Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: «Αυτή η Βουλή είναι ο επιθανάτιος ρόγχος της απλής αναλογικής»

Παρέλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την ΠτΔ
© EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Εκλογές 2023: Στη 1 το μεσημέρι η ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη - Στις 5 η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης

Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη στις 11 το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά τη μεγάλη νίκη στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πήρε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης (ως επικεφαλής του κόμματος που έχει το απόλυτο των εδρών), μετά την ισχυρή αυτοδυναμία που εξασφάλισε στις χθεσινές κάλπες.

Ο διάλογος 

Η κ. Σακελλαροπούλου καλωσόρισε αρχικά τον κ. Μητσοτάκη, αναφέροντας ότι νωρίτερα της είχε επιδώσει το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών ο πρόεδρος της Βουλής, ο Κωνσταντίνος Τασούλας. «Ενόψει αυτού σας κάλεσα για να σας αναθέσω εντολή σχηματισμού κυβέρνησης», είπε η ΠτΔ.

Από τη μεριά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε την κ. Σακελλαροπούλου και ανέφερε ότι πρόκειται για «ξεχωριστή τιμή που παραλαμβάνω την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης με οριζόντα τετραετίας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε πως νιώθει «βαριά την ευθύνη στους ώμους του» και δεσμεύθηκε εκ νέου για τη δρομολογηση μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

Ο νέος πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να σχολιάσει το σύστημα της απλής αναλογικής, με το οποίο διεξήχθη η προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

«Χρειάστηκαν δύο εκλογές για να έχει η χώρα μια σταθερή κυβέρνηση», σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ λίγο πιο μετά ανέφερε ότι η Βουλή αυτή είναι ο «επιθανάτιος ρόγχος της απλής αναλογικής». «Σήμερα η Βουλή θα ήταν πεντακομματική, αν δεν είχαμε απλή αναλογική», είπε με νόημα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-ctmfgnc9d4c9)

Έπειτα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι με την άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που εξασφάλισε, θα προχωρήσει άμεσα «στη συγκρότηση κυβέρνησης σκληρής δουλειάς και έμπρακτου αποτελέσματος», η οποία θα ορκιστεί αύριο, Τρίτη, και «θα πιάσει δουλειά με συγκεκριμένη αποστολή που θα τους θέσουμε».

Τέλος, ο πρωθυπουργός σχολίασε και ότι πλέον η Βουλή είναι οκτακομματική, σημειώνοντας ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα επιφύλαξε ορισμένες εκπλήξεις». Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε ότι «η Δημοκρατία μας είναι ώριμη για να διαχειριστεί τις όποιες πρόσκαιρες αναταράξεις».

Και κατέληξε: «Οι Έλληνες ψήφισαν και έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ξεκινάει άλλος ένας κύκλος σκληρής δουλειάς».

Η κ. Σακελλαροπούλου, τόνισε από την πλευρά της, πως «η δημοκρατία μας απεδείχθη ανθεκτική έπειτα από μια σειρά από κρίσεις» και ευχήθηκε στον κ. Μητσοτάκη «καλή δουλειά».

Τα επόμενα βήματα

Στη 1 το μεσημέρι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιστρέψει στο Προεδρικό Μέγαρο για να ορκιστεί πρωθυπουργός.

Στις 5 το απόγευμα, θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, η οποία αναμένεται ότι θα ορκιστεί αύριο.

Την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές, και την επόμενη ημέρα, Τρίτη, 4 Ιουλίου η ολομέλεια της Κ΄ (εικοστής) Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, την εκλογή των αντιπροέδρων του σώματος καθώς και των γραμματέων και κοσμητόρων του κοινοβουλίου.

Η πρώτη, αυτή, φάση της νέας τετραετίας, θα ολοκληρωθεί με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης και την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 84) και τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 141) η κυβέρνηση οφείλει, μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, να εμφανιστεί στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, μετά τη συζήτηση των προγραμματικών της δηλώσεων. Η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης αναμένεται να διεξαχθεί μερικές ημέρες μετά την ορκωμοσία των βουλευτών και την εκλογή του προεδρείου της Βουλής, και θα κορυφωθεί τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας συζήτησης, με την ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ