Πολιτικη & Οικονομια

Κατερίνα Μπατζελή: «Αν δεν ανταποκριθούμε στις πραγματικές ανάγκες, θα δούμε τη “σιωπή” των συμπολιτών μας»

Η υποψήφια βουλευτής του Βόρειου Τομέα Αθηνών μιλάει στην ATHENS VOICE

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 872
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Kατερίνα Μπατζελή

Εκλογές 2023 - Kατερίνα Μπατζελή: Συνέντευξη στην ATHENS VOICE της υποψήφιας βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στον Βόρειο Τομέα Αθηνών 

Η Κατερίνα Μπατζελή έχει ριχθεί στη «μάχη του σταυρού» εδώ και εβδομάδες. Δεν είναι η πρώτη της φορά. «Στη ζωή τίποτα δεν χαρίζεται. Το έχω ζήσει και το ζω» δηλώνει μια από τις πιο καταξιωμένες βουλεύτριες του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο. Τόσο στην πολιτική, όσο και στο κόμμα έχει μακρά και δημιουργική πορεία. Όταν, λοιπόν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται στον Ανδρέα Παπανδρέου, το σχόλιο της πρώην υπουργού, ευρωβουλευτή και υποψήφιας για τον Βόρειο Τομέα Αθηνών έχει βαρύτητα. «Το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ "σαν εφιάλτης βαραίνει τους ώμους" του κ. Τσίπρα και προσπαθεί με φτιασίδια να τον μιμηθεί. Ματαιοπονεί. Ας προσπαθήσει να φτιάξει κάτι δικό του και να αφήσει "ήσυχο", τον Ανδρέα» λέει στην ATHENS VOICE.

Είναι, άραγε, η μίμηση του Ανδρέα και η χρήση του συνθήματος «Αλλαγή» από τον Αλέξη Τσίπρα ικανά να προκαλέσουν εμπλοκή στο ενδεχόμενο συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ; Και, τελικά, με ποιον «ταιριάζει» καλύτερα το ΠΑΣΟΚ; Με τη ΝΔ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ; «Το εκλογικό αποτέλεσμα θα κρίνει εν πολλοίς τις πολιτικές εξελίξεις», επισημαίνει η Κατερίνα Μπατζελή και προσθέτει: «Μία συνεργασία με το πρώτο κόμμα κατ’ ελάχιστον, δεν μπορεί να μην έχει ως απαράβατη βάση τις 11 προγραμματικές θέσεις που παρουσίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Εφόσον υπάρξει συμφωνία, τότε θα μιλήσουμε και για το πρόσωπο του πρωθυπουργού».

Για την Κατερίνα Μπατζελή η αναμέτρηση της 21ης Μαΐου είναι κρίσιμη -και για το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Όπως υπογραμμίζει: «Θα κληθεί να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Αν, όχι, τότε θα δούμε το τι εννοούν με τη "σιωπή" τους οι συμπολίτες μας».

Η πρώην υπουργός και υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται, ακόμη, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γυναίκα στην ελληνική κοινωνία, απαντά στο πόσο κοντά ή μακριά είναι η ευόδωση του αγώνα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας για βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και καταλήγει εκφράζοντας την ανησυχία της για το γεγονός ότι οι νέοι «δεν έχουν πλέον στις προτεραιότητες τους την πολιτική τους ενασχόληση τους· δεν έχουν εμπιστοσύνη στη πολιτική πολύ δε μάλλον στους πολιτικούς». Ανησυχία μεν, την οποία, ωστόσο, αντιμετωπίζει με αισιοδοξία και δυναμικότητα: «Θα διευκολύνουμε τους νέους να πάρουν τη δική τους θέση στην ιστορία του αύριο», λέει.

Kατερίνα Μπατζελή
© Βαγγέλης Ρασσιάς

Θεωρείτε ότι ο Αλέξης Τσίπρας μιμείται τον Ανδρέα όπως τον κατηγορεί ο Ν. Ανδρουλάκης; Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να γίνει ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ;
Προσπαθεί αλλά άλλα τα μάτια του λαγού και άλλα της κουκουβάγιας. Το ΠΑΣΟΚ είναι γέννημα συγκεκριμένων οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών μετά τη κατάρρευση της χούντας. Ο Ανδρέας Παπανδρέου σαν έτοιμος από καιρό αντιλήφθηκε την πολιτική ανάγκη ίδρυσης ενός σοσιαλιστικού πολιτικού φορέα που θα εκπροσωπούσε τα ριζοσπαστικοποιημένα κοινωνικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας σε εκείνη τη συγκυρία. Αποτέλεσμα, ήταν το ΠΑΣΟΚ, που άλλαξε στη πορεία του, τη φυσιογνωμία της Ελλάδος. Το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ «σαν εφιάλτης βαραίνει τους ώμους» του κ.Τσίπρα και προσπαθεί με φτιασίδια να τον μιμηθεί. Ματαιοπονεί. Ας προσπαθήσει να φτιάξει κάτι δικό του και να αφήσει «ήσυχο», τον Ανδρέα.

Έχει το ΠΑΣΟΚ αναβαπτισθεί σε κάποια κολυμβήθρα του Σιλωάμ; Γιατί καταγγέλλει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για όλες τις κακοδαιμονίες του ελληνικού κράτους, ενώ έχει κυβερνήσει δεκαετίες τη χώρα;
Το ΠΑΣΟΚ στη πολιτική του διαδρομή συνέδεσε το όνομά του με μεγάλες μεταρρυθμίσεις  που αναδιέταξαν τους ταξικούς συσχετισμούς προς όφελος των λαϊκών τάξεων. Φυσικά, σ’ αυτή την πορεία υπήρξαν και αρνητικές συμπεριφορές, αστοχίες και λαθεμένες επιλογές. Δεν κατηγορούμε συλλήβδην τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ για όλα τα προβλήματα της χώρας. Η συντηρητική-δεξιά παράταξη μεταπολεμικά έχει τις καλές της στιγμές, όμως συνολικά υπηρέτησε τη κομπραδόρικη αστική τάξη. Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ του ασκούμε κριτική για την πενταετία που κυβέρνησε, η οποία εν πολλοίς χαρακτηρίζεται από ανευθυνότητα και επιπόλαιη συμπεριφορά που παρ’ ολίγον να οδηγήσει τη χώρα στην εθνική καταστροφή.

Θεωρείτε ότι θα πρέπει να επιδιώξει συνεργασία για τον σχηματισμό κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή το ΠΑΣΟΚ; Με ΣΥΡΙΖΑ ή με ΝΔ; 
Το εκλογικό αποτέλεσμα θα κρίνει εν πολλοίς τις πολιτικές εξελίξεις. Δεν θα μπω στη διαδικασία των ομοιοτήτων και διαφορών του προγράμματός μας με αυτά των άλλων κομμάτων. Το ΠΑΣΟΚ έχει παρουσιάσει το πρόγραμμά του. Μία συνεργασία με το πρώτο κόμμα κατ’ ελάχιστον, δεν μπορεί να μην έχει ως απαράβατη βάση τις 11 προγραμματικές θέσεις που παρουσίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Εφόσον υπάρξει συμφωνία, τότε θα μιλήσουμε και για το πρόσωπο του Πρωθυπουργού.

Είστε χρόνια στην πολιτική και μια από τις πιο καταξιωμένες βουλεύτριες. Βάσει της εμπειρίας σας βλέπετε βελτίωση συνθηκών για την είσοδο περισσότερων γυναικών στη Βουλή;
Στη ζωή τίποτα δεν χαρίζεται. Το έχω ζήσει και το ζω. Πολύ περισσότερο για τις γυναίκες που εκτός από τον αγώνα χαρακωμάτων στο δημόσιο βίο, έχουν να αντιμετωπίσουν  ταυτόχρονα  τις δυσκολίες και απαιτήσεις του ιδιωτικού τους  βίου, της οικογένειας τους. Φυσικά, οι σημερινές συνθήκες είναι καλύτερες και πιο ανοικτές για να ασχοληθούν  οι νέες γυναίκες με τα δημόσια ζητήματα, με τη πολιτική, με την ευρύτερη έννοια της. Εκείνο που είναι όμως  ανησυχητικό, είναι ότι οι νέοι, δεν  έχουν πλέον στις  προτεραιότητες τους  τη πολιτική τους ενασχόληση. Έχουν απομακρυνθεί και αναζητούν διεξόδους και ευκαιρίες απασχόλησης τους. Δεν έχουν εμπιστοσύνη στη πολιτική πολύ δε μάλλον στους πολιτικούς. Εκείνοι οι ίδιοι όμως, σε μια συγκυρία συγκρουσιακή, οικονομικά και κοινωνικά,  θα βρουν τη πολιτική τους έκφραση και θα κάνουν τα όνειρα τους, καθημερινότητα. Εμείς το ζήσαμε και θα διευκολύνουμε τους νέους να πάρουν τη δική τους θέση  στην ιστορία του αύριο. 

Η Κατερίνα Μπατζελή και ο γιος της
Η Κατερίνα Μπατζελή και ο γιος της © Βαγγέλης Ρασσιάς

Γυναίκες και θηλυκότητες βρίσκονται αντιμέτωπες με ανισότητες και σεξισμό, η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα εξακολουθεί να διεκδικεί αυτονόητα ανθρώπινα δικαιώματα ακόμη και σήμερα. Τι απαντάτε στις αγωνίες αυτής της μερίδας πολιτών.
Όλοι και όλες έχουν το δικαίωμα στη θέση τους στη κοινωνία με τις απόψεις τους, τη φύση τους και τις επιλογές τους. Οι γυναίκες με τους αγώνες τους ήδη από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα και την ωρίμανση των κοινωνιών έχουν πετύχει πολλά. Τους αξίζουν περισσότερα. Το αυτό ισχύει τα τελευταία χρόνια και για  την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ. Έχουν γίνει σημαντικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Όπως προανέφερα ο καθένας έχει το δικαίωμα των επιλογών του χωρίς όμως να προσπαθεί να  επιβάλλει τις απόψεις του στους υπόλοιπους. Νομίζω πρέπει να αποφύγουμε τις υπερβολές της woke και cancel culture που αναγορεύουν τις κοινωνικές αντιθέσεις σε απλή διαμάχη φύλων και  φτάνουν στο σημείο να καταγγέλλουν τον Αριστοτέλη, τον Όμηρο, τον Σαίξπηρ κ.α για σεξισμό! Όπως μας διδάσκει η φύση, τα πάντα είναι θέμα σοφής ισορροπίας. Με αυτό τον τρόπο χωρίς υπερβολές η κοινωνία θα κατανοήσει και θα αποδεχτεί ευκολότερα τα δεδομένα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από τον κόσμο, ειδικά αυτήν την περίοδο που βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την κάλπη;
Αγωνία για την επομένη μέρα, για τη καθημερινότητα τους, για το ότι εξανεμίζονται τα χρήματα τους, μέσα σε δεκαπέντε μέρες, για το ότι τα παιδιά τους δουλεύουν με 500 ευρώ ή αν είναι παραπάνω δεν τα βλέπουν γιατί δουλεύουν πολύ και ότι δεν θα μπορέσουν να φτιάξουν οικογένεια στη κατάσταση που βρίσκονται. Δεν εκφράζονται το τι, θα στηρίξουν στη κάλπη. Μας καθιστούν όλους υπευθύνους για να φέρουμε κοινωνική «ειρήνη» στο τόπο μας. Έχουν δίκιο. Οι εκλογές αυτές είναι πολύ κρίσιμες γιατί το ισχύον πολίτικο σύστημα που θα κληθεί να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Αν, όχι, τότε θα δούμε το τι εννοούν με τη «σιωπή» τους οι συμπολίτες μας. 

Κατερίνα Μπατζελή

Ποιο είναι το μυστικό σας για να χαλαρώσετε μετά από μια απαιτητική ημέρα προεκλογικού αγώνα;
Επιστρέφω στο σπίτι πολύ αργά. Σε Replay ΤV, παρακολουθώ ελληνικά σήριαλ, όπως «Έρωτας Φυγάς» και «O Παράδεισος των κυριών» και όσο πάει… Μη με ρωτήσετε για το τέλος του κάθε επεισοδίου!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ