Πολιτικη & Οικονομια

Όλγα Γεροβασίλη: «Μια προοδευτική διακυβέρνηση θα θέσει τέλος στον κατήφορο του κ. Μητσοτάκη»

Συνέντευξη της υποψήφιας βουλεύτριας Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στην ATHENS VOICE

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
16’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκ νέου υποψήφια στην Άρτα με τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία η Όλγα Γεροβασίλη
Όλγα Γεροβασίλη

Εκλογές 2023 - Όλγα Γεροβασίλη: Συνέντευξη στην ATHENS VOICE της υποψήφιας βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στην Άρτα

Μόλις λίγα 24ωρα πριν τις κάλπες της Κυριακής, η Όλγα Γεροβασίλη μιλά στην ATHENS VOICE από το σπίτι της, την Άρτα, τον τόπο όπου «ξεκουράζει την ψυχή της». Η πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ετοιμάζεται για ακόμη μία εκλογική μάχη, κάνει τον απολογισμό της και εξηγεί γιατί η Κουμουνδούρου ζητά μία «πρώτη ευκαιρία» για μία «δεύτερη φορά» στη διακυβέρνηση της χώρας. 

Τελικά, είναι τόσο αντιφατικό το αίτημα αυτό του ΣΥΡΙΖΑ; «Χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και τις προσπάθειές μας, η περίοδος των μνημονίων αποτελεί παρελθόν», λέει στην ATHENS VOICE η Όλγα Γεροβασίλη και προσθέτει: «Η πρώτη φορά ήταν μία επιτυχής προσπάθεια εξόδου από το φαύλο κύκλο της λιτότητας και της εξάρτησης. Αναλάβαμε την ευθύνη της διακυβέρνησης μιας χώρας που χρεοκόπησε δύο φορές, το 2008 και το 2014, παραλαμβάνοντας κυριολεκτικά το τίποτα. Με αφετηρία αυτό, παραδώσαμε μια χώρα ελεύθερη από την επιτήρηση και με 37 δισεκατομμύρια ευρώ διαθέσιμα, ικανή να ασκήσει μια αυτοδύναμη οικονομική πολιτική. Θυσιάσαμε ένα μεγάλο μέρος του οικονομικού προγράμματός μας; Ναι. Ωστόσο, κρατήσαμε την κοινωνία όρθια. Με όλα μας τα λάθη, σεβαστήκαμε έως και το τελευταίο ευρώ των φορολογουμένων. Διατηρήσαμε το κόστος του ρεύματος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά σταθερό. Το νερό παρέμεινε δημόσιο αγαθό. Αναστήσαμε ένα ΕΣΥ που ζούσε στον ρυθμό των απολύσεων και του εισιτηρίου των 5 ευρώ. Προσλάβαμε τους δασκάλους και τους καθηγητές που είχε απολύσει ο κ. Μητσοτάκης ως περιττούς. Προωθήσαμε την κοινωνική και δικαιωματική ατζέντα. Με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντά μας δομήσαμε γεωπολιτικές συμμαχίες βασισμένες σε αμοιβαία οφέλη. Με λίγα λόγια: διαψεύσαμε οριστικά το στερεότυπο πως η αριστερά είναι μόνο για την αντιπολίτευση». 

Η κ. Γεροβασίλη δηλώνει τόσο η ίδια, όσο και το σύνολο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ «έτοιμοι να ανακουφίσουμε την κοινωνία από τον κλοιό της ακρίβειας στην οποία την έκλεισαν ο κ. Μητσοτάκης και τα ολιγοπώλια που η κυβέρνησή του επιδοτεί αδρά με δημόσιο χρήμα». 

«Σήμερα, έξω και μακριά από το ναρκοθετημένο μνημονιακό σκηνικό και τις δεσμεύσεις του, ακόμη πιο ώριμοι και ικανοί, είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε σε όλο το εύρος το τολμηρό και ρεαλιστικό πρόγραμμά μας. Τολμηρό, γιατί δε βασίζεται στην αφαίμαξη των «συνηθισμένων υπόπτων», μισθωτών και συνταξιούχων. Βασίζεται λοιπόν στη δικαιοσύνη. Ρεαλιστικό, γιατί βασίζεται στη λογική. Γιατί έχει σχεδιαστεί και κοστολογηθεί πλήρως από αυτούς που απέδειξαν τη διαχειριστική επάρκειά τους και όχι από τους «φωστήρες» του πιο χρεωμένου κόμματος της Ευρώπης. Μπορούμε και είμαστε έτοιμοι να ανακουφίσουμε την κοινωνία από τον κλοιό της ακρίβειας στην οποία την έκλεισαν ο κ. Μητσοτάκης και τα ολιγοπώλια που η κυβέρνησή του επιδοτεί αδρά με δημόσιο χρήμα. Σε πείσμα των όσων θέλουν να αποκομίσουν υπερκέρδη εκμεταλλευόμενοι θεμελιώδη δικαιώματα όπως αυτά για υγεία και εκπαίδευση, θα δομήσουμε ένα ακόμη πιο αποτελεσματικό και σύγχρονο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα και ένα ΕΣΥ αντάξιο των προσδοκιών μας. Το ύφος και το ήθος της εξουσίας θα πάψουν να εδράζονται στην υποκρισία, την αλαζονεία και να παραπέμπουν σε κώδικες υποκόσμου. Θα δομηθούν εκ νέου, στη βάση ενός δημοκρατικού προοδευτικού κοινωνικού συμβολαίου, βασισμένου στην ειλικρίνεια και την ανθρωπιά», λέει χαρακτηριστικά η Όλγα Γεροβασίλη. 

«Δεν έχουμε υποχωρήσει ούτε χιλιοστό στο κάλεσμα για οικοδόμηση μιας νέας προοδευτικής διακυβέρνησης» 

Πρόσφατα, η «διαμάχη» ανάμεσα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ για τον Ανδρέα Παπανδρέου, φάνηκε να ταράζει τις σχέσεις μεταξύ των δύο κομμάτων και την προοπτική μετεκλογικής συνεργασίας. Η Όλγα Γεροβασίλη σημειώνει ότι εδώ και τέσσερα σχεδόν χρόνια «απευθύνουμε ένα σαφές και ειλικρινές κάλεσμα σε όλους τους προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες για την οικοδόμηση της προοπτικής μιας νέας προοδευτικής διακυβέρνησης. Από αυτό δεν έχουμε υπαναχωρήσει ούτε χιλιοστό. Εάν κάποιοι θέλουν, με άλλοθι την πολιτική κληρονομιά του Ανδρέα Παπανδρέου, να συγχωρεθούν τα προηγούμενα και τα επόμενα σφάλματά τους, φοβάμαι πως οδηγούν τη συζήτηση από το πολιτικό στο μεταφυσικό. Όμως τα προβλήματα του ελληνικού λαού είναι δυστυχώς τόσο πραγματικά και επείγοντα, ώστε κανείς δεν θα κατορθώσει να αποφύγει τις ευθύνες του».

Όσο για τα σενάρια περί «κυβέρνησης ανοχής», η υποψήφια βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «λίγες μόνο ημέρες πριν από την ετυμηγορία της ελληνικής κοινωνίας αυτά τα σενάρια χάνουν κάθε περιεχόμενο. Η απλή αναλογική υπάρχει, ώστε οι αναγκαίες προγραμματικές συγκλίσεις να επιτευχθούν με τον πλέον διαυγή τρόπο και να δοκιμαστούν στην πολιτική και κοινωνική λογοδοσία. Δίνει τη δυνατότητα σχηματισμού μιας προοδευτικής διακυβέρνησης που θα θέσει τέλος στον κατήφορο του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ και θα θέσει τη χώρα και την κοινωνία σε αναπτυξιακή τροχιά με όρους δικαιοσύνης, δημοκρατίας και συλλογικής ευημερίας. Εμείς είμαστε εδώ, είμαστε ξεκάθαροι και έτοιμοι». 

Οι διαφορές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία είναι εμφανείς. Αρκεί κάποιος να διαβάσει τα βασικά σημεία των προγραμμάτων τους για την ακρίβεια και την Παιδεία. Είναι, όμως, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «αντι-ΝΔ»; «Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι ο κύριος εκφραστής της μεγάλης προοδευτικής παράταξης. Σκοπός μας είναι να βρισκόμαστε στην κοινωνική πρωτοπορία και να είμαστε επίκαιροι και χρήσιμοι στην ελληνική κοινωνία. Με αυτούς τους όρους έχουμε δομήσει ένα ολιστικό πρόγραμμα το οποίο αφουγκράζεται και απαντά στις ανάγκες της. Η αλήθεια είναι πως το πρόγραμμά μας απέχει έτη φωτός από αυτό της ΝΔ, καθώς εκείνο είναι βαθύτατα αντικοινωνικό και εντελώς αντιαναπτυξιακό. Χωρίς εισαγωγικά». 

«Οι γυναίκες ποτέ δεν κάνουμε πίσω στις μάχες»

Η Όλγα Γεροβασίλη υπήρξε σε κορυφαίες πολιτικές θέσεις. Διετέλεσε υπουργός Προστασίας του Πολίτη και υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Γιατί, όμως, συναντάμε τόσες λίγες γυναίκες στο ελληνικό κοινοβούλιο; «Η ανάγκη να με ρωτήσετε σχετικά ήδη δηλώνει το πρόβλημα. Ο άνδρας θεωρείται αυτονόητα ικανός. Η γυναίκα απ’ την άλλη χρειάζεται να το αποδεικνύει.Πράγματι, και ο χώρος της πολιτικής είναι ακόμη ανδροκρατούμενος. Όμως, η ανισότητα των φύλων και η υπο-εκπροσώπηση των γυναικών δεν είναι προνομία μόνο της πολιτικής. Σε όλους τους τομείς υπάρχει χώρος για πρόοδο μέχρι την ουσιαστική ισότητα. Τόσο ως ιατρός, όσο και ως πολιτικός αυτό είμαι σε θέση να το προσυπογράψω. Από τις συνθήκες εργασίας, την πρόνοια για τη μητρότητα μέχρι τις ευκαιρίες για εργασιακή ανέλιξη. Δυστυχώς, ακόμη και σε συμβολικό επίπεδο, στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε, πολλά μένουν να κατακτηθούν ακόμη. Για παράδειγμα, όλοι θυμόμαστε πώς αρχικά πλασαρίστηκε η δήθεν σωτήρια πατέντα με το «καλάθι της νοικοκυράς» (κι όχι -έστω- «το καλάθι του νοικοκυριού»). Μάλλον, η γυναικεία επιχειρηματικότητα είναι ακόμη άγνωστη για κάποιους και η αναπαραγωγή των έμφυλων στερεοτύπων ο κανόνας», σημειώνει στη συνέντευξή της στην ATHENS VOICE η Όλγα Γεροβασίλη και προσθέτει: 

«Η θέση της γυναίκας εν μέσω πολλαπλών κρίσεων (Μνημόνια, Πανδημία, Ενεργειακή Κρίση - Κρίση Ακρίβειας) βάλλεται διαρκώς. Σύμφωνα με την από 7.4.2022 Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επίτευξη της οικονομικής ανεξαρτησίας των γυναικών μέσω της επιχειρηματικότητας και της αυτοαπασχόλησης: οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόλις το 34,4 % των αυτοαπασχολούμενων στην ΕΕ και το 30 % των επιχειρηματιών που ιδρύουν νεοφυείς επιχειρήσεις ενώ λιγότερο από το 8% των διευθυνόντων συμβούλων σε κορυφαίες εταιρείες είναι γυναίκες. Ωστόσο, σε πείσμα των ημερών, οι γυναίκες δεν είμαστε μόνο νοικοκυρές. Ούτε είμαστε μόνο χειραφετημένες κι ανεξάρτητες αλλά ταυτόχρονα μητέρες αλλά και οικιακά εργαζόμενες. Και για να συνοψίσω: τόσο στη ζωή όσο και στην πολιτική, οι γυναίκες ποτέ δεν κάνουμε πίσω στις μάχες»

 «Είναι εξοργιστική η εγκατάλειψη και η αδιαφορία που βιώνει η Άρτα»

Η γενέτειρα της Όλγας Γεροβασίλη, η Άρτα, έχει ετερόκλητα και μοναδικά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για μία πόλη και έναν νομό που -όπως καταγγέλλει- η υποψήφια βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκαταλειφθεί. Μάλιστα, διακρίνει ότι ως συνέπεια αυτής της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας από την κεντρική εξουσία «η Ήπειρος οδηγήθηκε σε απογοητευτική και εθνικά επικίνδυνη συρρίκνωση του πληθυσμού στην τελευταία απογραφή». 

«Στην Άρτα είναι το σπίτι μου, η οικογένειά μου, πολλοί από τους φίλους μου και εδώ ξεκουράζω την ψυχή μου. Όχι το σώμα καθώς η συχνή απουσία μου λόγω των αυξημένων καθηκόντων μου με οδηγεί στο να τους αναζητώ και να απολαμβάνω όσο το δυνατό περισσότερο τις κοινές στιγμές μας. Αυτή η πολυπλοκότητα είναι που κάνει την πόλη μου την Άρτα, αλλά και το σύνολο του νομού μας ένα τόπο γοητευτικό για τον επισκέπτη. Όμως, αυτή ακριβώς τη γοητεία και τις δυνατότητές της δεν αναγνωρίζουν όσοι διαχειρίζονται επί δεκαετίες τις τύχες της, τόσο σε κεντρικό, όσο και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Μετά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπου, βάσει ενός ολιστικού προγράμματος περιφερειακής ανάπτυξης διοχετεύθηκαν στο Νομό μας περισσότερα χρήματα από όσα είχαν δοθεί δεκαετίες ολόκληρες, η τακτική αυτή μοιάζει σήμερα σχεδόν τιμωρητική», υπογραμμίζει η Όλγα Γεροβασίλη και αναφέρει τα βασικά προβλήματα του νομού:

«Η εκρηκτική αύξηση του κόστους στο πετρέλαιο, τα λιπάσματα και τις ζωοτροφές οδηγεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας στην οικονομική ασφυξία, ενώ η κυβέρνηση με τα δήθεν "μέτρα" της επιδοτεί την αισχροκέρδεια. Επίσης, παρά τις φυσικές ομορφιές, το πλήθος των μνημείων, την πλούσια πολιτιστική δράση των συμπολιτών μου, ο τουρισμός στην περιοχή πάσχει από κάθε άποψη: επενδύσεων, υποδομών και ποιότητας. Η νέα προοδευτική κυβέρνηση θα ξαναπιάσει το νήμα από εκεί που κόπηκε. Με τον κατάλληλο συνδυασμό δράσεων σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες του τόπου μας, καθιστώντας τον προσβάσιμο στους επισκέπτες και ελκυστικό για νέες επενδύσεις. Επενδύσεις που θα αναδεικνύουν και θα σέβονται το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική μας παράδοση και θα εισφέρουν ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας». 

* Η πρώην υπουργός, Όλγα Γεροβασίλη, είναι εκ νέου υποψήφια βουλεύτρια με τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στην Άρτα. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ