Πολιτικη & Οικονομια

«Σπίτι μου»: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά για τα στεγαστικά δάνεια σε νέους

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ακίνητα στην Αθήνα - Λήψη από ψηλά
© ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

«Σπίτι μου»: Οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά για τα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια σε νέους

Η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα (3.4), όπως ανακοίνωσε επίσημα σήμερα (31.3) ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης. 

Ο υπουργός αναφέρθηκε στους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων σε νέους 25 έως 39 ετών με βάση τα εισοδηματικά τους κριτήρια. Τα σπίτια θα πρέπει να είναι μέχρι 150 τ.μ. 15 ετών και άνω, ενώ το επιτόκιο θα είναι μηδενικό για πολύτεκνους και τρίτεκνους. Ο προϋπολογισμός για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» είναι 500 εκατ. ευρώ και μπορεί να διπλασιαστεί. «Γιατί δεν δίνουμε μεγαλύτερα δάνεια, γιατί δεν αφορά μεγαλύτερα σπίτια; Γιατί μιλάμε για κοινωνικό πρόγραμμα. Εάν καλύπτει κοινωνικές ανάγκες πρέπει να έχει και κοινωνικά χαρακτηριστικά», εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης. 

Ποιοι αποκλείονται από το πρόγραμμα «Σπίτι μου» - Οι τράπεζες που συμμετέχουν

Ο Κωστής Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να λάβει δάνειο όποιος έχει σπίτι 50 τ.μ. αυξανόμενο κατά 10 τ.μ. για κάθε συγκάτοικο, αν έχει πλήρη κυριότητα ή επικαρπία με άνω 50% στο ακίνητο αυτό. Επίσης, το ακίνητο αυτό δεν πρέπει να είναι στην ίδια περιφερειακή ενότητα. «Αν κάποιος έχει ακίνητο στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται και ζει στην Αττική μπορεί να πάρει δάνειο» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας προσθέτοντας ότι «το ακίνητο που διαθέτει ο αιτών δεν μπορεί να έχει χρήση πρώτης κατοικίας». Επίσης, ο πωλητής δεν πρέπει να είναι συγγενής α' ή β' βαθμού ή να έχει σύμφωνο συμβίωσης με τον αγοραστή.

Σύμφωνα με τον ίδιο «στο πρόγραμμα συμμετέχουν όλες οι συστημικές τράπεζες Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς. Συμμετέχουν επίσης και η Παγκρήτια, οι συνεταιριστικές τράπεζες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Καρδίτσας, Χανίων και η Attica Bank».

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για ένταξη στο πρόγραμμα «Σπίτι μου»

Προϋπόθεση για ένταξη στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» είναι οι νέοι (ηλικίας 25-39 ετών) να έχουν ετήσιο καθαρό εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ και το ανώτατο όριο να διαμορφώνεται στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για το ζευγάρι (όπως τα κριτήρια επιδόματος θέρμανσης).

Παραδείγματα

Δείτε τα παραδείγματα με το όφελος που θα έχει ένας νέος που θα πάρει μέρος στο πρόγραμμα «Σπίτι μου»:

- Για δάνειο 100.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής 30 χρόνων

Αν λάβει εμπορικό δάνειο η μηνιαία δόση θα είναι 587 ευρώ
Με το πρόγραμμα πέφτει στα 342 ευρώ το μήνα και για τρίτεκνους πολύτεκνους πέφτει στα 277 ευρώ
Έχει όφελος 245 το μήνα και 2.935 ευρώ - Αν κάποιος είναι τρίτεκνος ή πολύτεκνος θα έχει όφελος το μήνα 310, και το χρόνο 3.717 ευρώ

- Για δάνειο 100.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής 20 χρόνων

Αν λάβει εμπορικό δάνειο η μηνιαία δόση θα είναι 705 ευρώ
Με το πρόγραμμα πέφτει στα 480 ευρώ, και στα 416 ευρώ αν είναι πολύτεκνος ή τρίτεκνος
Το μηνιαίο όφελος είναι 225 ευρώ, το ετήσιο 2.700 ευρώ και για πολύτεκνους ή τρίτεκνους 289 ευρώ και το ετήσιο όφελος 3.468 ευρώ

Επίσης:

  • Για το δάνειο δεν χρειάζεται εγγυητής
  • Ο δανειολήπτης δεν επιβαρύνεται με τα έξοδα φακέλου
  • Ο δανειολήπτης μπορεί να το κάνει πριν τη λήξη της σύμβασης χωρίς ποινή ή επιβάρυνση.
  • Κατά τη διάρκεια του δανείου απαγορεύεται η μεταβίβαση του ακινήτου ή η επιβάρυνση πλην αυτής που απαιτείτια για το δάνειο.

Τα διαθέσιμα σπίτια
Σπίτια από 75 τμ. έως 150 τμ και αξίας 200.000 ευρώ υπάρχουν είπε ο κ. Χατζηδάκης σημειώνοντας ότι αποτελούν το 60% των διαθέσιμων σπιτιών αυτή την ώρα στην Αθήνα, το 74% στα δυτικά προάστια, το 59% στον Πειραιά, το 19% στα νότια προάστια, το 5% στα βόρεια προάστια, και το 38% στα ανατολικά προάστια

Με το πρόγραμμα αυτό ναι δεν μπορεί να αγοράσει διαμέρισμα σε Βουλιαγμένη ή Πανόραμα Θεσσαλονίκης αλλά υπάρχουν στο Μαρούσι, Πεύκη, Αγία Παρασκευή, Τούμπα Θεσσαλονίκης.

Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» και τα δικαιολογητικά

Εντός 60 ημερών από την αίτηση οι τράπεζες θα ελέγχουν, βάσει της συμφωνίας, τα στοιχεία και προχωρούν σε οικονομική προέγκριση. Αφού δοθεί αυτή ο αιτών προσκομίζει τα έγγραφα. Μετά τους αναγκαίους ελέγχους για το προς αγορά ακίνητο που διαρκούν 60 ημέρες και μετά χορηγείται το δάνειο εντός 6 μηνών από την αίτηση.

Τα 4 δικαιολογητικά για το πρόγραμμα «Σπίτι μου»

  • Πιστοποιητικό γέννησης και αστυνομική ταυτότητα
  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
  • Δήλωση φορολογίας εισοδήματος
  • Δήλωση ε9 και πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ
  • Μια υπεύθυνη δήλωση ότι τα έγγραφα είναι αληθή και δικαιολογητικά και από τα δύο άτομα αν πρόκειται για ζευγάρι.

Ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου για το πρόγραμμα «Σπίτι μου»

Ξεκινά το πρόγραμμα χορήγησης χαμηλότοκων Στεγαστικών Δανείων σε νέους

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.