Πολιτικη & Οικονομια

Ελλάδα - Τουρκία, Quo vadis?

Μια αισιόδοξη οπτική για μια καινούργια εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

alexios-zeppos.jpg
Ιωάννης - Αλέξιος Ζέπος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σημαίες Ελλάδας - Τουρκίας
© EUROKINISSI

Ελληνοτουρκικές σχέσεις: Η αλλαγή συμπεριφοράς της Άγκυρας μετά τον σεισμό και τα αντανακλαστικά της Ελλάδας, και η επανεκλογή του Ερντογάν στην Τουρκία 

Οι τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αποδεικνύουν ότι το στοιχείο της αλληλεγγύης που πρέπει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να διέπει τις ομαλές σχέσεις μεταξύ γειτόνων, εξακολουθεί να είναι ισχυρό στην περίπτωσή μας. Αναμφίβολα, οι δύο λαοί αλλά και οι ηγεσίες τους ευαισθητοποιήθηκαν θετικά από τη στιγμή που εκδηλώθηκε ο πρόσφατος φονικός σεισμός στη γείτονα.

Χωρίς να θέλω απαραίτητα να παραλληλίσω τους σεισμούς του 1999 στις δύο χώρες και την αυλαία που άνοιξαν, μετά από χρόνια, σε μία διαφορετική προσέγγιση των εκκρεμοτήτων μεταξύ των δύο ακτών του Αιγαίου, ο πρόσφατος σεισμός και η άμεση ανταπόκρισή μας στο πλαίσιο της αρχής του φιλικού και χρήσιμου γείτονα, απέδειξε ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικά αντανακλαστικά και στις δύο πλευρές.

Αυτό που πέτυχε η άμεση ελληνική ανταπόκριση στους τουρκικούς σεισμούς είναι μία σημαντική αλλαγή στην καθημερινότητα των διμερών σχέσεων, στις συνεχείς τουρκικές λεκτικές επιθέσεις και στις αεροπορικές ακρότητες

Δεν θέλω να πω με αυτό ότι ο μετρητής έχει μηδενιστεί και ξεκινάμε από μία νέα βάση, διότι τούτο θα ήταν υπερβολικό και όχι αληθές. Αυτό που πέτυχε η άμεση ελληνική ανταπόκριση στους τουρκικούς σεισμούς είναι μία σημαντική αλλαγή στην καθημερινότητα των διμερών σχέσεων, στις συνεχείς τουρκικές λεκτικές επιθέσεις και στις αεροπορικές ακρότητες. Θα ήθελα να πιστεύω, ότι μετά τις προσεχείς εκλογές στις δύο χώρες και όταν θα έχουν αναλάβει καθήκοντα οι νέες κυβερνήσεις, θα καταστεί δυνατό να κοιταχτούν και πάλι οι δύο πλευρές στα μάτια και να επιλέξουν μία νέα προσέγγιση στα γνωστά θέματα που τις απασχολούν εδώ και πολλά χρόνια.

Αναφερόμενος στις εκλογές και υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, τολμώ να πω ότι ενδεχομένως η επανεκλογή του Προέδρου Ερντογάν και μία φιλική προς αυτόν τουρκική κυβέρνηση AKP θα δημιουργήσει ευνοϊκότερο κλίμα και σχετική ευχέρεια χειρισμών στην τουρκική πλευρά, σε αντίθεση με μία ολική αλλαγή στη γείτονα που θα φέρει στην εξουσία έναν νέο και φιλόδοξο Πρόεδρο και μία πολυκομματική ηγεσία που ενδεχομένως θα θέλει και θα πρέπει να αποδεικνύει σε κάθε βήμα της το πόσο αποφασιστική είναι στη διαχείριση των διαφόρων σοβαρών θεμάτων, μεταξύ των οποίων και τα ελληνο-τουρκικά, τα οποία θα κληρονομήσει από την απερχόμενη εικοσαετία Ερντογάν.

Το σκεπτικό είναι ότι, ενώ ο Πρόεδρος Ερντογάν και το περιβάλλον του γνωρίζουν πολύ καλά τα θέματα που απασχολούν τις δύο πλευρές και τα έχουν διαχειριστεί την τελευταία εικοσαετία, η 6μελής συμμαχία υπό την ηγεσία του κεμαλικού CHP γνωρίζει πολύ λιγότερο τι έχει διαμειφθεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και θα έχει την ανάγκη να αποδείξει ότι χειρίζεται εθνικά και υπεύθυνα τις διμερείς σχέσεις έτσι ώστε να ικανοποιήσει την πολυμερή συμμαχία και τους ανθρώπους που την στήριξαν εκλογικά, αποδεικνύοντας τη χρησιμότητα της αλλαγής ηγεσιών.

Μέχρι στιγμής όλα δείχνουν ότι η Αθήνα έχει εκτιμήσει την αλλαγή συμπεριφοράς της Άγκυρας και φαίνεται να αποτιμά θετικά τις παρουσιαζόμενες νέες ευκαιρίες, μέσα στο πλαίσιο βέβαια πάντοτε του σεβασμού της Εθνικής Κυριαρχίας και των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Ασφαλώς, κάθε νέα σελίδα στις Ε/Τ σχέσεις προϋποθέτει ότι θα γίνουν αποδεκτές από τις πολιτικές δυνάμεις και την κοινή γνώμη που θα συμβαδίσουν με τις τυχόν προτεινόμενες προσεγγίσεις, ώστε να υπάρξουν βιώσιμες προτάσεις και λύσεις, για την επίτευξη μιας νέας πραγματικότητας.

Αξίζει να σταθούμε και να μελετήσουμε από την πλευρά μας, στην ευρύτερη δυνατή βάση, τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις τουρκικές αιτιάσεις σε μία νεότερη εποχή, όπου, χωρίς να έχουν μεταβληθεί οι υπάρχουσες παράμετροι, με τόλμη, γνώση και φαντασία, θα πρέπει η ελληνική πλευρά να ενσκήψει πάνω στις διμερείς διαφορές με τη σοφία του χθες και τον οραματισμό του αύριο.

Πάντως, οι τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν προκαλούν πολλά ερωτηματικά αλλά και ανησυχίες για τις αληθινές προθέσεις της Άγκυρας. Εκτός εάν οι δηλώσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο ενός προεκλογικού εντυπωσιασμού και δεν σημαίνουν επιστροφή στη γνωστή επιθετική ρητορική της Κυβέρνησής του. Αυτό όμως είναι κάτι που θα φανεί μετά τις εκλογές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ