- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Eurostat: Μείωση του πληθωρισμού στο 5,4% τον Μάρτιο στην Ελλάδα
Πού οφείλεται η αποκλιμάκωση
Πληθωρισμός Μαρτίου 2023 στην Ελλάδα: Το ποσοστό από την Eurostat και η αποκλιμάκωση
Ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται να είναι 6,9% τον Μάρτιο του 2023, από 8,5% τον Φεβρουάριο σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat.
Η σημαντική μείωση αποδίδεται στην πτώση των τιμών της ενέργειας, που ανακούφισε την πίεση στο κόστος ζωής των 20 χωρών που χρησιμοποιούν το ενιαίο νόμισμα.
Η πτώση οφείλεται στο ότι η απότομη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν επαναλήφθηκε φέτος. Ως αποτέλεσμα, ο ετήσιος πληθωρισμός της ενέργειας μειώθηκε από 13,7% σε -0,9%.
Σε αντίθεση με την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου, το κόστος των τροφίμων συνέχισε να αυξάνεται για τους καταναλωτές της ευρωζώνης.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάρτιο (15,4%, έναντι 15,0% τον Φεβρουάριο), ακολουθούμενα από τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,6%, σε σύγκριση με 6,8% τον Φεβρουάριο), τις υπηρεσίες (5,0%, έναντι 4,8% τον Φεβρουάριο) και την ενέργεια (-0,9%, έναντι 13,7% τον Φεβρουάριο).
Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί στο 5,4% τον Μάρτιο από 6,5% το Φεβρουάριο.
Το Μάρτιο, το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν η Λετονία (17,3%), η Εσθονία (15,6%), η Λιθουανία (15,2%).
Το χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη καταγράφουν το Λουξεμβούργο (3%), η Ισπανία (3,1%), η Ολλανδία (4,5%) το Βέλγιο (4,9%) και η Ελλάδα (5,4%).
Ο Ντιέγκο Ισκάρο, επικεφαλής ευρωπαϊκών οικονομικών της S&P Global Market Intelligence, δήλωσε: «Εκτιμούμε ότι ο βασικός πληθωρισμός (στην ευρωζώνη) είναι κοντά στο αποκορύφωμά του και η πίεση από τις τιμές των τροφίμων είναι επίσης πιθανό να αμβλυνθεί κατά το δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο, αναμένουμε ότι ο βασικός πληθωρισμός θα παραμείνει σχετικά σταθερός λόγω του συνδυασμού της αυξανόμενης αύξησης των ονομαστικών μισθών και των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων».
(Με πληροφορίες του Guardian)
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αντιπαράθεση με φόντο τα επεισόδια
Η ομιλία του στα εγκαίνια της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης
Τρίτη η Καρυστιανού, τέταρτο το ΠΑΣΟΚ
Η αναφορά θεωρείται ότι περιέχει σαφείς πολιτικές αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα
Το κόμμα που ο ίδιος δημιούργησε πριν δυο χρόνια
48ωρο «λουκέτο» σε επιχειρήσεις σε Παλαιό Φάληρο, Άλιμο και Γλυφάδα
«Αγαπάμε το ΠΑΣΟΚ; Ας το αποδείξουμε»
Καταβολή επικουρικών συντάξεων σε δύο κύματα
Στη δημοσιότητα οι «300+1» υπογραφές που κατατέθηκαν μαζί με την Ιδρυτική Διακήρυξη
Νέα παρέμβαση μετά τις αντιδράσεις για τα περί συνεργασίας με την ΕΛΑΣ
«Η ΕΛΑΣ μάζεψε ό,τι ρετάλι υπάρχει από τον ΣΥΡΙΖΑ»
Αιχμηρή απάντηση στις δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων που άνοιξε θέμα συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα
Τι ισχύει για τις λαϊκές αγορές
Σφοδρή κριτική του άλλοτε στενού του συνεργάτη
Μετά τις αναφορές του πρώην επικεφαλής της ΑΔΑΕ για τη δημοσιογραφία
Έφερε ως παράδειγμα τον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2023 στον Δήμο Αθηναίων
Να προστατευθούν τα δικαιώματα και οι περιουσίες της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας
Παρέμβαση του πρώην προέδρου της ΑΔΑΕ κατά του δημοσιεύματος - Απάντηση του εκδότη σε υψηλούς τόνους
Το ακραίο τοξικό κλίμα που επικρατεί στον δημόσιο λόγο, αποτελεί βασικό παράγοντα της απογοήτευσης και της αποστροφής του εκλογικού σώματος από την κάλπη
Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Τα μέτρα για ακρίβεια, ενέργεια και μεταρρυθμίσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.