Πολιτικη & Οικονομια

Υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Τζουμάκας

Το ανακοίνωσε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

62224-137655.jpg
Newsroom
12’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Τζουμάκας

ΣΥΡΙΖΑ - Στέφανος Τζουμάκας: Υποψήφιος για την προεδρία - Η ανακοίνωση στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

Ο Στέφανος Τζουμάκας ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που βρίσκεται αυτήν την ώρα σε εξέλιξη. 

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται σε εξέλιξη θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες για την ηγεσία του κόμματος και θα αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα και ο οδικός χάρτης για την εκλογή αρχηγού. Ήδη έχουν ανακοινώσει δημοσίως τις υποψηφιότητές τους η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ αναμένεται να υποβάλλει τη δική του ο Νίκος Παππάς.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συνεδρίαση που χαρακτηρίζεται «ιστορική» θα είναι κλειστή για τα Μέσα Ενημέρωσης και αναμένεται να γίνει και μία πρώτη συζήτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα. Παράλληλα αναμένεται να συζητηθούν οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να εξουσιοδοτηθεί η Πολιτική Γραμματεία για τους περαιτέρω χειρισμούς και τις συγκεκριμένες υποψηφιότητες για της περιφέρειες και τους δήμους.

Στη συνεδρίαση δεν παραβρίσκεται ο απερχόμενος πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας.

Ποιος είναι ο Στέφανος Τζουμάκας

Ο Στέφανος Τζουμάκας γεννήθηκε το 1946 στον Καταρράκτη Άρτας. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1973 ήταν από τους πρωταγωνιστές της κατάληψης της Νομικής και στη συνέχεια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ενάντια στη Χούντα των Συνταγματαρχών. Για μεγάλο διάστημα δρούσε στην παρανομία, και τελικά συνελήφθη. Υπέστη βασανιστήρια στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, από το οποίο εξήλθε με ρήξη αριστερού πνεύμονα, σπασμένα πλευρά, και ακατάσχετες αιμοπτύσεις. Βγήκε ξανά στην παρανομία. Τον Ιούλιο του 1974 εγκατέλειψε το καθεστώς παρανομίας και εμφανίστηκε οικειοθελώς σε στρατιωτική μονάδα μόλις κηρύχτηκε η επιστράτευση για να πολεμήσει εθελοντικά στην Κύπρο, αλλά οι καταρρέοντες τότε χουντικοί αξιωματικοί αρνήθηκαν να τον δεχτούν στο στράτευμα.

Ο Στέφανος Τζουμάκας, ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, διετέλεσε Πρόεδρος της ΕΦΕΕ και Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Από το 1981 ως το 2007 ήταν βουλευτής Β' Αθηνών και το ίδιο διάστημα διετέλεσε υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (1986-1988), υφυπουργός Παιδείας (1988), υπουργός Εργασίας (1995-1996) και υπουργός Γεωργίας (1996-1998). Για πολλά χρόνια ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου.

Ως υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών είχε γίνει γνωστός για τη σύγκρουσή του με ορισμένες προνομιούχες ομάδες της Ολυμπιακής Αεροπορίας, για τις οποίες χρησιμοποίησε τον όρο «ρετιρέ», που βρήκε μεγάλη απήχηση.

Στις 12 Ιανουαρίου 2012 ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Στις 24 Ιουλίου του 2013 ο Στέφανος Τζουμάκας ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε ίδρυση νέου πολιτικού φορέα, υπογράφοντας δελτίο τύπου ως «Πρωτοβουλία για την Ίδρυση Σοσιαλιστικού Κόμματος», το οποίο στην πορεία μετονομάστηκε ως Σοσιαλιστικό Κόμμα. Το κόμμα συμμετείχε στις ευρωεκλογές του 2014 συγκεντρώνοντας 11.062 ψήφους που αντιστοιχούν στο 0,19% των εγκύρων ψήφων. Το 2019 συνεργάστηκε με το ΣΥΡΙΖΑ, κατόπιν πρόσκλησης του Αλέξη Τσίπρα σε συστράτευση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων και το 2022 ορίστηκε επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτικής Στρατηγικής και Ανάλυσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ