Πολιτικη & Οικονομια

Νέοι και εκλογές

«Η νέα γενιά επέλεξε τα λογικά και ειλικρινή επιχειρήματα και τα ρεαλιστικά σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη και απέρριψε τις φωνές, τον πεσιμισμό, τον διχασμό και την αρνητική ρητορική»

115065-643594.jpg
Βάσω Κόλλια
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από την εκλογική διαδικασία σε εκλογικό τμήμα της Αθήνας, Κυριακή 21 Μαΐου 2023
© ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Εκλογές 2023: Γιατί οι νέοι 17 - 24 ετών ψήφισαν Νέα Δημοκρατία

Ένας παράγοντας που απασχόλησε ιδιαίτερα τις αναλύσεις και τους ειδικούς στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τις εκλογές της 21ης Μαΐου ήταν εάν, τι και πώς θα ψηφίσουν οι νέοι και συγκεκριμένα αυτοί που ψηφίζουν για πρώτη φορά. Πολλές συζητήσεις και πολύς λόγος είχε γίνει προεκλογικά, με αρκετούς να στοιχηματίζουν ότι η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα καταψήφιζε την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα λοιπόν με τα τελικά στοιχεία των exit polls, οι νέοι ηλικίας 17 – 24 ετών ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία σε ποσοστό 31,5%, ενώ τον ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το 28,8%. Πρόκειται για μια θετική έκπληξη που ιστορικά το κόμμα της ΝΔ είχε χρόνια να δει. Πίσω από αυτό το αποτέλεσμα όμως, υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι και αρκετά επιχειρήματα που αποτελούν τεράστια πρόκληση να ανακαλύψει και να δικαιολογήσει κανείς.

Συζητώντας με τη δεκαοκτάχρονη κόρη ενός φίλου, που ψήφιζε για πρώτη φορά, έλαβα μια πρώτη ξεκάθαρη απάντηση που αποσαφήνισε εξ αρχής το τοπίο. «Θέλω καθαρές, σύγχρονες και ανταγωνιστικές στη διεθνή σκηνή σχολές αντί για άναρχα και ξέφραγα πανεπιστήμια, όπου εύκολα μπαίνεις, αδιάφορα σπουδάζεις και απλά αποκτάς ένα πτυχίο με ελάχιστο ειδικό βάρος στη διεθνή και εγχώρια ιδιωτική αγορά». Αυτή η κατάργηση της κατώτατης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια που έταζε ο ΣΥΡΙΖΑ, αντί να τους ενθαρρύνει να τον επιβραβεύσουν με την ψήφο τους, τους εξόργισε και τους απομάκρυνε από δυνητικούς ψηφοφόρους του. Οι νέοι επιζητούν την συνέχιση της εκπαιδευτικής και πανεπιστημιακής αναβάθμιση της εκπαιδευτικής κοινότητας που είδαν να ξεκινάει και να υλοποιεί η Κυβέρνηση την τετραετία 2019-2023.

Είδαν και ικανοποιήθηκαν από τη διεθνή αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας σε ολόκληρο τον κόσμο. Με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και την ευρύτατη χρήση του διαδικτύου, οι νέοι ενημερώνονται αλλά και επικοινωνούν άμεσα και σε πραγματικό χρόνο τόσο μεταξύ τους στην Ελλάδα, όσο και με συγγενείς και φίλους που σπουδάζουν ή μένουν στο εξωτερικό. Έτσι, αντιλήφθηκαν άμεσα και πλήρως πως η χώρα μας συχνά αποτέλεσε παράδειγμα success story, για θέματα όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η διαχείριση της πανδημίας ή την ιστορική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο. Ένιωσαν ικανοποιημένοι που είδαν την πατρίδα μας να στέκεται στην σωστή πλευρά της ιστορίας, στο πλευρό της Ουκρανίας και των δημοκρατικών αξιών της Δύσης. Έδειξαν ότι επικυρώνουν και επιβραβεύουν τις στρατηγικές και αμυντικές συμφωνίες, απέναντι στην επιθετική Τουρκία, όπως και την περιχαράκωση των συνόρων από την αλόγιστη διέλευση παράνομων μεταναστών από τα σύνορά μας.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθ' όλη την διάρκεια της τετραετίας που κυβέρνησε και της προεκλογικής περιόδου που είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε, απευθύνθηκε τόσο στην ελληνική κοινωνία, όσο και στους νέους με παρρησία, εντιμότητα και ειλικρίνεια, δείχνοντάς τους έμπρακτα ότι βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής της. Δεν προσπάθησε σε καμία περίπτωση να τους αντιμετωπίσει σαν μια μάζα που απλά θα τους βομβαρδίσει με ατέλειωτα «θα» και θα κρυβόταν πίσω από τη δικαιολογία της κακής ιστορικής συγκυρίας για τα όποια προβλήματα μας βρήκαν.

Αντιθέτως η νεολαία είδε την ανεργία να αποκλιμακώνεται και την οικονομία να αναπτύσσεται μέσα σε ένα διεθνές αντίξοο κλίμα. Σας θυμίζω πως μιλάμε για τη γενιά που είναι μεγαλωμένη με άσχημες μνήμες από τα δεινά που προκλήθηκαν στις οικογένειές τους λόγω της παρατεταμένης μνημονιακής κρίσης καθώς και από το ασφυκτικό βάρος του εγκλεισμού και της κοινωνικής απομόνωσης λόγω της πανδημίας. Αυτή η νέα γενιά λοιπόν επέλεξε τα λογικά και ειλικρινή επιχειρήματα, συνάμα με τα ρεαλιστικά σχέδια που άκουσε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και απέρριψε θεαματικά τις φωνές, τον πεσιμισμό, τον διχασμό και την αρνητική ρητορική.

Και κάτι τελευταίο. Η νέα γενιά προσωπικά πιστεύω πως θύμωσε για όλους εκείνους που δήθεν έτρεξαν να την υπερασπιστούν υστερικά σχεδόν, ότι τάχα μεθοδεύθηκαν οι εκλογές εν μέσω πανελληνίων εξετάσεων ή αρχής της τουριστικής σεζόν για να την αποκλείσουν από τη συμμετοχή της στις κάλπες. Κάτι τέτοιο δεν επιχειρήθηκε ποτέ. Και το κατάλαβαν. Γι’ αυτό και έδωσαν την απάντησή τους, που επιβράβευσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ