Πολιτικη & Οικονομια

Οι αλήτες του Ζάγκρεμπ και οι ανίκανοι της Αθήνας

«Τα φαινόμενα αδράνειας, ανικανότητας και ανεπάρκειας του κρατικού μηχανισμού και των πολιτικών προϊσταμένων του πολλαπλασιάζονται»

129265-292192.jpg
Πάνος Λουκάκος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι αλήτες του Ζάγκρεμπ και οι ανίκανοι της Αθήνας
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Η δολοφονία του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ από χούλιγκαν, η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης

Μία πολυπληθής ομάδα αλητών από το Ζάγκρεμπ διασχίζει με φάλαγγα αυτοκινήτων την Ελλάδα από τα βόρεια σύνορα έως την Αθήνα, με διακηρυγμένο στόχο να προκαλέσει επεισόδια. Στην Αθήνα ανενόχλητη κυκλοφορεί σε κεντρικά σημεία της πόλης και ενισχύεται με άλλους Έλληνες αλήτες, χούλιγκαν του Παναθηναϊκού. «Έτσι γαμάει η Λεωφόρος» ακούγεται να κραυγάζει ένας απ’ αυτούς την ώρα των επιθέσεων στη Νέα Φιλαδέλφεια. Αποτέλεσμα: Πολλοί τραυματίες και ένας νεκρός – είχαν την ατυχία να βρεθούν στον δρόμο της οργανωμένης ελληνοκροατικής αλητείας.

Αυτονόητες ερωτήσεις. Αφού η οργανώτρια των ευρωπαϊκών αγώνων ομοσπονδία είχε απαγορεύσει τη μετακίνηση των χούλιγκαν από το Ζάγκρεμπ, προβλέποντας τι θα μπορούσε να συμβεί, πού ήταν η ανέμελη ελληνική αστυνομία να σταματήσει εγκαίρως το κομβόι τους στους εθνικούς δρόμους από τα σύνορα έως την Αθήνα; Και αφού έφτασε η Κροατική αλητεία στην Αθήνα και αφού συνδέθηκε με την αντίστοιχη Αθηναϊκή αλητεία, πού ήταν πάλι η ανίκανη αστυνομία να σταματήσει τη κοινή επίθεσή τους εναντίον ανύποπτων ανθρώπων που κυκλοφορούσαν στη Νέα Φιλαδέλφεια; Δεν υποτίθεται ότι μετά τη δολοφονία του Καμπανού θα λαμβάνονταν αυστηρά προληπτικά μέτρα εναντίον της οπαδικής βίας;

Γνωστές οι απαντήσεις: Θα γίνει ΕΔΕ, θα υπάρξουν κυρώσεις, θα φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο και οι λοιπές συνήθεις κατόπιν εορτής ανοησίες. Παρόμοιες, πάλι κατόπιν εορτής ανοησίες, έχουν ακουστεί πολλές αυτές τις τελευταίες ημέρες για να συγκαλύψουν και άλλες αυταπόδεικτες ανικανότητες:

Ακούστηκαν όταν καιγόταν η Ελλάδα και αποδεικνυόταν ότι εποπτεύοντα υπουργεία, εποπτευόμενες περιφέρειες και εποπτευόμενοι δήμοι δεν είχαν λάβει στοιχειώδη αντιπυρικά μέτρα για να περιορίσουν το κακό, που ασφαλώς μπορεί να οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, οφείλεται όμως και στην ανικανότητα αυτών που έπρεπε να έχουν λάβει προληπτικά μέτρα. Τα απαιτούμενα κονδύλια υπήρχαν. Δόθηκαν αρμοδίως. Αλλά ουδείς ενδιαφέρθηκε να μάθει και να ελέγξει πού και πώς διοχετεύτηκαν τελικά από τους παραλήπτες τους τα ποσά που διατέθηκαν.

Ακούστηκαν όταν έσκαγαν οι αφύλακτες βόμβες στη Μαγνησία σε μία από τις υποτίθεται σημαντικότερες υποδομές της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ακούστηκαν όταν χρειάστηκε να κατέβουν πολίτες στις παραλίες, υποκαθιστώντας ανίκανες και ίσως χρηματιζόμενες αρμόδιες αρχές, για να διεκδικήσουν το αυτονόητο δικαίωμά της ακώλυτης πρόσβασης στη θάλασσα, που εμπόδιζαν παράνομα κυκλώματα «επιχειρηματιών» με συνοδεία μπράβων.

Μέσα σε λίγες μέρες δηλαδή εμφανίζεται αιφνιδιασμένη η κυβέρνηση από τη δράση των χούλιγκαν, από τις πυρκαγιές, από τις εκρήξεις των βομβών, από τις καταλήψεις των αιγιαλών. Λες και δεν ήταν γνωστό ότι οι Κροάτες χούλιγκαν φτάνουν στην Αθήνα και εδώ τους αναμένουν οι Αθηναίοι φίλοι τους. Λες και δεν ήταν γνωστό ότι το καλοκαίρι με τους καύσωνες ξεσπούν πυρκαγιές και πρέπει εγκαίρως να ληφθούν προληπτικά μέτρα. Λες και δεν ήταν γνωστό ότι οι βόμβες δεν πρέπει να μένουν αφύλακτες και οι κρίσιμες για την εθνική άμυνα εγκαταστάσεις πρέπει να διαθέτουν ασφαλή αντιπυρική προστασία. Λες και δεν ήταν γνωστό ότι τους θερινούς μήνες επικρατεί το απόλυτο χάος στους τόπους παραθερισμού, με ένα μόνο από τα ακραία φαινόμενα τις υποχρεωτικές ομπρέλες και ξαπλώστρες στις παραλίες. Και πάντα κατόπιν εορτής ανακοινώνει για πολλοστή φορά η κυβέρνηση ότι θα λάβει μέτρα. Για τους χούλιγκαν, για τις φωτιές, για τα στρατόπεδα, για τις παραλίες κ.λπ. κ.λπ.

Ήδη από στις πρώτες εβδομάδες της δεύτερης θητείας της κυβέρνησης, τα φαινόμενα αδράνειας, ανικανότητας και ανεπάρκειας του κρατικού μηχανισμού και των πολιτικών προϊσταμένων του πολλαπλασιάζονται και επαυξάνονται με επικίνδυνους μάλιστα ρυθμούς

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είχε δώσει δείγματα διαχειριστικής επάρκειας στην πρώτη θητεία της όπως π.χ. στην αντιμετώπιση της πανδημίας, των οικονομικοπολιτικών επιπτώσεων της ουκρανικής κρίσης, του μεταναστευτικό ζητήματος, των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ωστόσο, λίγο πριν το τέλος αυτής της πρώτης θητείας ήλθαν το βαρύ σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και το δυστύχημα των Τεμπών να αποκαλύψουν ότι το λεγόμενο επιτελικό κράτος σε πολλούς τομείς του στερείται ικανών επιτελικών. Με άλλους λόγους ότι η κυβέρνηση αδυνατεί σε ορισμένους κρίσιμους τομείς να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις της.

Ήδη τώρα, στις πρώτες εβδομάδες της δεύτερης θητείας της, τα φαινόμενα αδράνειας, ανικανότητας και ανεπάρκειας του κρατικού μηχανισμού και των πολιτικών προϊσταμένων του πολλαπλασιάζονται και επαυξάνονται με επικίνδυνους μάλιστα ρυθμούς. Και η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν έχει το ελαφρυντικό ότι παρέλαβε καμένη γη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Από τον εαυτό της παρέλαβε, μετά μάλιστα από τα τέσσερα χρόνια της δικής της θητείας. Γι’ αυτό και δεν έχει τα περιθώρια να συνεχίσει με τους αρνητικούς ρυθμούς και τις αρνητικές επιδόσεις αυτών των τελευταίων εβδομάδων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ