Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης: Η πρόταση για διανομή μετοχών στους εργαζομένους και η νέα επιχειρηματική κουλτούρα

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή σε προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης
© Aris Oikonomou / SOOC

Κυριάκος Μητσοτάκης: Για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους μίλησε σε εκδήλωση για την πορεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ο πρωθυπουργός

Την πρόταση να τεθεί ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή σε προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) η διάθεση ποσοστού των μετοχών της εταιρείας, έστω και μικρού, στους εργαζόμενους διατύπωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε εκδήλωση της τράπεζας για την παρουσίαση του νέου προϊόντος «Know your customer» που διευκολύνει την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην τραπεζική χρηματοδότηση.

Ο κ. Μητσοτάκης μετείχε σε συζήτηση με επιχειρηματίες που αξιοποίησαν υφιστάμενα προγράμματα της HDB και επικαλέστηκε το παράδειγμα της ελληνικής νεοφυούς εταιρείας Augmenta η οποία πουλήθηκε πρόσφατα έναντι 110 εκατ. δολαρίων, από τα οποία 5 εκατ. ήταν το όφελος για τους εργαζόμενους. «Έχει μεγάλη σημασία η μετοχική συμμετοχή των εργαζομένων. Ίσως πρέπει να τεθεί ως προϋπόθεση σε κάποια χρηματοδοτικά εργαλεία, έστω και με μικρό ποσοστό. Δημιουργεί νέα επιχειρηματική κουλτούρα και νέα γενιά υγιούς επιχειρηματικότητας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης, επικαλούμενος και την προηγούμενη απασχόληση του στον τομέα του venture capital επεσήμανε ότι τα όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν με την προηγούμενη κυβέρνηση, στην οποία καταλόγισε άγνοια και ιδεοληψία. Υπογράμμισε επίσης το πρόσθετο όφελος για τις επιχειρήσεις, πέρα από τη χρηματοδότηση, που συνίσταται από την παροχή εξωτερικής τεχνογνωσίας για βελτίωση της εταιρείας, πρόσβαση σε ευρύτερο δίκτυο προμηθευτών και πελατών κ.ά.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η HDB κατά την περίοδο της πανδημίας, η οποία συνέβαλε στην διάσωση επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή, προστατεύοντας και τις θέσεις εργασίας.

«Έχουμε στηρίξει οικονομικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Θέλουμε περισσότερο ανταγωνισμό και αυστηρούς κανόνες εποπτείας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Ανέφερε εξάλλου ότι εφέτος «αν όλα πάνε καλά θα έχουμε νέο ρεκόρ εσόδων από τον τουρισμό».

Δάνεια 2,5 δισ. με ευνοϊκούς όρους για 60.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Τέσσερα χρηματοδοτικά προγράμματα συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται στην πρωτοβουλία «Know your customer» της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Το πρόγραμμα θα παράσχει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό σε 60.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι μεν υγιείς και ενήμερες αλλά αποκλείονταν από τις τράπεζες λόγω μεγέθους.

«Είχαμε ένα πραγματικό πρόβλημα και παρουσιάζουμε τη λύση. Όταν δει ο κόσμος την ευκολία με την οποία δουλεύει η λύση αυτή, η οικονομία θα γυρίσει σελίδα. Τα δάνεια θα προσθέσουν δύναμη που η οικονομία χρειάζεται» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως επεσήμανε εξειδικεύοντας το πρόγραμμα η διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Αθηνά Χατζηπέτρου, η πλατφόρμα «Know your customer» θα είναι διασυνδεδεμένη με την ΑΑΔΕ, τον ΕΦΚΑ και τον Τειρεσία ώστε να πιστοποιεί την φορολογική, ασφαλιστική ενημερότητα και τη φερεγγυότητα των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων. Στην ίδια πλατφόρμα οι επιχειρηματίες θα υποβάλουν σε τυποποιημένη φόρμα τα επιχειρηματικά τους σχέδια και θα δηλώνουν τις τράπεζες στις οποίες θέλουν να απευθυνθούν ενώ θα υπάρχουν δικλείδες που θα αποσκοπούν στην ανταπόκριση των τραπεζών.

Τα προγράμματα που εντάσσονται στο «Know your customer» είναι:

  • Πράσινα συγχρηματοδοτούμενα δάνεια με μερική επιδότηση του επιτοκίου για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ενεργειακής απόδοσης/μετάβασης καθώς και στην ανάπτυξη ΑΠΕ. Είναι δάνεια 80.000-8 εκατ. Ευρώ με συγχρηματοδότηση 40 % από το πρόγραμμα και 60% από την τράπεζα, και διάρκεια 5-10 χρόνια.
  • Δάνεια ψηφιακής αναβάθμισης 25.000-1 εκατ. Ευρώ με συγχρηματοδότηση 40 % από το πρόγραμμα και 60% από την τράπεζα και διάρκεια 2-10 χρόνια για ψηφιοποίηση δραστηριοτήτων με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας.
  • Δάνεια 10.000-1,5 εκατ. Ευρώ για κεφάλαιο κίνησης με συγχρηματοδότηση 40 % από το πρόγραμμα και 60% από την τράπεζα, διάρκεια 2-5 χρόνια με στόχο την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους και την προστασία των θέσεων εργασίας.
  • Δάνεια 50.000-10 εκατ. Ευρώ για επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο με εγγύηση του ταμείου κατά 80 %, διάρκειας έως 10 ετών.

Βασικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις είναι ότι το τμήμα του δανείου που συγχρηματοδοτείται από την τράπεζα είναι άτοκο με αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο του δανείου να είναι 40 % χαμηλότερο.

Τα τέσσερα προγράμματα θα προκηρυχθούν σε ένα μήνα καθώς σήμερα εκδόθηκε η πρόσκληση συμμετοχής προς τις τράπεζες. Όπως διευκρίνισε η κα Χατζηπέτρου η πλατφόρμα «Know your customer» θα παραμείνει ενεργή σε όλες τις προκηρύξεις της τράπεζας εφεξής.

Στην παρουσίαση μετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο πρόεδρος της HDB Γιώργος Ζαββός και ο αντιπρόεδρος Παντελής Τζωρτζάκης.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-crqfi3spop49)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΛΕΩΦΟΡΟ ΒΑΡΗΣ - ΚΟΡΩΠΙΟΥ
Όποιος δήμαρχος δεν μπορεί, να πάει σπίτι του

Το καλοκαίρι έρχεται κάθε χρόνο και οι ανάγκες για καθαρισμό είναι σταθερές. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να τρέχουν τελευταία στιγμή ή να αναθέτουν εργασίες σε εταιρείες οι οποίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν

Ο κ.Τσίπρας έχει ακόμα δρόμο
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ακόμα δρόμο

«Το βασικό είναι να μην γελαστεί: δεν μπορεί να υπάρξει κανένα απολύτως ενδεχόμενο "επιστροφής" του, αν δεν κερδίσει προηγουμένως έστω και ψήγματα της εμπιστοσύνης των κεντρώων μετριοπαθών»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.