Πολιτικη & Οικονομια

Κ. Μητσοτάκης σε Κ. Καινούργιου: «Περισσότερες γυναίκες στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο»

Η απάντηση για το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στην Κατερίνα Καινούργιου
© ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Εκλογές 2023: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κατερίνα Καινούργιου για την εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική και το μισθολογικό χάσμα

Στο μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών, αλλά και την υπο-εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική μίλησε -μεταξύ άλλων- ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκπομπή «Super Κατερίνα» της Κατερίνας Καινούργιου. 

«Χαίρομαι όταν βλέπω νέες γυναίκες να κάνουν το βήμα να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Έχουμε ήδη πολλές ιστορίες από επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν από γυναίκες και έσπασαν ταμπού δεκαετιών», είπε ο κ. Μητσοτάκης, σχολιάζοντας ότι θα ήθελε να έχει περισσότερες γυναίκες συνεργάτιδες. «Έχω δεσμευθεί ότι στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα έχουμε περισσότερες γυναίκες. Προσβλέπω να έχουμε και στη Βουλή πολλές περισσότερες γυναίκες. Σίγουρα στα ψηφοδέλτια εντάξαμε μεγάλο ποσοστό γυναικών με σοβαρή επαγγελματική διαδρομή, με καλά βιογραφικά. Έχουμε πάρα πολλές γυναίκες που έχουν κολλήσει ένσημα και γνωρίζουν την κοινωνία. Με ενοχλεί πολύ να ακούω σε περιφέρειες π.χ. που μπαίνουν 4 σταυροί να λένε κάποιοι «ας βάλουμε και έναν σε γυναίκα. Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας έκανα πράξη όσα λέω με 8 γυναίκες».

Μιλώντας για τη δεύτερη τετραετία ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «θέλουμε να αυξήσουμε τους μισθούς και να κλείσει το χάσμα ανάμεσα στους μισθούς ανδρών και γυναικών. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να δώσουμε έμφαση στις παραγωγικές επενδύσεις και στην κατάρτιση του εργασιακού δυναμικού. Δώσαμε άδειες πατρότητας, επίδομα 2.000 ευρώ για τη γέννηση του παιδιού. Είναι ένας τρόπος για να μπορούν τα ζευγάρια να έχουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε ακόμη για το χάσμα των μισθών μεταξύ των ανδρών και των γυναικών: «Έχουμε μια πολιτική συνολικής αύξησης των μισθών στην πατρίδα μας είναι η κορωνίδα του προγραμματικού μας λόγου. Θέλω να κλείσω το χάσμα που χωρίζει τους μισθούς γυναικών και ανδρών. Αυτό δεν το πετυχαίνεις με ένα νόμο και ένα άρθρο. Όσο μειώνεται η ανεργία οι εργαζόμενοι έχουν μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη». 

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θέλουμε να στηρίξουμε τις γυναίκες για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι μια πραγματικότητα και στην Ελλάδα, ενώ εξέφρασε την επιθυμία η ΝΔ να στηρίξει τις γυναίκες που στρέφονται προς αυτήν την πορεία. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το άγχος για το αν θα μπορέσει μια γυναίκα να κάνει ένα ή δύο ή τρία παιδιά. Η υπογεννητικότητα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της κοινωνίας σε βάθος χρόνου. Η δυνατότητα στις γυναίκες να μπορούν να αισθάνονται ότι αν αποκτήσουν ένα παιδί θα υπάρχει κάποιος να το φροντίσει και γι' αυτό αυξάνουμε τις θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ενώ με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα φτιάξουμε παιδικούς σταθμούς σε επιχειρήσεις. «Ακούω το αίτημα για στήριξη όσον αφορά το κόστος των φαρμάκων που απαιτούνται για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και θα το εξετάσω». 

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Να μάθουμε στους νέους ότι το να είσαι βίαιος και τσαμπουκάς δεν είναι κουλ»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε από την Κατερίνα Καινούργιου για τις γυναικοκτονίες. «Στη διάρκεια της πανδημίας βγήκαν στην επιφάνεια πολλά περιστατικά βίας. Είναι σημαντικό να υπάρχει ο όρος αυτός συμβολικά για να αναδείξουμε ένα θέμα που προϋπήρχε και για να δώσουμε δύναμη στις γυναίκες να μιλήσουν πριν να υπάρξουν άσχημες εξελίξεις», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: 

«Πιο σημαντική παρέμβαση είναι αυτή που κάνουμε στη νέα γενιά. Να τους μάθουμε γιατί το να είσαι βίαιος και τσαμπουκάς δεν είναι κουλ. Έχουμε πολλά προγράμματα ενημέρωσης των παιδιών. Έχουμε σημαντικά προγράμματα στα εργαστήρια για να τους εξηγήσουμε ότι καμία μορφή βιάς φυσικής ή bullying δεν είναι αποδεκτή. Δυστυχώς, υπάρχει μια καλλιτεχνική έκφραση μουσικής που δείχνει ακριβώς τα αντίθετα με γυναίκες υποκείμενα από άντρες που τους εκμεταλλεύονται. Αυτά τα στερεότυπα προωθούν τη βία των γυναικών. Μόνο και μόνο τα λεξιλόγια αυτών των τραγουδιών είναι απαράδεκτό».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το άνοιγμα στο Tik Tok και τα παιδιά του

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα παιδιά του, τις συμβουλές που δίνει στις κόρες του. «Είμαι υπερήφανος και για τα τρία μου παιδιά, ειδικά τα κορίτσια μου είναι σύγχρονα παιδιά που βοηθούν πολύ διακριτικά άλλους ανθρώπους που έχουν ανάγκες. Το μήνυμα που περάσαμε στα παιδιά μας ήταν ότι είστε προνομιούχα παιδιά, μεγαλώνετε σε οικογένεια που σας έδωσε εφόδια, σκεφτείτε τι θα επιστρέψετε εσείς στην κοινωνία ώστε να είστε χρήσιμες στην κοινωνία». Σε ό,τι αφορά τη σχέση με τη γυναίκα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Με τη Μαρέβα είμαστε μαζί από το 1995 με ένα μεγάλο διάλειμμα που έκανε όμως τη σχέση μας πιο δυνατή. Το γυαλί δεν είχε σπάσει. Παρότι ήμασταν σε διάσταση δεν μιλήσαμε ποτέ άσχημα ο ένας για τον άλλο, ψαχτήκαμε και οι δύο γιατί χάλασε η σχέση μας, κάναμε την αυτοκριτική και όταν βρεθήκαμε ξανά μαζί ήμασταν καλύτερα. Είναι ο έρωτας της ζωής μου, την εκτιμώ, της αναγνωρίζω τον δυναμισμό της, είναι ένα στήριγμα. Έχει κάνει στην άκρη τα επαγγελματικά της βήματα γιατί υπάρχουν ασυμβίβαστα και είμαι τυχερός που έχω έναν τέτοιο άνθρωπο στη ζωή μου. Εννοείται ότι της έχω κάνει δώρα. Δεν νομίζω ότι έχει παράπονα. Ορισμένες φορές έχει αξία να βρίσκουμε λίγο χρόνο. Εγώ πιστεύω ότι τα δώρα πρέπει να λένε κάτι. Η οικονομική αξία δεν έχει τόσο σημασία όσο ο συμβολισμός».

Σχετικά με το άνοιγμα στους νέους μέσω των βίντεο στο TikTok απάντησε ότι «η συνεργάτιδά μου η Κύρα επέμενε ότι το TikTok είναι μέσο για να έρθουμε σε επαφή με τους νέους. Διασκεδάζω πολύ και βγάζω κομμάτια του χαρακτήρα μου πιο χαλαρή και πιο διασκεδαστική. Τη δουλειά μου την κάνω με επαγγελματισμό αλλά αυτές οι ευκαιρίες είναι καλές για να αυτοσαρκαζόμαστε».

Στην ερώτηση της Κατερίνας Καινούργιου με ποιον πολιτικό θα έβγαινε για μπίρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι ο πολιτικός αυτός θα ήθελε να είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας, «γιατί θέλω να μάθω τι κάνει τώρα έναν άνθρωπο να είναι κομμουνιστής. Πώς μπορείς να υπερασπίζεσαι μια ιδεολογία που τη χρεοκόπησε η ίδια η ιστορία».

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha με την Κατερίνα Καινούργιου.

Posted by Kyriakos Mitsotakis on Wednesday, May 17, 2023

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ