Πολιτικη & Οικονομια

Παρελθόν το «Μητσοτάκης γιοκ», ο Ερντογάν έκλεισε ραντεβού στον πρωθυπουργό στο Βίλνιους

Τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών μετά την εκλογική νίκη

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παρελθόν το «Μητσοτάκης γιοκ», ο Ερντογάν έκλεισε ραντεβού στον πρωθυπουργό στο Βίλνιους
© ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Ερντογάν συνεχάρη τον Μητσοτάκη - «Κλείδωσε» η συνάντησή τους στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους

Επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Δευτέρας (26/6), καθώς ο Τούρκος πρόεδρος του τηλεφώνησε προκειμένου να τον συγχαρεί για την εκ νέου ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων του.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας επισημάνθηκε πως το γεγονός ότι και οι δύο χώρες έχουν ισχυρές κυβερνήσεις που έχουν ανανεώσει την εμπιστοσύνη των λαών τους αποτελεί ευκαιρία για το μέλλον των διμερών σχέσεων.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν μάλιστα να συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στις 11 και 12 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου. 

Σημειώνεται ότι στις προτεραιότητες του Τούρκου προέδρου, μετά τη θριαμβευτική επανεκλογή του, συγκαταλέγονται η επανεκκίνηση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Δύση και το θέμα των εξοπλιστικών, ενόσω ο στοχεύει στην ανάδειξή του σε δύναμη επιρροής στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Το Βίλνιους θεωρείται crash test, δεδομένου του τουρκικού βέτο για ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και του διαμεσολαβητικού ρόλου σε Μόσχα και Κίεβο που διεκδικεί ο Ταγίπ Ερντογάν, για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η στάση της Αθήνας

Από την πλευρά της Αθήνας, νέους διαύλους διαλόγου με την Άγκυρα καλείται να ανοίξει ο έμπιστος και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος αύριο Τρίτη (27/6) θα ορκιστεί υπουργός Εξωτερικών. Στο πλευρό του κ. Γεραπετρίτη ως υφυπουργοί θα αναλάβουν καθήκοντα ο πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας και η Ελληνίδα πρέσβης στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Την ίδια στιγμή, παραμένει στο πόστο του ο Κώστας Φραγκογιάννης, αρμόδιος για θέματα οικονομικής διπλωματίας.

Προεκλογικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επιμελώς ανοίξει τα χαρτιά του για την επόμενη των εκλογών της 25ης Ιουνίου σε ό,τι αφορά τις ακανθώδεις ζήτημα των ελληνοτουρκικών, στέλνοντας εγκαίρως το μήνυμα ότι πρόθεση της Αθήνας είναι ο επαναπροσδιορισμός του οδικού χάρτη στον οποίο θα κινηθεί από κοινού με την Άγκυρα τους επόμενους μήνες. 

«Εάν η Τουρκία θέλει να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη και να κάνει άνοιγμα προς τη Δύση, αυτό το άνοιγμα περνά μέσα από την επαναφορά του ελληνοτουρκικού διαλόγου στη μία και μόνη διαφορά, ήτοι την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο» είχε δηλώσει προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης, απορρίπτοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο της συνεκμετάλλευσης ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο. 

Έχοντας προαναγγείλει ότι ως επανεκλεγείς πρωθυπουργός θα επιδιώξει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο στο Βίλνιους και αναγνωρίζοντας δημόσια ως θετικό το κλίμα που διαμορφώθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία, η σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία και το ραντεβού στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ δεν αποτελεί έκπληξη. 

Ερντογάν: Στο Βίλνιους δεν θα διστάσουμε να συνομιλήσουμε

Άλλωστε και ο ίδιος ο Ερντογάν έχει μετατοπιστεί από την εμπρηστική του ρητορική τύπου «Μητσοτάκης γιοκ», δηλώνοντας επίσης πρόθυμος να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Μετά την εκλογή μας ο κ. Μητσοτάκης τηλεφώνησε για να μας συγχαρεί. Στο Βίλνιους δεν θα διστάσουμε να συνομιλήσουμε. Είμαστε δύο γειτονικές χώρες, επιδιώκουμε να μειώσουμε και όχι να αυξήσουμε τις συγκρούσεις. Έτσι θα μιλήσουμε και μαζί του. Φυσικά, υπάρχει κάτι εδώ που πρέπει να τεθεί από εμάς και θα το θέσω ως εξής: “Κύριε πρωθυπουργέ, σταματήστε να εξοπλίζεστε. Πού θα καταλήξετε με αυτόν τον οπλισμό; Η Αμερική σάς δίνει συνεχώς όπλα. Τα παίρνετε επειδή τα δίνει δωρεάν; Να ξέρετε ότι εμείς δεν είμαστε εδώ για να αυξήσουμε τους εχθρούς μας, αλλά για να τους μειώσουμε. Αυτή είναι η Τουρκία, αυτός είναι ο Ερντογάν”» είχε δηλώσει ο Τούρκος πρόεδρος στα μέσα Ιουνίου, μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον είχαν συνοδεύσει στο Αζερμπαϊτζάν.

«Θα τον ευχαριστήσω για τη συμβουλή που μου δίνει και θα συνεχίσω την πολιτική ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων. Δεν έχει καμία δουλειά να υποδεικνύει στην Ελλάδα πώς θα κινηθεί στα εξοπλιστικά» ήταν η απάντηση που έδωσε λίγες ημέρες μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ