Πολιτικη & Οικονομια

Φθηνότερο το μέσο καλάθι σουπερμάρκετ στην Ελλάδα σε σύγκριση με πέντε ευρωπαϊκές χώρες

Σημαντικά υψηλότερος ο ΦΠΑ των προϊόντων στη χώρα μας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα σε διάδρομο προϊόντων σούπερ μάρκετ
© Dimitris Kapantais / SOOC

Έρευνα ΙΕΛΚΑ: Το κόστος του μέσου καλαθιού του σούπερ μάρκετ και η σύγκριση με πέντε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Η Ελλάδα είχε τον Μάρτιο φθηνότερο καλάθι προϊόντων στο σουπερμάρκετ σε σχέση με 5 ευρωπαϊκές χώρες, όπως δείχνει πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). 

Ειδικότερα, η σύγκριση των μέσων τιμών των καλαθιών δείχνει ότι οι πέντε χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Μ. Βρετανία, Ισπανία και Πορτογαλία) έχουν σημαντικά ακριβότερο μέσο καλάθι από την Ελλάδα, 18% η Γαλλία, 7% το Ηνωμένο Βασίλειο, 12% η Ιταλία, 7% η Ισπανία 3%, ενώ η Πορτογαλία είναι στα ίδια επίπεδα με την Ελλάδα.

Η σύγκριση των καλαθιών χωρίς ΦΠΑ δείχνει ότι όλες οι χώρες έχουν πιο ακριβό μέσο καλάθι από την Ελλάδα, η Γαλλία κατά 26%, το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 17%, η Ιταλία κατά 20%, η Ισπανία κατά 11% και η Πορτογαλία κατά 2%.

Στην Ελλάδα ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ είναι 13%, σημαντικά υψηλότερος από το Ηνωμένο Βασίλειο (0% ή 5%) και τη Γαλλία (10% και 5,5%), την Ισπανία (10% και 4%), την Πορτογαλία (13% και 6%), την Ιταλία (5% και 4%), αλλά και τις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Φθηνότερο το μέσο καλάθι σουπερμάρκετ στην Ελλάδα σε σύγκριση με πέντε ευρωπαϊκές χώρες

Ποια είναι η βασική διαφορά της Ελλάδας με τις άλλες πέντε ευρωπαϊκές χώρες

Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, η βασική διαφορά είναι ότι τρόφιμα που στην Ελλάδα υπάγονται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ με 24%, στις υπόλοιπες χώρες υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος είναι και χαμηλότερος του ελληνικού με 6%, 5,5%, 4% ή ακόμα και 0%.

Σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση του Δεκεμβρίου 2022, οι διακυμάνσεις στην εξέλιξη των τιμών είναι μικρή. Συγκεκριμένα, οι τιμές στην Ελλάδα καταγράφονται σταθερές (μείωση -0,29%), όπως και τη Γαλλία (-0,25%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (-0,45%), μείωση καταγράφεται στην Πορτογαλία (-0,91%) και αύξηση στην Ισπανία (+1,95%) και την Ιταλία (+1,61%).

Φθηνότερο το μέσο καλάθι σουπερμάρκετ στην Ελλάδα σε σύγκριση με πέντε ευρωπαϊκές χώρες

Η έρευνα γίνεται σε δείγμα πάνω από 5.000 τιμών προϊόντων και 30 διαφορετικές αλυσίδες σουπερμάρκετ στις έξι χώρες συνολικά για να υπολογισθούν οι μέσες τιμές, με δειγματοληψίες από έγκυρα sites, σύγκρισης τιμών σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και από αλυσίδες σουπερμάρκετ. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν τόσο τιμές προϊόντων σε προσφορά, όσο και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας σε κάθε χώρα και αφορούν μόνο αλυσίδες σουπερμάρκετ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ