Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 15 - 21 Ιουνίου 2023

998,27 τ.μ. είναι το εμβαδόν του ακινήτου που αγόρασε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στο Ψυχικό για να στεγάσει την οικογένειά του, κατά τα διαστήματα που θα βρίσκεται στην Ελλάδα.

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 877
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιάννης Αντετοκούνμπο
© KLODIAN LATO / EUROKINISSI

Τα νέα της εβδομάδας 15 - 21 Ιουνίου 2023. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

81 σοροί είχαν ανασυρθεί μέχρι το πρωί της Τρίτης από το τραγικό ναυάγιο που συνέβη ανοιχτά της Πύλου.

104 άνθρωποι έχουν διασωθεί από το Λιμενικό Σώμα και έχουν μεταφερθεί στη Μαλακάσα.

400-800 άτομα εικάζεται ότι επέβαιναν στο μοιραίο σκάφος σύμφωνα με αντικρουόμενες μαρτυρίες επιβαινόντων, χωρίς ωστόσο να είναι δυνατόν να πιστοποιηθεί ο ακριβής αριθμός.

300-350 άτομα ήταν η μέγιστη χωρητικότητα του συγκεκριμένου σκάφους, σύμφωνα με δήλωση ενός εκ των συλληφθέντων διακινητών.

300 εξ αυτών είχαν ξεκινήσει από το Πακιστάν.

14 υπόπτους συνέλαβαν οι πακιστανικές αρχές, με την τοπική αστυνομία να δηλώνει ότι αναζητά και άλλους.

3.000.000 πακιστανικές ρουπίες (10.452,96 δολάρια) ήταν τα ναύλα, σύμφωνα με έναν από τους συλληφθέντες δουλέμπορους.

5.269 μέτρα είναι το βάθος στο «φρέαρ των Οινουσσών», κοντά στο οποίο βυθίστηκε το σαπιοκάραβο. πρόκειται για το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου.


5 άνθρωποι αγνοούνται από την Κυριακή, καθώς καταδύθηκαν με τουριστικό υποβρύχιο προκειμένου να δουν το ναυάγιο του Τιτανικού. Μεταξύ τους και ο 48χρονος πακιστανός κροίσος Σαχζάντα Νταούντ, όπως και ο 19χρονος γιος του Σουλεμάν.

250.000 δολάρια κατ' άτομο κόστιζε το συγκεκριμένο ταξίδι. Η «αποστολή» ξεκίνησε από το Σεντ Τζονς, στη Νέα Γη του Καναδά, και έφτασε στο ναυάγιο, που απέχει περίπου 600 χιλιόμετρα.

3.800 μέτρα κατάδυση με ειδικό σκάφος χωρητικότητας 5 ατόμων προεβλέπετο από τους διοργανωτές, για να δουν τον βυθισμένο Τιτανικό.

2 ώρες ήταν η προγραμματισμένη διάρκεια της κατάδυσης και η επικοινωνία με το βαθυσκάφος χάθηκε 15 λεπτά πριν τη λήξη της κατάδυσης.


50 τύποι ταμειακών είναι ήδη έτοιμοι για τη διασύνδεση με τα μηχανήματα πιστωτικών καρτών.

9 μόλις ημέρες απομένουν για τη λήξη της σχετικής προθεσμίας. Οι φορολογικές αρχές τηρώντας τις παραδόσεις δεν επιβάλλουν πρόστιμα αλλά έδωσαν παράταση.

55% των ταμειακών μηχανών που λειτουργούν στην αγορά είναι ήδη έτοιμες για την αυτόματη διασύνδεση με τα POS. Οι υπόλοιπες χρειάζονται ακόμη χρόνο να σκεφθούν και έτσι μετατίθεται για τις ελληνικές καλένδες η τεχνοφασιστική αυτή εξέλιξη.


15% αύξηση στον μισθό της φέρεται να απαιτεί η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen, σύμφωνα με πρώην συνεργάτη της Marine Le Pen, ο οποίος έκανε τη σχετική καταγγελία.

4.687,50 ευρώ μηνιαίως είναι η συγκεκριμένη αύξηση και ο μισθός της Γερμανίδας πολιτικού θα φθάσει τις 35.957 ευρώ. Και μπόλικο ζαμπόν, κυρ Στέφανε!...

8% αύξηση είχε λάβει η πρόεδρος τον Ιανουάριο.

2,4% αύξηση είχε λάβει κατά τη διάρκεια του 2022. Την ίδια ώρα πιέζει τα κράτη-μέλη για λιτότητα, εν μέσω υψηλού πληθωρισμού.


100 χρόνια ζωής κλείνει φέτος το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής, που ξεκίνησε ως προξενικό γραφείο. «Να φύγει το τουρκικό προξενείο από την Κομοτηνή και τελειώνει το πρόβλημα», δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος. Είδατε πόσο απλά είναι τα πράγματα; Τους διώχνουμε και κλείνει το ζήτημα. Σιγά μην κάνουν και αντίποινα οι Τούρκοι.

20 υπαλλήλους απασχολεί το Τουρκικό προξενείο Κομοτηνής. «Ροζ κουτσουλιά ενός απέραντου γαλάζιου χάρτη» χαρακτήρισε την πατρίδα του Ροδόπη ο «γαλάζιος ποιητής» Ευρυπίδης Στυλιανίδης.

15-20 εκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ότι είναι ο ετήσιος προϋπολογισμός του, σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία».

3.500 έμμισθους συνεργάτες απασχολεί το προξενείο. Λογικό νούμερο, όπως και το ύψος του προϋπολογισμού. 

500 Έλληνες έχουν εγκατασταθεί την τελευταία δεκαετία στην Ίμβρο, ως αποτέλεσμα πολυετών προσπαθειών Ιμβριακών σύλλογων και του Οικουμενικού Πατριάρχη. Εκεί δεν υπάρχει προξενείο, καθώς όταν της δόθηκε το δικαίωμα (ως αντάλλαγμα για την αναβάθμιση του προξενικού γραφείου Κομοτηνής) η χώρα μας επέλεξε να το φτιάξει στην Ανδριανούπολη.


21 μονάδες προηγούνταν η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ μια εβδομάδα πριν τις εκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc.

39,8% έως 44,2% ήταν η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος της ΝΔ, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.

18,2% έως 21,8% η αντίστοιχη εκτίμηση για τον ΣΥΡΙΖΑ.

10,1% έως 12,9% η εκτίμηση για το αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ.

5-7 κόμματα βλέπει στη Βουλή η Marc.


8 κόμματα εκτιμά ότι θα μπουν στη Βουλή η Metron Analysis, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποίησε επίσης την Κυριακή.

40,3% εκτιμά ότι θα λάβει η ΝΔ, χάνοντας μισή μονάδα σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου.

19,2% εκτιμά το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν μια μονάδα κάτω από την προηγούμενη κάλπη.

11,1% δίνει ως εκτίμηση για το ΠΑΣΟΚ με απώλεια 0,4%.


998,27 τ.μ. είναι το εμβαδόν του ακινήτου που αγόρασε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στο Ψυχικό για να στεγάσει την οικογένειά του, κατά τα διαστήματα που θα βρίσκεται στην Ελλάδα.

5 ορόφους έχει το κτίριο, έναν για κάθε μέλος της οικογένειας.

81 εκατ. δολάρια κέρδισε εντός και εκτός παρκέ ο Γιάννης το 2022, σύμφωνα με το «Forbes».

10ος στη λίστα με τους πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές στον κόσμο, κατετάγη με αυτές τις αμοιβές.


Verba volant

Κατερίνα Καινούργιου

«Πήγαινα σε συναυλίες του Παπακωνσταντίνου και ο μπαμπάς μου αγχωνόταν ότι θα γίνω κομμουνίστρια».
Δεν είναι αστείο. Από προσωπικό βίωμα σας λέω ότι μετά την παρακολούθηση συναυλίας των Led Zeppelin χρειάστηκα 6 χρόνια εξορκισμών για να αποτινάξω το στίγμα του «ξαποδώ». Μια φίλη είδε τον Γενάρη ένα βίντεο κλιπ με Robert Williams & Μπέσσυ Αργυράκη και από εξωκοινοβουλευτική αριστερά που ήταν, ψήφισε Κυριάκο. Θέλουν προσοχή αυτά τα πράγματα.

Δημήτρης Νατσιός

«Μας είπαν πως έχουμε κρυμμένα ρούβλια στο σπίτι μας. Μας είπαν για χρηματοδότηση. Συκοφαντίες! 800 εκατ. ευρώ χρωστάνε τα μεγάλα κόμματα! Πρέπει να ελεγχθούν!»
Πράγματι πρόκειται για συκοφαντία, ο ίδιος ο πρόεδρος της Νίκης, δάσκαλος Νατσιός είναι η απτή απόδειξη ότι με καλή διαχείριση όλα γίνονται. Αντίθετα με τη μαυρίλα που «πουλάει» η αντιπολίτευση, ένας διορισμένος δάσκαλος βγάζει αρκετά ώστε να μπορεί να μαζέψει στον κουμπαρά του χρήματα για να φτιάξει κόμμα και να κάνει μεγάλες εκδηλώσεις σε στάδια.

Γιάνης Βαρουφάκης

«Μου έκλεψαν το κράνος μου που το αγαπώ πάρα πολύ. Ήταν δική μου βλακεία». 
Πρόκειται για σαμποτάζ. Για οργανωμένη μετα-επίθεση στη δημοκρατία. Χρειάστηκε ένα καλά οργανωμένο σχέδιο πολλών μυστικών υπηρεσιών για να αφαιρέσουν το λατρεμένο κράνος του Γιάνη παρά το γεγονός ότι το είχε προφυλάξει με κάθε δυνατό μέτρο ασφαλείας ακουμπώντας το δηλαδή –κατά δήλωσή του– πάνω στη μηχανή.

Γιάννης Μουζάλας

«Όταν πέσει ο φράχτης στον Έβρο θα έπαιρνα χαρά σαν να έπεφτε το τείχος του Βερολίνου».
Περίεργο. Μέχρι το 1989 ήμουν σίγουρος ότι η ελληνική αριστερά θεωρούσε αναγκαίο κακό την ύπαρξη του τείχους, ώστε να προστατευθεί η άσπιλη εργατική τάξη από το βόρβορο του καπιταλισμού, ο οποίος καραδοκούσε στο Checkpoint Charlie και αλλού. Μάλλον λάθος θα έκανα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ