Πολιτικη & Οικονομια

Το μυστικό του Ηerman Van Rompuy

Το ελληνικό δράμα δυστυχώς δεν έχει τελειώσει ακόμα

81206-181702.jpg
Γιάννης Παπανικολάου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
81208-163986.jpg

O Ηerman Van Rompuy, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, δεν είναι το είδος του πολιτικού που θα τον αποκαλούσαμε χαρισματικό. Είναι όμως ένας αξιοπρεπής, ικανός και συμπαθητικός άνθρωπος που του έτυχε να έχει στα χέρια του τα ηνία της Ε.Ε. στην χειρότερη περίοδο μετά την ίδρυση της.

Την περασμένη Παρασκευή βρέθηκε στην Αθήνα για την παρουσίαση στο Γαλλικό Ινστιτούτο του βιβλίου του με τίτλο Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΗ ΘΥΕΛΛΑ. Για το ελληνικό κοινό έχουν ιδιαίτερη σημασία οι αναφορές του σε κάποιες πραγματικά δραματικές στιγμές που σφράγισαν, τόσο θετικά όσο και αρνητικά, τη διαχείριση από πλευράς των ευρωπαίων εταίρων μας της ελληνικής κρίσης. Το ότι αποφευχθήκαν τελικά τα χειρότερα απ’ότι φαίνεται δεν ήταν καθόλου δεδομένο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει μια αποκάλυψη που έκανε για την περίοδο των εκλογών του 2012 και την τεράστια αγωνία που υπήρχε στις Βρυξέλλες για την ετυμηγορία του ελληνικού λαού και τις επιπτώσεις της όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά λογω domino και την ίδια την ευρωζώνη.

O τόσο φλεγματικός Βέλγος ήταν τόσο ανήσυχος ώστε, όπως συμβαίνει να γνωρίζω υπεύθυνα, είχε αποφασίσει τρεις μέρες πριν τις εκλογές του Ιουνίου του 2012,να απευθύνει ένα μαγνητοσκοπημένο μήνυμα προς τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Η μεγάλη αγωνία του φυσικά ήταν να μην κατηγορηθεί για παρέμβαση.

Τελικά αποφάσισε να μην προχωρήσει, μετά από την συμβουλή που του δόθηκε «από την Αθήνα» που για λόγους δεοντολογίας ενημέρωσε λίγες ώρες πριν το δώσει στη δημοσιότητα.

Παρόλο που οι επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν, θα απέχουν 3-4 χρόνια από το 2012, οι συνθήκες δεν θα είναι τόσο διαφορετικές. Το ελληνικό δράμα δυστυχώς δεν έχει τελειώσει ακόμα. Θα είχε λοιπόν πολύ ενδιαφέρον να δημοσιοποιηθεί αυτό το μήνυμα. Ίσως αυτή τη φορά, χωρίς κάποιον επίσημο ρόλο, ως απλός ευρωπαίος πολίτης να σκεφθεί διαφορετικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ