Πολιτικη & Οικονομια

Τουρισμός για Όλους 2023: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - Η διαδικασία αίτησης βήμα προς βήμα

Οι κατηγορίες δικαιούχων για τα voucher των 150 και 200 ευρώ και οι προθεσμίες υποβολής

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τουρισμός για Όλους 2023: Αντίστροφη μέτρηση για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων - Οι δικαιούχοι και τα εισοδηματικά κριτήρια.
Λίγες ημέρες έμειναν μέχρι να ανοίξει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» © Eurokinissi

Τουρισμός για Όλους 2023: Αντίστροφη μέτρηση για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων - Οι δικαιούχοι και τα εισοδηματικά κριτήρια.

Λίγες μόλις ημέρες έμειναν μέχρι να ανοίξει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους». Η κλήρωση υπολογίζεται ότι θα γίνει περίπου μια εβδομάδα, μετά τη λήξη της προθεσμίας για τις αιτήσεις.

Πολύ γρήγορα θα «τρέξει» το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους 2023» που αναμένεται να ανοίξει από μέρα σε μέρα. Πέρυσι, οι αιτήσεις είχαν ξεκινήσει στις 16 Ιουλίου και η πλατφόρμα έκλεισε στις 21 Ιουλίου τα μεσάνυχτα, οι ενδιαφερόμενοι είχαν δηλαδή λιγότερο από μία εβδομάδα για να κάνουν την αίτησή τους στο gov.gr.

Παράλληλα, τα χρονικά περιθώρια θα είναι ιδιαίτερα «ασφυκτικά», καθώς οι αιτήσεις πιθανότατα θα γίνουν και φέτος ανάλογα με τον λήγοντα του ΑΦΜ, όπως έγινε και το 2022.

Οι δικαιούχοι, που ανέρχονται σε 200.000, θα εκδώσουν μία άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τη διαμονή τους σε όποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα επιλέξουν.

Τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου θα είναι διαθέσιμα τα voucher των 150 και 200 ευρώ, τα οποία θα δώσει σε χιλιάδες δικαιούχους το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους 2023» που αναμένεται να ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθεί ο «Κοινωνικός Τουρισμός 2023». 

Τουρισμός για Όλους 2023: Οι δικαιούχοι αναλυτικά

Δικαιούχοι είναι τα ενήλικα φυσικά πρόσωπα, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και οι οποίοι εμπίπτουν στα εισοδηματικά κριτήρια που ορίζονται ως εξής:

Ατομικό εισόδημα (+μονογονεϊκές οικογένειες)

Χωρίς τέκνα ορίζεται ως ανώτατο εισόδημα τα 16.000 ευρώ.
Με 1 τέκνο τα 17.500 ευρώ εισόδημα.
Με 2 τέκνα τα 19.000 ευρώ εισόδημα.
Με 3 τέκνα τα 21.000 ευρώ εισόδημα.
Για τους πολύτεκνους ορίζεται 26.000 ευρώ εισόδημα.
Οικογενειακό εισόδημα (Έγγαμοι+σύμφωνο συμβίωσης)

Χωρίς τέκνα ανώτατο εισόδημα είναι τα 28.000 ευρώ.
Με 1 τέκνο τα 29.500 ευρώ εισόδημα.
Με 2 τέκνα τα 31.000 ευρώ εισόδημα.
Με 3 τέκνα τα 33.000 ευρώ εισόδημα.
Πολύτεκνοι 38.000 ευρώ εισόδημα.
Πώς κάνετε αίτηση για Τουρισμό για Όλους το 2023
Δύο τρόπους έχετε για να κάνετε την αίτησή σας και να διεκδικήσετε το voucher των 150 ευρώ:

Είτε με ηλεκτρονική αίτηση στο gov.gr με κωδικούς Taxisnet

είτε μέσω ΚΕΠ, όπου ο υπάλληλος σας ολοκληρώνει τη διαδικασία
Εάν απευθυνθείτε σε ΚΕΠ θα πρέπει να έχετε διαθέσιμα τα προσωπικά σας στοιχεία, ΑΦΜ, κωδικοί Taxisnet, email αριθμό τηλεφώνου κλπ.

Εάν κάνετε μόνοι σας την αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του gov.gr, θα σας ζητηθούν τα ίδια στοιχεία και στη συνέχεια πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

Καταχωρείτε τα στοιχεία επικοινωνίας και, ειδικότερα, το e-mail και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου τα οποία, στη συνέχεια, πιστοποιείτε.
Δηλώνετε ότι δεν έχετε επιλεγεί ως δικαιούχος – ωφελούμενος στο πλαίσιο άλλου προγράμματος κοινωνικού τουρισμού ή πρόγραμμα τος ενίσχυσης εσωτερικού τουρισμού που υλοποιείται κατά την ίδια χρονική περίοδο. Τα προγράμματα αυτά αναφέρονται ρητά στην πλατφόρμα.
Δηλώνετε ότι το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στη χρεωστική κάρτα, θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά από τον ίδιο τον δικαιούχο για την κάλυψη δαπανών διαμονής του ιδίου και των ωφελούμενών του και δεν είναι δυνατή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο ή η ανάληψή του.
Καταχωρείτε το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα επιλογής σας, από το οποίο θα εκδοθεί η κάρτα, και αιτείστε την έκδοση της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού.
Τουρισμός για Όλους 2023: Δικαιούχοι και εισοδηματικά κριτήρια
Τουρισμός για Όλους: Ποιοι δεν μπορούν να κάνουν αίτηση

Δεν μπορούν να κάνουν αίτηση και να λάβουν μέρος στην κλήρωση:

οι επιλεγέντες ως δικαιούχοι στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2022-2023 και 2023-2024 των Ο.Α.Ε.Δ. και Δ.ΥΠ.Α., αντιστοίχως, ανεξαρτήτως από το αν έκαναν χρήση της παροχής ή όχι,
οι επιλεγέντες ως δικαιούχοι – ωφελούμενοι του προγράμματος «Evia-Samos Pass» ή συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο υλοποίησης του προγράμματος.
Ποιοι θα πάρουν 200 ευρώ με «Τουρισμό για Όλους»
Ειδικώς για ΑΜΕΑ που κληρώνονται ως δικαιούχοι, καθώς και για κληρωθέντες δικαιούχους με τέκνα ΑΜΕΑ, η οικονομική ενίσχυση ανέρχεται σε 200 ευρώ. Τα ως άνω ποσά αφορούν αποκλειστικά τον δικαιούχο και δεν αυξάνονται σε περίπτωση ύπαρξης εξαρτώμενων από αυτόν μελών.

Κοινωνικός Τουρισμός για συνταξιούχους: Πού και πότε γίνεται η αίτηση το 2023

Ως «Δικαιούχοι» του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2023-2024 ορίζονται συνταξιούχοι του e ΕΦΚΑ – πρώην ΟΑΕΕ που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της παρ. 5 του άρθρου 69 του ν. 3863/2010.

Μάλιστα, έχει προστεθεί μία ακόμη κατηγορία δικαιούχων. Δικαιούχοι του προγράμματος είναι συνταξιούχοι του e ΕΦΚΑ – πρώην ΟΑΕΕ που έχουν καταβάλει την αντίστοιχη εισφορά ύψους 1 ευρώ για τη συγκεκριμένη παροχή κατά τον μήνα Ιούνιο 2022.

Ως «Ωφελούμενοι» του προγράμματος ορίζονται:

τα τέκνα των δικαιούχων ηλικίας άνω των πέντε και έως δεκαοχτώ ετών.

Για τους σκοπούς της παρούσας ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 5ου έτους θεωρείται η 01.01.2023,
τέκνα των δικαιούχων ηλικίας άνω των 18 ετών έμμεσα ασφαλισμένα από τον δικαιούχο ή τον άλλο γονέα,
τέκνα των δικαιούχων ηλικίας από 18 ετών και άνω
με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως, έμμεσα ή άμεσα ασφαλισμένα λόγω αναπηρίας, χωρίς ημέρες εργασίας,
οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών,
οι συνοδοί δικαιούχων ή ωφελουμένων των ως άνω περιπτώσεων α’ έως δ’ ανηκόντων στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, και μόνο στην περίπτωση που υπάρχει αναγκαιότητα συνοδείας, αποδεικνυόμενη από σχετική βεβαίωση του αρμόδιου δημόσιου φορέα, εκδοθείσα βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίζει.

  1. Για τους σκοπούς της παρούσας ως τέκνο νοείται κάθε φυσικό, νομιμοποιηθέν ή νομίμως αναγνωρισθέν ή υιοθετημένο τέκνο και γενικά κάθε τέκνο του οποίου οι δικαιούχοι έχουν τη γονική μέριμνα και επιμέλεια.
  2. Σε περιπτώσεις συζύγων που αμφότεροι είναι δικαιούχοι της παροχής κατά την έννοια της παρ. 1 του παρόντος, ο ένας εκλαμβάνεται ως ωφελούμενος του άλλου, εφόσον δηλωθεί στην αίτηση του άρθρου 7 της παρούσας, όπως ορίζεται στη Δημόσια Πρόσκληση.

Αυξημένη επιδότηση 150 ευρώ ανά δικαιούχο (από 120 ευρώ που ήταν πέρυσι)
Ειδική πρόβλεψη για υψηλότερη επιδότηση 200 ευρώ για ΑμεΑ με αναπηρία άνω του 67%
Ανέπαφη πληρωμή και εξαργύρωση του e-voucher σε κάθε πάροχο διαμονής (ξενοδοχεία, καταλύματα κ.α.) και σε κάθε προορισμό της χώρας, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς
Άμεση αποζημίωση των παρόχων, γεγονός που βάζει τέλος στην αναμονή και τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες
Εξαργύρωση του e-voucher εφάπαξ ή σε δόσεις μέχρι και τον Ιούνιο του 2023, ώστε υποστηριχθεί και η επιλογή διακοπών εκτός υψηλής τουριστικής περιόδου.
Κατόπιν παρέμβασης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο προϋπολογισμός του νέου ψηφιακού προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» ανέρχεται φέτος στα 31 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ το ποσό που απορροφήθηκε κατά τα προηγούμενα δύο έτη του προγράμματος. Παράλληλα, εξασφαλίστηκε η επέκταση του προγράμματος για τα επόμενα τρία χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2025.

Βήμα - βήμα οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους»

Για να κάνετε αίτηση πρέπει να μπείτε στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr με τους κωδικούς Taxisnet και ακολουθείτε τα βήματα:

Καταχωρίζετε τα στοιχεία επικοινωνίας και, ειδικότερα, το email και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου, τα οποία στη συνέχεια πιστοποιείτε.
Δηλώνετε ότι δεν έχετε επιλεγεί ως δικαιούχος – ωφελούμενος στο πλαίσιο άλλου προγράμματος κοινωνικού τουρισμού ή πρόγραμμα τος ενίσχυσης εσωτερικού τουρισμού που υλοποιείται κατά την ίδια χρονική περίοδο. Τα προγράμματα αυτά αναφέρονται ρητά στην πλατφόρμα.
Δηλώνετε ότι το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στη χρεωστική κάρτα θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά από τον ίδιο τον δικαιούχο για την κάλυψη δαπανών διαμονής του ιδίου και των ωφελούμενών του και δεν είναι δυνατή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο ή η ανάληψή του.
Καταχωρίζετε το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα επιλογής σας, από το οποίο θα εκδοθεί η κάρτα, και αιτείστε την έκδοση της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού.
Πότε θα πάρετε τα 150 ευρώ
Η τράπεζα θα βάλει τα χρήματα εντός των επόμενων 2 εργάσιμων ημερών, αφότου βγουν τα οριστικά αποτελέσματα. Μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας θα βγουν προσωρινοί πίνακες και με κλήρωση θα βγουν οι οριστικοί πίνακες.

Αίτηση για το πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλουν πολίτες με ατομικό εισόδημα έως 16.000€ και οικογενειακό εισόδημα έως 28.000€, ποσό που προσαυξάνεται για κάθε παιδί.

Συγκεκριμένα:

H λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας είναι ιδιαίτερα απλή, καθώς για την υποβολή της αίτησης κάθε πολίτης χρειάζεται μόνο τους κωδικούς του στο Taxisnet και την επιβεβαίωση ενός αριθμού κινητού τηλεφώνου και μίας διεύθυνσης e-mail.

Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία αντλούνται αυτόματα, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Η διαδικασία μπορεί να διεκπεραιωθεί και μέσω ΚΕΠ.

Επισημαίνεται ότι στις αιτήσεις δεν τηρείται χρονική προτεραιότητα, ενώ οι τελικοί δικαιούχοι του προγράμματος θα αναδειχθούν με ηλεκτρονική κλήρωση μεταξύ των δικαιούχων που θα έχουν υποβάλει αίτηση.

Το τηλέφωνο εξυπηρέτησης για τους πολίτες είναι το 210-2600610.

Αναλυτικές πληροφορίες μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στους συνδέσμους: https://www.ktpae.gr και https://vouchers.gov.gr.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ