Πολιτικη & Οικονομια

Εκλογές 2023: Μερικές σκέψεις για το αποτέλεσμα στους νέους 17-24, που ανέδειξε πρώτο κόμμα τη ΝΔ 

Αυτό που έχουν ανάγκη οι νέοι, τουλάχιστον απ’ ό,τι φαίνεται, είναι η προσβασιμότητα, η ορατότητα και η αξιοκρατία

Επιστήμη Μπινάζη
Επιστήμη Μπινάζη
ΤΕΥΧΟΣ 873
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκλογές 2023
© SOOC/Dimitris Kapantais

Εκλογές 2023: Η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στις ηλικίες 17-24 ετών και το μήνυμα της νεολαίας

Την πρώτη έκπληξη της μεγάλης διαφοράς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική αναμέτρηση του πρώτου γύρου, διαδέχτηκαν τα αποτελέσματα των exit poll που αφορούν την ψήφο στους νέους μεταξύ 17-24. Αν ισχύουν, προκύπτουν εύλογα ερωτήματα: Πόσοι είναι αυτοί που κλείνουν τους δρόμους στις διαδηλώσεις που αφορούν την Παιδεία; Πώς πλειοψηφούν οι αποφάσεις για τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια όταν στην κάλπη των αδιάβλητων εθνικών εκλογών δείχνουν ότι πρόκειται για μια τραγική μειοψηφία; Ακολουθούν μερικές εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου. 

Το να υιοθετείς τη γλώσσα και τις φράσεις της νεολαίας δεν σε φέρνει πιο κοντά σε αυτήν. Η έκφραση «bro» που ακούστηκε επανειλημμένα στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, μάλλον έφερε το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι σε κάθε ηλικία εκτιμούν την ευθύτητα και την ειλικρίνεια, ακόμη κι αν διαφωνούν μαζί μας. 

Στα ελληνικά πανεπιστήμια φοιτούν νέοι που δεν αντέχουν άλλο την μπαχαλοποίησή τους. Σε αυτές τις εκλογές πάτησαν το panic button. Έστειλαν sos από την κάλπη. Μέχρι χθες οι αριστερές παρατάξεις μιλούσαν εξ ονόματος όλων. Η κυβέρνηση τη νέα τετραετία θα πρέπει να αποφασίσει: ή θα ακούσει το μήνυμα που εξέπεμψε η κάλπη και η πλειοψηφία της νεολαίας ή θα δείξει την ατολμία της προηγούμενης τετραετίας και τον αβάσιμο τελικά φόβο του πολιτικού κόστους. Θα ήταν ατόπημα να δώσει άλλη μια τετραετία βαρύτητα σε αναλύσεις δημοσιογράφων, συνταγματολόγων, καθηγητών, likes και trends του πολιτικού καφενείου των κοινωνικών δικτύων χωρίς να ζυγίσει την επιθυμία των νέων που ανέδειξε η κάλπη.

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» εκτιμήθηκε σε μεγάλο βαθμό. Το πρόβλημα της ακριβής στέγης παραμένει πρόβλημα ακόμη και για τους προνομιούχους. Όσοι μπήκαμε στη διαδικασία του στεγαστικού δανείου από μικροί και σήμερα ταλαιπωρούμαστε από την αύξηση των επιτοκίων, νιώθουμε αδικημένοι που δεν είχαμε ανάλογη βοήθεια ως νέοι. Και μάλιστα σε μια εποχή ανέφελων οικονομικών συνθηκών. 

Οι νέοι δεν εξαγοράζονται με ανερμάτιστες υποσχέσεις, εύκολους τρόπους και μαγικές λύσεις. Αντιλαμβάνονται τους ανταγωνιστικούς όρους στην παγκόσμια αγορά εργασίας πριν βγουν πρακτικά στον επαγγελματικό στίβο. Δεν ζουν σε εργασιακό αποκλεισμένο Κωσταλέξη. Δημιουργούν υπηρεσίες και προϊόντα, πολύ πριν ολοκληρώσουν το πτυχίο τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι νέοι content creators. Ψηφιακοί δημιουργοί, ελληνιστί. Λοιδορούνται από ένα μεγάλο κομμάτι «θείων που δεν κάθονται με τη νεολαία» ούτε καταλαβαίνουν το TikTok, ούτε πώς λειτουργεί πλέον ο κόσμος. Αυτό που έχουν ανάγκη οι νέοι, τουλάχιστον απ’ ό,τι φαίνεται, είναι η προσβασιμότητα, η ορατότητα και η αξιοκρατία. Οι επιλογές προσώπων εκτός συστήματος και εκτός κομματικού σωλήνα στο επικρατείας της ΝΔ, συνεκτιμήθηκε.

Η άποψη ότι «δεν γουστάρουν το 40% της ΝΔ» οπότε αναμένεται ότι θα τη «θάψουν» στον δεύτερο γύρο είναι ακραία προσβλητική για τα κίνητρα της ψήφου τους αλλά και για τη δομή της σκέψης τους.

Η ορμητική επαναστατικότητα δεν εγκαταλείπει τους νέους. Δεν άλλαξαν. Ίσως άλλαξε ο τρόπος τους και αυτό που ορίζουν εκείνοι ως σύστημα. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να μιλάει εξ ονόματός τους. Κανείς. Ούτε αυτό το κείμενο. Εκτιμήσεις κάνουμε. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ