Πολιτικη & Οικονομια

Στουρνάρας: «Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες των κομμάτων»

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος για την «κορύφωση των επιτοκίων»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
© EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Εκλογές 2023 - Γιάννης Στουρνάρας: Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος για τις προεκλογικές δεσμεύσεις των κομμάτων, τα επιτόκια και τον πληθωρισμό 

«Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες των κομμάτων» επεσήμανε σήμερα (10.5) ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, προβλέποντας, παράλληλα, ότι αναμένονται νέες αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2023.

Σε συνέντευξή του στην «Ημερησία», ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πως εκτιμά ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα έως το 2025, οπότε και αναμένεται να επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού που έχει θέσει η ΕΚΤ. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης στην εφημερίδα, ο κ. Στουρνάρας αναφέρεται και στην επενδυτική βαθμίδα, για την οποία εκτιμά ότι για τη σχετική απόφαση οι επενδυτικοί οίκοι θα λάβουν υπόψιν τους τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης. Συμπλήρωσε δε ότι θα ήταν καλό να θα έχουμε μία σταθερή κυβέρνηση μακράς πνοής, η οποία θα λάβει γρήγορα τις αποφάσεις που απαιτούνται, ούτως ώστε να λάβουμε την επενδυτική βαθμίδα. Αποφάσεις που θα τις συμπεριλάβει στις προγραμματικές δηλώσεις της.

«Βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωση των επιτοκίων»

Πιο αναλυτικά, για το θέμα των επιτοκίων ανέφερε ότι βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωσή τους, ωστόσο, όπως είπε, δεν έχουμε φτάσει ακόμα. «Δεν μπορούμε να πούμε ακόμα πόσες αυξήσεις θα γίνουν. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, την οικονομική ανάπτυξη και τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες. Όπως εξελίσσονται σήμερα τα πράγματα και, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, μπορούμε να πούμε ότι μέσα στο 2023 θα τελειώσουν οι αυξήσεις των επιτοκίων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκτίμησε ωστόσο ότι επειδή πρέπει να καλύψουμε ακόμη σημαντικό έδαφος μέχρι την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στα επίπεδα που έχει θέσει ως στόχο η ΕΚΤ τα επιτόκια θα παραμείνουν εκεί που είναι σήμερα ή και παραπάνω για ένα διάστημα το οποίο δεν θα είναι μικρό.

«Όπως τα πράγματα εξελίσσονται σήμερα, προβλέπουμε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα μειωθεί στο 2% το 2025. Βέβαια και το 2024 θα πλησιάσει το 2% αλλά δεν θα φτάσει το στόχο του 2%...», είπε ο κ. Στουρνάρας.

Για τις ελληνικές τράπεζες διαβεβαίωσε ότι αυτή τη στιγμή είναι καλά κεφαλαιοποιημένες, έχουν καλούς δείκτες ρευστότητας, εποπτεύονται αυστηρά, υφίστανται συχνά δοκιμασίες ακραίων καταστάσεων. Εκτίμησε δε ότι η πιθανότητα να συμβεί κάτι στις ελληνικές τράπεζες είναι πολύ μικρή. Σε άλλο σημείο, για την πορεία της οικονομίας ανέφερε ότι «τη στιγμή, που η οικονομία πηγαίνει καλά, χρειαζόμαστε μια επιβεβαίωση της αξιόπιστης οικονομικής πολιτικής τα επόμενα χρόνια και σίγουρα χρειαζόμαστε σταθερότητα στην κυβέρνηση. Χρειαζόμαστε κυβέρνηση μακράς πνοής και βεβαίως μια κυβέρνηση αποφασιστική, η οποία θα πάρει και τις δημοσιονομικές αποφάσεις που απαιτούνται, διότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί που πρέπει». 

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρθηκε και στις προεκλογικές εξαγγελίες των κομμάτων, ενώ προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος στην Ελλάδα για να χωρέσουν όλες αυτές οι εξαγγελίες που γίνονται προεκλογικά. «Βεβαίως, καταλαβαίνω ότι προεκλογικά πολλοί λένε πράγματα, τα οποία δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, διότι, αν κοστολογήσουμε ορθά αυτά τα οποία λέγονται, ξεπερνάμε κατά πολύ τον όποιο δημοσιονομικό χώρο» υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.