Πολιτικη & Οικονομια

Ανανεώθηκαν οι εκλογικοί κατάλογοι για τους ετεροδημότες

Μάθετε πού ψηφίζετε

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κάλπη - εκλογές
Φωτογραφία αρχείου © EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Εκλογές 2023: Ανανεώθηκαν οι κατάλογοι με τους ετεροδημότες - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες

Ανανεώθηκαν οι εκλογικοί κατάλογοι για τους ετεροδημότες ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Οι πολίτες μπορούν εύκολα να μάθουν πού ψηφίζουν μέσω της εφαρμογής του Υπουργείου Εσωτερικών, στην οποία έχουν ενσωματωθεί και τα στοιχεία των ετεροδημοτών που υπέβαλαν σχετική αίτηση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Να σημειωθεί ότι η τελευταία ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στις 11 Απριλίου 2023 με μεταβολές μέχρι και τις 28/02/2023. Όσοι ετεροδημότες υπέβαλαν αίτηση για μεταφορά, από 1η Μαρτίου και μετά, θα πρέπει να μεταβούν στην περιοχή που είχαν τα δικαιώματά τους, καθώς δεν ενσωματώθηκαν στις αλλαγές.

Ως ετεροδημότης ορίζεται εκείνος που εκδηλώνει ενδιαφέρον να ψηφίσει στον τόπο διαμονής του, τους συνδυασμούς της εκλογικής περιφέρειας, στης οποίας τους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένος. Δηλαδή όταν κάποιος δηλώνει ότι θέλει να ψηφίσει ως ετεροδημότης, δεν ψηφίζει τους υποψήφιους στον δήμο ή την περιφέρεια όπου διαμένει αλλά τους υποψήφιους της περιοχής στην οποία είναι δημότης.

Στις εκλογές του 2023 θα μπορέσουν να ψηφίσουν και οι Έλληνες του εξωτερικού. Βασική προϋπόθεση είναι τα τελευταία 35 χρόνια να έχουν ζήσει τουλάχιστον δυο χρόνια στην ελληνική επικράτεια και να έχουν κάνει φορολογική δήλωση. Οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίσουν στις εκλογές χωρίς σταυρούς, απλά με το ψηφοδέλτιο επικρατείας.

Πώς θα βρείτε πού ψηφίζετε με λίγα κλικ

  • Μπαίνετε στη διεύθυνση ΕΔΩ.
  • Συμπληρώνετε το επώνυμο και τα πρώτα στοιχεία από το όνομά σας, αλλά και τα ονόματα του πατέρα και τη μητέρα σας. Ακόμα προσθέτετε την χρονολογία γέννησή σας.
  • Εναλλακτικά - εφόσον το θυμάστε - συμπληρώνετε μόνο τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό (E.E.A.) και το επώνυμό σας.
  • Στην συνέχεια πατάτε αναζήτηση και βλέπετε τον κωδικό εκλογικού διαμερίσματος, το εκλογικό σας διαμέρισμα και τον ειδικό εκλογικό σας αριθμό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ