Πολιτικη & Οικονομια

Αποκλείει τη συνεργασία με το ΜέΡΑ25 ο Γιώργος Σταθάκης

Ο πρώην υπουργός και υποψήφιος βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει στην ATHENS VOICE

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
ΤΕΥΧΟΣ 872
11’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκλογές 2023 - Γιώργος Σταθάκης: Συνέντευξη του πρώην υπουργού και υποψήφιου βουλευτή Χανίων με τον ΣΥΡΙΖΑ στην ATHENS VOICE
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Εκλογές 2023 - Γιώργος Σταθάκης: Συνέντευξη στην ATHENS VOICE του πρώην υπουργού και υποψήφιου βουλευτή Χανίων με τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία

 Ο Γιώργος Σταθάκης μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Κρήτης και Αθήνας. Είναι υποψήφιος στα Χανιά, αλλά όπως δηλώνει δεν είναι ο πιο κατάλληλος για τη «μάχη του σταυρού», αφού παραδέχεται «δεν χρησιμοποιώ ποτέ, ας πούμε τις συνήθεις "παλαιοκομματικές πρακτικές", που δυστυχώς επιβιώνουν. Επιμένω στην πολιτική με Π κεφαλαίο, ως μία μάχη ιδεών και προτάσεων που αφορούν το παρόν και το μέλλον, με τις αναγκαίες αλλαγές, τις τομές, τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη με κανόνες κοινωνικής δικαιοσύνης». 

Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μιλά στην ATHENS VOICE και αποκλείει τα σενάρια «κυβέρνησης ηττημένων», «ανοχής» ή «άλλες παρδαλές συμπράξεις», σημειώνοντας ότι η Κουμουνδούρου επιδιώκει ρητά την πρώτη θέση στις επικείμενες εκλογές. Δηλώνει, δε, ότι μία συνεργασία με το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη είναι αδύνατη.

«Η απλή αναλογική είναι πλέον το πιο διαδεδομένο εκλογικό σύστημα στην Ευρώπη και αναπόφευκτα προάγει τις κυβερνήσεις συνεργασίας, όπως υπάρχουν στις 21 από τις 27 ευρωπαϊκές χώρες. Μόνο που τον πρώτο ρόλο στον σχηματισμό κυβέρνησης τον έχει το πρώτο κόμμα», δηλώνει χαρακτηριστικά στην ATHENS VOICE o Γιώργος Σταθάκης και προσθέτει: «Για τον λόγο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει ρητά την πρώτη θέση στις επικείμενες εκλογές και αποκλείει σενάρια "κυβέρνησης ηττημένων", "ανοχής" ή άλλες παρδαλές συμπράξεις. Η προοδευτική κυβέρνηση θα προκύψει μόνο από σαφή εντολή του εκλογικού σώματος με τη σύμπραξη δυνάμεων με προγράμματα που επιτρέπουν τη σύγκλιση τους».

Ο Γιώργος Σταθάκης εξηγεί ακόμα γιατί δεν χωράει σε μία προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη. «Το ΜέΡΑ25 συστηματικά αναδεικνύει ένα αφήγημα μιας χώρας σε διαρκή πτώχευση και σε διαρκή ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, φθάνοντας στο σημείο να διαπραγματεύεται μέχρι και το νόμισμα. Πέρα από τη μικρή επαφή με τη σημερινή πραγματικότητα, η πολιτική αυτή καθιστά αδύνατη μία συνεργασία με το κόμμα αυτό». 

Το σύνθημα για αλλαγή συμπυκνώνει το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ

Καθώς οδεύουμε προς τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, υπάρχει έντονη πολιτική συζήτηση για τη χρήση συνθημάτων του Ανδρέα Παπανδρέου από τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΖΑ. Αφορμή, το «Συμβόλαιο Αλλαγής», ο τίτλος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, που θύμισε σε πολλούς τον ιστορικό ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και την «Αλλαγή» του 1981. «Η γενεαλογία των πολιτικών συνθημάτων είναι μία μακρά ιστορία. Το "Αλλαγή" ήταν το κεντρικό σύνθημα του Πλαστήρα στις εκλογές του 1950, και αργότερα της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του 1980, πριν αλλάξει σε εκσυγχρονισμό, κοινωνικό συμβόλαιο και άλλα. Συνεπώς, μάλλον πρέπει να αφήσουμε τη γενεολογία των συνθημάτων και να μείνουμε στην ίδια την αξιολόγηση τους σε σχέση με το διακύβευμα των εκλογών και αν εκφράζει πραγματικά το μήνυμα που θέλει να εκπέμψει ένα κόμμα. Και στις σημερινές συνθήκες νομίζω ότι συμπυκνώνει την ανάγκη ριζικής αλλαγής της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής και την αποκατάσταση των θεσμών και του κράτους δικαίου», απαντά στην ATHENS VOICE o Χανιώτης πολιτικός. 

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά δίνει την απάντησή του σε όσους κατηγορούν το κόμμα του για «μνήμη χρυσόψαρου» σχετικά με την υπόθεση Novartis, όταν γίνονται αναφορές σε συνεργασία με τον Ανδρέα Λοβέρδο ή τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο Γιώργος Σταθάκης είναι ξεκάθαρος: «Το ερώτημα είναι απλό. Εμποδίζει η ύπαρξη αυτών ή άλλων προσώπων τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ. Προφανώς και όχι. Θα ήταν αδιανόητο ο ΣΥΡΙΖΑ να επεμβαίνει στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ. Δική του δουλειά είναι οι εσωτερικές διαδικασίες, τα στελέχη και η αξιολόγηση που αυτό κάνει.

»Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τη δημιουργία προοδευτικής κυβέρνησης ως διέξοδο για την ελληνική κοινωνία. Και η ΝΔ επιδιώκει να ακυρώσει την προοπτική της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Η επίκληση της υπόθεσης Novartis μοιάζει μάλλον ως ευφυολόγημα του δεξιού τύπου διανθισμένου με τη συνήθη παραποίηση δηλώσεων εμένα ή άλλων». 

«Αύξηση μισθών - συντάξεων και συγκράτηση της ακρίβειας στην κορυφή των προτεραιοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ»

Ο Γιώργος Σταθάκης επισημαίνει ότι οι προτεραιότητες για τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία είναι σαφείς. Στην κορυφή βρίσκεται η αύξηση μισθών και συντάξεων «προκειμένου να διορθωθεί η απώλεια πραγματικού εισοδήματος κατά 7,5%, μόνο το 2022. Δεύτερον, συγκράτηση της ακρίβειας με μείωση των φόρων κατανάλωσης και παρεμβάσεις στις αγορές πρωτίστως της ενέργειας. Προστασία της πρώτης κατοικίας και ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους. Σταδιακά ενισχύεται το ΕΣΥ και η Παιδεία προκειμένου να φθάσουμε τις δαπάνες τους στο μέσο ευρωπαϊκό όρο στο βάθος τετραετίας. Η χρηματοδότηση εκπορεύεται από την ίδια την υπεραπόδοση των φόρων, κυρίως του ΦΠΑ (μόνο το 2022 ήταν 4,5 δισ.), τη φυσιολογική ανάπτυξη της οικονομίας και την εφικτή αναδιάταξη των πόρων του Ταμείου». Ο πρώην υπουργός και υποψήφιος εκ νέου στα Χανιά, τονίζει στην ATHENS VOICE ότι με βάση την κοστολόγηση των μέτρων που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την υλοποίηση των παραπάνω «δεν χρειάζεται δανεισμός».

Ο κ. Σταθάκης τονίζει ότι σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες, «τις οποίες κατά κανόνα ψηφίζουμε, έχουμε μία ισχυρή ένσταση για την έλλειψη μέριμνας από την κυβέρνηση για την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας μέσα από αυτά τα εξοπλιστικά προγράμματα». Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, στόχος είναι η σταδιακή ανάκτηση του 17% «που χωρίς λόγο πούλησε η ΝΔ». 

«Στοιχειωδώς προβληματικές οι επιδόσεις της ΝΔ στον τομέα της Δικαιοσύνης»

«Δικαιοσύνη Παντού» είναι ένα από τα κεντρικά συνθήματα της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Με διάθεση κριτικής για την κυβέρνηση, ο κ. Σταθάκης επισημαίνει ότι «οι επιδόσεις της ΝΔ στον τομέα της δικαιοσύνης είναι στοιχειωδώς προβληματικές. Υπουργός καλεί δικαστή για διαβούλευση, προκλητικές καθυστερήσεις στη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών και πληθώρα άλλων θεμάτων υποδηλώνουν την τάση που μάλλον έχει η ΝΔ να θέλει να επηρεάζει τη δικαιοσύνη. Δουλειά της αντιπολίτευσης είναι να στηλιτεύει κάθε ενέργεια που δεν τηρεί τη σαφή διάκριση των εξουσιών». 

Σχετικά με το ειδικό δικαστήριο για τον Νίκο Παππά, ο Γιώργος Σταθάκης αναφέρεται σε τέσσερα δεδομένα. «Πρώτον, η καταδίκη αφορά τελικά πλημμέλημα, ότι δηλαδή επικοινώνησε με κάποιον πριν από τον διαγωνισμό. Δεύτερον, αυτός όμως τελικά δεν συμμετείχε καν στον διαγωνισμό. Τρίτον, ο διαγωνισμός που έφερε τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο μετά από τριάντα χρόνια μόνιμης αυθαιρεσίας έγινε άψογα, με δικαστική βούλα (αθώωση του κ. Κρέτσου, υπευθύνου του διαγωνισμού). Τέταρτον, αθώωση του κ. Παππά για τις κατηγορίες πιθανής εμπλοκής μαύρου χρήματος. Με αυτά τα δεδομένα νομίζω ότι ήταν στην κρίση του κόμματος η αξιολόγηση». 

Ο κ. Σταθάκης αναγνωρίζει ως τα μεγαλύτερα λάθη της κυβέρνησης Μητσοτάκη «την κομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης και την απόπειρα κομματικοποίησης ευρύτερα της ίδιας της οικονομίας μέσα από την πρωτόγνωρη για δημοκρατική χώρα θεωρία του επιτελικού κράτους». 

Το διακύβευμα της επόμενης ημέρας από την εκλογική μάχη της 21ης Μαΐου 2023 είναι διαφορετικό για τον Γιώργο Σταθάκη και σίγουρα η αναμέτρηση που βρίσκεται μπροστά μας δεν έχει τα χαρακτηριστικά που είχαν οι προηγούμενες της τελευταίας δεκαετίας. «Οι εκλογές του 2012 και 2015 ήταν εν μέσω της βαθιάς κοινωνικής και οικονομικής κρίσης. Το 2019 μετά την έξοδο από τα μνημόνια ήταν διαφορετικό το κλίμα και η υπόσχεση Μητσοτάκη για μία γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας φαίνεται να λειτούργησε. Τώρα μετά την εμπειρία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και την πίεση στα εισοδήματα, την όξυνση των ανισοτήτων και την υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους το διακύβευμα της επόμενης μέρας είναι διαφορετικό», δηλώνει στην ATHENS VOICE o Γιώργος Σταθάκης

* Ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης είναι εκ νέου υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στα Χανιά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ