την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, ο Στεφ Κας είχε καταθέσει σχετικό αίτημα στην ΕΛΑΣ. Όταν έγινε γνωστό ότι φρουρείται, δήλωσε ότι παραιτείται των αστυνομικών τους οποίους ο ίδιος είχε ζητήσει. Υποστήριξε μάλιστα ότι η πολιτεία διέταξε να του διατεθούν.


1,25 είναι η απόδοση που έδινε η στοιχηματική εταιρεία Novibet το πρωί της Κυριακής στο ενδεχόμενο να κερδίσει η Έφη η Αχτσιόγλου τις εσωκομματικές εκλογές σε μια εβδομάδα.

3 αντίστοιχα είναι η απόδοση που έδινε στον Στεφ Κας.

21 ήταν η απόδοση του Νίκου του Παππά και 26 του Ευκλείδη του Τσακαλώτου.

51 απόδοση έδινε στον έτερο Στέφανο, τον Τζουμάκα, ο οποίος δικαίως κερδίζει τον τίτλο του Underdog. Αυτό που στη χώρα μας ονομάζουμε «αουτσάιντερ».


250 ασθενοφόρα με σύστημα γεωεντοπισμού αναμένεται να προμηθευτεί το Υπουργείο Υγείας. Θα δείχνουν (προφανώς) τη θέση του οχήματος με ακρίβεια δευτερολέπτου.

7-10 λεπτά θα κάνει το ασθενοφόρο να φθάσει στο περιστατικό μετά την κλήση, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Οι πολίτες θα ενημερώνονται στο κινητό τους για την ώρα άφιξης.

800 νέες θέσεις διασωστών θα προκηρυχθούν το προσεχές διάστημα.

120 περίπου υποψήφιοι εμφανίστηκαν στα τέλη Αυγούστου όταν προκηρύχθηκαν οι διπλάσιες θέσεις διασωστών. Με τους μισθούς που δίνουν για μια τόσο δύσκολη δουλειά είναι θαύμα που εμφανίστηκαν και αυτοί.

10.000 γιατρούς και νοσηλευτές προτίθεται να προσλάβει η κυβέρνηση, όπως είχε υποσχεθεί. Είναι προφανές ότι θα αυξήσει τους μισθούς.


12,9% των πολιτών που απάντησαν σε έρευνα της Αbout People θεωρούν ότι οι νέες ταυτότητες αποτελούν απειλή για την ελευθερία. Περισσότερο ανήσυχοι σχετικά με το θέμα δηλώνουν όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο του κορωνοϊού, σύμφωνα πάντα με την έρευνα.

17,5% των πολιτών εκτιμά ότι «δεν υπάρχει σημαντική κλιματική αλλαγή και είναι υπερβολές όσα λέγονται για το θέμα». Ακριβώς τα ίδια δηλαδή που λέει και ο Τραμπ.

30,9% πιστεύουν ότι έχει βρεθεί το φάρμακο για τον καρκίνο και κάποιοι μας το κρύβουν. To 2019 σε έρευνα της ίδιας εταιρείας το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 35,5%.

13% πιστεύουν ότι τα παιδικά εμβόλια είναι πιθανό να προκαλούν αυτισμό.

1,1% πιστεύουν ότι η Γη είναι επίπεδη. Ύποπτα μικρό ποσοστό. Τι μας κρύβουν;

6,2% θεωρούν ότι ο κορωνοϊός δεν υπήρξε ποτέ. Τσάμπα το μπόλι που κάναμε εμείς τα πρόβατα.


419,6 μέρη ανά εκατομμύριο είναι η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα τον τρέχοντα Σεπτέμβριο, σύμφωνα με μετρήσεις του Εθνικού Οργανισμού Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ.

396 μέρη ανά εκατομμύριο ήταν το αντίστοιχο μέγεθος μια δεκαετία πριν.

350 μέρη είναι το ασφαλές επίπεδο. Το έχουμε ξεπεράσει προ πολλού.


1,54°C υψηλότερη σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία της περιόδου 1850-1900 ήταν η θερμοκρασία του πλανήτη τον φετινό Ιούλιο, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Berkeley. Η περίοδος αναφοράς επιλέγεται ως ορόσημο πριν τη βιομηχανική επανάσταση.

17,2 °C ήταν η μέση θερμοκρασία της Γης τον Ιούλιο, γεγονός που τον καθιστά τον θερμότερο μήνα όλων των εποχών. Τουλάχιστον από το 1850 και μετά που έχουμε στοιχεία.


935.000 στρέμματα είχαν καεί μέχρι το πρωί της Κυριακής στον Έβρο.

47% ήτοι 440.180 στρέμματα αφορούν σε δασικές εκτάσεις.

16 συνεχόμενες ημέρες έκαιγε η δασική πυρκαγιά στην περιοχή. Ευτυχώς, με τη βοήθεια του καιρού, το βράδυ της Κυριακής δεν υπήρχαν ενεργά μέτωπα.

1.726.260 στρέμματα έχουν καεί ήδη φέτος, πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη καταστροφή στην Ελλάδα μετά το 2007. Τότε είχαν γίνει στάχτη 2.717.150 στρέμματα.


5 είναι τελικά οι υποψήφιοι για τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τους Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Παππά, Στέφανο Τζουμάκα και Στέφανο Κασσελάκη.

30,7% έλαβε η Έφη η Αχτσιόγλου σε δημοσκόπηση της εταιρείας Interview, η οποία ωστόσο πραγματοποιήθηκε χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η υποψηφιότητα Κασσελάκη.

13,6% έλαβε ο Ευκλείδης, 11,1% ο Νίκος, όσο και ο Στέφανος ο Τζουμάκας.

14,3% δηλώνουν αναποφάσιστοι και 19,2% δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν.

62,8% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι η επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα είναι χειρότερη από εκείνη των πρόσφατων εθνικών εκλογών.

100% των έγκυρων ψήφων είχε λάβει στις εκλογές της 15ης Μαΐου 2022 ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας. Ποσοστό το οποίο –σύμφωνα με φήμες– έκανε τον Κιμ να σκάσει από το κακό του.

140.000 νέα μέλη είχαν ψηφίσει σε εκείνες τις εκλογές, σύμφωνα τουλάχιστον με τα λεγόμενα του Αλέξη του Τσίπρα.

60.000 μέλη είναι το άτυπο όριο που έχει θέσει η Κουμουνδούρου για τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των πολιτικών συντακτών.


Verba Volant

Στέφανος Τζουμάκας

«Γελάει η κοινωνία. Έχει πέραση σε έναν κόσμο που είναι UFO, δεν έχει σχέση με τους κοινωνικούς αγώνες και δεν ξέρει για τα συμφέροντα που είναι από πίσω».

Με τη γνωστή αστική, πασοκική του ευγένεια ο παλαίμαχος πολιτικός καταφέρεται κατά του ανθυποψηφίου του Στεφ Κας. Αποκαλύπτει ότι υπάρχουν «συμφέροντα που είναι από πίσω» και εν συνεχεία «στολίζει» και τους οπαδούς Κασσελάκη, γνωρίζοντας ότι ούτως ή άλλως δεν εκτιμούν την αξία του ανθρώπου που χάριζε ομπρέλες θαλάσσης στους έξυπνους ψηφοφόρους.

Στέφανος Κασσελάκης

«Θέλετε να βάλετε απέναντι στους δήθεν άριστους ένα άτομο που μιλάει καλύτερα αγγλικά από αυτούς, που τους έχει κερδίσει σε μαθηματικούς διαγωνισμούς και πτυχία»;

Χωρίς διάθεση να περιαυτολογήσει, ο Στεφ Κας ξεβρακώνει τους αντιπάλους του. Από σεμνότητα και μόνο –φαντάζομαι– δεν αναφέρθηκε σε άλλες νίκες. Όπως τότε που τους κέρδισε σε διαγωνισμό για το ποιος θα φάει τα περισσότερα burgers ή την άλλη φορά που κέρδισε όταν «έβαζαν ποδαράκια» για να διαλέξουν συμπαίκτες στο ποδόσφαιρο.

Νίκος Φίλης

«Δεν υπήρξαν επιθέσεις στον κ. Κασσελάκη, υπήρξε κριτική».

Βέβαια έγκυρα ανώνυμα τρολς και «φιλικά» ΜΜΕ αποπειράθηκαν να τον εμπλέξουν ακόμη και στο προπατορικό αμάρτημα αλλά αυτά –για την εγχώρια αριστερά– δεν συνιστούν επιθέσεις. Με τα δεδομένα της σημερινής «μετά-αριστεράς», ακόμη και οι διαδώσεις για τον Πλουμπίδη θα συνιστούσαν απλώς «κριτική».

Στέλιος Κούλογλου

«Μπορεί με σύνθημα “εμπρός για τένις λαϊκά” να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ασπρόπυργο»;

Μια εύλογη απορία (ίσως και υφέρπουσα κριτική) από τον δημοσιογράφο-ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι αναπαράγει το στερεότυπο του βασανισμένου αριστερού που δεν παίζει φυσικά τένις. Αυτή η τοποθέτηση πιθανόν να διώχνει «πελατεία», όπως ο ίδιος αποκαλεί στο κείμενό του τους ψηφοφόρους του κόμματος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ