Πολιτικη & Οικονομια

Διπλωματικές πηγές: Καμία συζήτηση στο Βίλνιους για Ελληνες πολίτες και θέματα κυριαρχίας

Οι σημερινές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διπλωματικές πηγές: Ο πρωθυπουργός ουδέποτε συζήτησε θέματα που αφορούν θέματα κυριαρχίας
© ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Ελληνοτουρκικά - Διπλωματικές πηγές: Καμία συζήτηση στο Βίλνιους για Ελληνες πολίτες και θέματα κυριαρχίας

«Κυριάκος Μητσοτάκης ουδέποτε συζήτησε ή αποδέχτηκε συζήτηση για θέματα που αφορούν Έλληνες πολίτες και κυριαρχικά θέματα της χώρας στη συζήτηση μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής αντιπροσωπείας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ», ξεκαθαρίζουν διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Ειδικότερα, στη συζήτηση που έλαβε χώρα μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής αντιπροσωπείας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, οι δύο πλευρές έθεσαν διάφορα θέματα εξηγούν οι διπλωματικές πηγές.

Μεταξύ αυτών, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε και το ζήτημα των παρεμβάσεων του τουρκικού προξενείου στην Ροδόπη κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο. «Σε σχέση με το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης που διαχρονικά θέτει η τουρκική πλευρά, ο Έλληνας πρωθυπουργός ουδέποτε συζήτησε ή αποδέχτηκε συζήτηση για θέματα που αφορούν Έλληνες πολίτες και κυριαρχικά θέματα της χώρας» υπογραμμίζουν.

«Ας μην ανησυχεί, συνεπώς, η αξιωματική αντιπολίτευση. Η εξωτερική πολιτική βρίσκεται σε ασφαλή χέρια» καταλήγουν οι διπλωματικές πηγές.

Ερντογάν: Με τον Μητσοτάκη θέλουμε να κάνουμε βήματα προς μία θετική κατεύθυνση

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε σήμερα για τα αποτελέσματα των συζητήσεων στο Βίλνιους. 

Σχετικά με την συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό είπε ότι ως ηγέτες που πέρασαν από δυο νικηφόρες εκλογικές διαδικασίες θέλουν να κάνουν βήματά προς μια θετική κατεύθυνση. Ωστόσο έθεσε θέμα Δυτικής Θράκης και μουφτήδων «θέματα που θα θέλαμε να ξεπεράσουμε» όπως είπε.

«Ως δύο ηγέτες που κέρδισαν τις εκλογές, θέλουμε να κάνουμε βήματα προς μια θετική κατεύθυνση» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος. «Τα πιο σημαντικά θέματα που τους ρώτησα είναι τα προβλήματα που σχετίζονται με τη Δυτική Θράκη. Από εδώ και πέρα, θέλουμε να τα ξεπεράσουμε, όπως και το θέμα που σχετίζεται με τους μουφτήδες» πρόσθεσε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προετοιμασίες για τη νέα συνάντηση των δύο ηγετών στη Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο. «Αυτή τη στιγμή θα γίνουν οι προκαταρκτικές ετοιμασίες, κυρίως με τις αμοιβαίες συναντήσεις των πρεσβευτών μας για το θέμα. Οι υπουργοί Εξωτερικών μας θα κάνουν τις προκαταρκτικές προετοιμασίες. Στη συνέχεια θα συναντηθούμε ως ηγέτες και θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν» είπε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο γειτονικές χώρες με γνωστό ιστορικό υπόβαθρο. «Δεν θέλουμε αυτή η διαδικασία να συνεχιστεί έτσι, δεν το θέλουμε» ανέφερε.

Ο Ερντογάν ρωτήθηκε για τις εξελίξεις σε σχέση με την απελευθέρωση των θεωρήσεων στην ΕΕ.

«Η προσδοκία μας είναι να λάβουμε απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Διότι τα συζητήσαμε λεπτομερώς με τους ηγέτες όλων των κρατών - μελών που συνάντησα στο Βίλνιους. Είχαμε τις συναντήσεις και θέλουμε να γίνουν θετικά βήματα προς την Τουρκία, η οποία επί 52 χρόνια περιμένει στην πόρτα».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ