Πολιτικη & Οικονομια

Στην Αθήνα σήμερα η Τζόρτζια Μελόνι για δείπνο με τον Κ. Μητσοτάκη - Τι θα συζητηθεί

Μεταναστευτικό και ενέργεια στο επίκεντρο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στην Αθήνα σήμερα η Τ. Μελόνι για δείπνο με τον Κ. Μητσοτάκη
Στην Αθήνα σήμερα η Τ. Μελόνι για δείπνο με τον Κ. Μητσοτάκη © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Τ. Μελόνι: Στην Αθήνα σήμερα σε δείπνο με τον Κ. Μητσοτάκη - Μεταναστευτικό και ενέργεια στο επίκεντρο

Ευκαιρία για μια συνολική συζήτηση για την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας-Ιταλίας, τις εξελίξεις στην περιοχή, τις κοινές προκλήσεις, αλλά και τον συντονισμό σε θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας αποτελεί το αποψινό δείπνο που παραθέτει ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου στην πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, όπως επισημαίνουν πηγές.

Τονίζουν ότι η χώρα μας και η Ιταλία, είναι δύο κράτη-μέλη της ΕΕ και της Μεσογείου που αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις σε μια σειρά από τομείς, ενώ ο πρωθυπουργός έχει αναπτύξει μια καλή σχέση εργασίας με την κ. Μελόνι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μελόνι - Μητσοτάκης: Ενέργεια και μεταναστευτικό στο επίκεντρο

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο αποψινό δείπνο εργασίας θα συζητηθούν ακόμη θέματα που αφορούν στην οικονομία, αλλά και στην ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών.

Σημειώνεται ότι ήδη βρίσκεται υπό ανάπτυξη η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας, ένα εγχείρημα που η ελληνική πλευρά επιδιώκει να επιταχύνει, αυξάνοντας περαιτέρω τις ποσότητες εξαγωγής ηλεκτρικού ρεύματος προς την Ιταλία.

Μέσα από σειρά πρωτοβουλιών, τονίζεται άλλωστε η σημασία που δίνεται στο να μετατραπεί η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια όχι μόνο σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας, αλλά και σε παραγωγό, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των ΑΠΕ.

Ακόμη, θα συζητηθεί η πρόκληση του Μεταναστευτικού. Ελλάδα και Ιταλία επαναλαμβάνουν ότι το Μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό και διεθνές που απαιτεί συνολική και ολοκληρωμένη πολιτική.

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής, έχει τονίσει επανειλημμένα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια συνολική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος που θα περιλαμβάνει, εκτός από την προστασία των συνόρων, την εξωτερική διάσταση της Μετανάστευσης, τις επιστροφές προς τρίτες χώρες και τη συνεργασία με αυτές προκειμένου να παταχθούν τα δίκτυα των διακινητών που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, ώστε να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε προσκληθεί από την κ. Μελόνι να παραστεί στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη που είχε διοργανώσει στη Ρώμη στο τέλος Ιουλίου, αλλά λόγω των εξελίξεων στα μέτωπα των πυρκαγιών, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί θετικά. Στη Διάσκεψη της Ρώμης είχε, ωστόσο, μεταβεί ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ