Πολιτικη & Οικονομια

Συγχαρητήρια από την ΠτΔ και ξένους ηγέτες για τη στέψη του Καρόλου

Παρούσα στην τελετή η Κ. Σακελλαροπούλου

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, βρέθηκε στο Λονδίνο για τη στέψη του Καρόλου
ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Βασιλιάς Κάρολος: Την τελετή στέψης και ενθρόνισης του Βρετανού μονάρχη παρακολούθησε από κοντά η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία τον συνεχάρη στη συνέχεια

Στην τελετή ενθρόνισης του Βρετανού Βασιλιά Καρόλου Γ' που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λονδίνο, την Ελλάδα εκπροσώπησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τελετουργικού, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε: «Θέλω να συγχαρώ τον Βασιλιά Κάρολο και τη Βασίλισσα Καμίλα, για την ενθρόνισή τους, εκ μέρους του ελληνικού λαού αλλά και προσωπικά, και να τους ευχηθώ μακρά και επιτυχημένη πορεία. Είμαι βέβαιη ότι ο Βασιλιάς Κάρολος θα συνεχίσει το έργο της αείμνηστης μητέρας του, Βασίλισσας Ελισάβετ, διατηρώντας παράλληλα αμείωτο το ενδιαφέρον του για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής μας. Γνωρίζοντας την αγάπη του για την Ελλάδα, έχω την πεποίθηση ότι θα συνεισφέρει καθοριστικά στην περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών μας σχέσεων». 

Σε ανάρτησή της στο Twitter, η κ Σακελλαροπούλου έγραψε επίσης: «Συγχαρητήρισ στον Βασιλιά Κάρολο Γ' και στη Βασίλισσα Καμίλια για τη στέψη τους. Είμαι βέβαιη ότι οι σχέσεις Ελλάδας - Ηνωμένου Βασιλείου θα ενδυναμωθούν περαιτέρω απέναντι στις κοινές προκλήσεις της εποχής μας».

Η κ. Σακελλαροπούλου, χθες παρευρέθηκε και στη  δεξίωση που παρέθεσαν ο Βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου και η Βασίλισσα στους Αρχηγούς Κρατών και τους υπόλοιπους προσκεκλημένους στο Μπάκιγχαμ. Στη φωτογραφία, συνοδευεύεται από τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Αγγλία, Γιάννη Τσαούση. 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με τον πρέσβη της Ελλάδας στο Λονδίνο,  Γιάννη Τσαούση
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Παύλος Κοτσώνης με τον πρόεδρο της Μάλτας, Τζορτζ Βέλλα και τη σύζυγό του
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Παύλος Κοτσώνης με τον πρόεδρο της Μάλτας, Τζορτζ Βέλλα και τη σύζυγό του
Η μεταξοτυπία που απεικονίζει το γραφείο του Γιώργου Σεφέρη ανήκει στα 32 αντικείμενα του νομπελίστα ποιητή που είχε δωρίσει η κ. Σακελλαροπούλου στην Πρεσβεία στο Λονδίνο
Η μεταξοτυπία που απεικονίζει το γραφείο του Γιώργου Σεφέρη ανήκει στα 32 αντικείμενα του νομπελίστα ποιητή που είχε δωρίσει η κ. Σακελλαροπούλου στην Πρεσβεία στο Λονδίνο

Το μήνυμα του ΥΠΕΞ

Θερμά συγχαρητήρια στον βασιλιά Κάρολο, «έναν αποδεδειγμένο φίλο της Ελλάδας», για την ημέρα της ενθρόνισής του, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο ίδιο μήνυμα εύχεται καλή επιτυχία στα καθήκοντά του και τονίζει πως η Ελλάδα προσβλέπει στη συνέχιση της εξαιρετικής ελληνοβρετανικής συνεργασίας και την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών ιστορικών σχέσεων.

Ο Τζό Μπάιντεν χαιρετίζει τη φιλία ΗΠΑ - Βρετανίας

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζο Μπάιντεν, συνεχάρη σήμερα τον βασιλιά Κάρολο Γ' και τη βασίλισσα Καμίλα για τη στέψη τους, χαιρετίζοντας τη «μακρά φιλία» ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, με μια ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Η μακρά φιλία ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πηγή δύναμης για τους δύο λαούς μας», ανέφερε, προσθέτοντας πως είναι «υπερήφανος» που η σύζυγός του Τζιλ εκπροσωπεί τις ΗΠΑ σε αυτή την ιστορική περίσταση.

Συγχαρητήρια από Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η ενθρόνιση του Καρόλου Γ' «είναι μια απόδειξη της ανθεκτικής δύναμης της βρετανικής μοναρχίας, ένα σύμβολο σταθερότητας και συνέχειας», ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στον λογαριασμό της στο Twitter.

«Τα συγχαρητήριά μου στον βασιλιά Κάρολο Γ' και στη βασίλισσα Καμίλα», πρόσθεσε, δημοσιοποιώντας φωτογραφίες από την τελετή στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ όπου ήταν παρούσα και η ίδια.

«Άνοιγμα» από Σι Τζινπίνγκ

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στον βασιλιά Κάρολο Γ' και στη βασίλισσα Καμίλα του Ηνωμένου Βασιλείου για τη στέψη τους, όπως μετέδωσαν σήμερα κινεζικά ΜΜΕ.

Ο Σι ανέφερε πως η Κίνα είναι διατεθειμένη να διευρύνει τη συνεργασία και τις πολιτιστικές ανταλλαγές με τη Βρετανία και πως οι δύο χώρες θα πρέπει να προωθήσουν από κοινού την ειρήνη και τη συνεργασία.

Συγχαρητήρια και «ευχαριστώ» από την Ουκρανία

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο προκειμένου να συγχαρεί τη Βρετανία για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου και να ευχαριστήσει τη χώρα για την υποστήριξή της στη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία.

«Την παραμονή της ιστορικής στέψης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους Βρετανούς φίλους μας για τη φιλία σας. Είμαστε ευγνώμονες για την ακλόνητη υποστήριξη και συνεργασία σας τον περασμένο χρόνο», ανέφερε το υπουργείο στο Twitter.

Το διάρκειας ενός λεπτού βίντεο, που ευχαριστεί το Λονδίνο για τα όπλα που έδωσε στην Ουκρανία και για την εκπαίδευση χιλιάδων Ουκρανών στρατιωτών, δείχνει συναντήσεις του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον βασιλιά Κάρολο, τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, τον ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ και τον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον με μουσική επένδυση το «London Calling» του βρετανικού συγκροτήματος The Clash.

Η Βρετανία ήταν κρίσιμος δυτικός εταίρος παρέχοντας στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία αφότου η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα πέρυσι τον Φεβρουάριο.

Ο σύζυγος του προέδρου Ζελένσκι Ολένα και ο πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ βρίσκονται αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ', που ανήλθε στον θρόνο τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά τον θάνατο της μητέρας του βασίλισσας Ελισάβετ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ