Πολιτικη & Οικονομια

Ποιοι δικαιούνται επιδότηση έως και 16.000 ευρώ για «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»

Οι τέσσερις κατηγορίες - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτοβολταϊκά σε στέγη σπιτιού
© ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

«Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»: Η επιδότηση νοικοκυριών, αγροτών και ευάλωτων - Οι τέσσερις κατηγορίες και τα ποσοστά 

Η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» αναμένεται να ανοίξει τον Απρίλιο. Όπως είναι γνωστό, δικαιούχοι είναι νοικοκυριά, αλλά και αγρότες που επιθυμούν να επιδοτηθούν για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, με το συνολικό ποσό της επιδότησης να φτάνει μέχρι και τις 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και τις 10.000 ευρώ για αγρότες. 

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 200 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκών σε συνδυασμό με το σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία) φτάνει έως και 75% για νοικοκυριά και 60% για τους αγρότες. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκτιμά ότι οι δικαιούχοι του προγράμματος θα μπορέσουν να εξοικονομήσουν στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος έως 3.000 ευρώ ετησίως. Μάλιστα, το ΥΠΕΝ έχει λάβει ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά, διαθέτοντας 35.000.000 ευρώ αποκλειστικά για αυτούς, ενώ προβλέπεται ειδικό bonus 10% για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες.

«Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»: Τι πρέπει να γνωρίζουν νοικοκυριά και αγρότες

Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι ο αιτών να έχει συνάψει ήδη σύμβαση σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ, αλλά να μην έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός. Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλει μία μόνο αίτηση, για μία και μόνο κατοικία -κύρια ή δευτερεύουσα-, η οποία διαθέτει ενεργή οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι αγρότες μπορούν να υποβάλουν μία αίτηση για την κατοικία τους και μία μόνο αίτηση που αφορά την παροχή ρεύματος αγροτικής χρήσης. Ο φωτοβολταϊκός σταθμός μπορεί να τοποθετηθεί στη στέγη ή στο δώμα κτιρίου (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και στέγαστρα, βεράντες, προσόψεις, σκίαστρα και πέργκολες), σε βοηθητικούς χώρους του κτιρίου ή της αγροτικής έκτασης (π.χ. αποθήκες και χώροι στάθμευσης) ή στο έδαφος.

Ποιοι δικαιούνται επιδότηση έως και 16.000 ευρώ για «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»
Ποιοι δικαιούνται επιδότηση έως και 16.000 ευρώ για «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»

«Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»: Ποιες οι τέσσερις κατηγορίες του προγράμματος

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος, ύψους 200 εκατ. ευρώ, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κατανέμεται σε τέσσερις κατηγορίες:

  • Αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά: 35 εκατ. ευρώ.
  • Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα <= 20.000€ ή οικογενειακό εισόδημα <= 40.000€: 85 εκατ. ευρώ.
  • Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα > 20.000€ ή οικογενειακό εισόδημα > 40.000€: 50 εκατ. ευρώ.
  • Αποκλειστικά για επαγγελματίες αγρότες ή αγρότες ειδικού καθεστώτος: 30 εκατ. ευρώ.

Στόχος του προγράμματος είναι η έως και πλήρης κάλυψη του κόστους της μπαταρίας και των δαπανών ανάπτυξης και εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού. Το πρόγραμμα θα παραμείνει «ανοιχτό» μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων ανά κατηγορία. Για τις δύο πρώτες κατηγορίες, η επιδότηση της μπαταρίας είναι 100%, ενώ για την τρίτη και τέταρτη κατηγορία είναι 90%. Τα νοικοκυριά θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σταθμό με μπαταρία, ενώ στους αγρότες δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού με ή χωρίς μπαταρία. Η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς του φωτοβολταϊκού σταθμού προς επιδότηση ορίζεται στα 10,8kW.

Αντίστοιχα, ως προς την μπαταρία, η μέγιστη επιδότηση ορίζεται στις 10,8kWh. Η μπαταρία θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αποδώσει για τουλάχιστον μία ώρα την ισχύ του σταθμού ΑΠΕ. Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ και χρήσης των κωδικών TAXISNET.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ