Πολιτικη & Οικονομια

Μπλόκο Σκρέκα σε νέες οικοδομικές άδειες στη Μύκονο μετά τον ξυλοδαρμό αρχαιολόγου

«Ο νόμος θα εφαρμοστεί. Το κράτος δεν εκβιάζεται»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μύκονος - Οικοδομικές άδειες - Η απόφαση Σκρέκα για αναστολή έκδοσης νέων - Ο ξυλοδαρμός αρχαιολόγου

«Στη Μύκονο θα εφαρμοστεί ο νόμος. Η Πολιτεία δεν εκβιάζεται» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, καθώς με σχετική νομοθετική πρωτοβουλία αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές του νησιού.

Μάλιστα, ανέφερε ότι «οι δράστες της εγκληματικής και μαφιόζικης επίθεσης εναντίον του αρχαιολόγου θα τιμωρηθούν».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εκτός σχεδίου δόμηση στη Μύκονο, ο Κώστας Σκρέκας ξεκαθάρισε: «Αν στην Ελλάδα κάποιοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω του νόμου και ότι αποτελούν ξεχωριστό τμήμα της επικράτειας, είναι μακριά νυχτωμένοι. Στη Μύκονο θα εφαρμοστεί ο νόμος. Ας το βάλουν όλοι καλά στο μυαλό τους, το μήνυμα της κυβέρνησης είναι απόλυτο: Και οι δράστες της εγκληματικής και μαφιόζικης επίθεσης εναντίον του αρχαιολόγου θα τιμωρηθούν».

Και πρόσθεσε: «Δεν θα επιτραπεί σε καμιά παράνομη πράξη, σε κανένα παράνομο σχέδιο να νομιμοποιηθεί. Το επαναλαμβάνω, κανένας εκβιασμός και κανένα παραθυράκι δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Μέχρι να εγκριθεί ο ειδικός πολεοδομικός σχεδιασμός που θα αντιμετωπίσει οριστικά όλα τα θέματα, αναστέλλονται και δεν πρόκειται να εκδοθεί καμία καινούργια πολεοδομική άδεια για εκτός σχεδίου περιοχές στη Μύκονο. Το κράτος δεν εκβιάζεται και ο έλεγχος θα γίνεται από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου».

Υπενθυμίζεται ότι με την προτεινόμενη ρύθμιση αναστέλλεται η έκδοση του συνόλου των οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές της Μυκόνου εκτός από κάποιες εξαιρέσεις, όπως αυτές για τις επισκευές νομίμως υφιστάμενων κτηρίων, εντός νόμιμου περιγράμματος και όγκου και μέχρι την έγκριση του σχετικού ειδικού πολεοδομικού σχεδίου.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ως αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των παραπάνω αδειών ορίζεται η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο ξυλοδαρμός αρχαιολόγου στη Μύκονο

Πριν από τη δήλωση του Κώστα Σκρέκα η βρετανική εφημερίδα «Daily Telegraph» είχε δημοσιεύσει φωτογραφία με τον Μανώλη Ψαρρό, αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων που έχει υπό την εποπτεία του τα ζητήματα της Μυκόνου.

Ο αρχαιολόγος είχε εμφανή σημάδια ξυλοδαρμού. «Οι εργολάβοι ακινήτων στο ελληνικό νησί της Μυκόνου κατηγορούνται ότι διέταξαν "επαγγελματικό" χτύπημα σε αρχαιολόγο, ο οποίος διαπίστωσε ότι είχαν παραβιάσει αυστηρούς νόμους για την προστασία ιστορικών χώρων» ανέφερε το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Ο Μανώλης Ψαρρός χρειάστηκε να πάει σε νοσοκομείo για τις πρώτες βοήθειες. Δέχτηκε την επίθεση, την ώρα που έβγαινε από το σπίτι τους στην Αθήνα. 

Οι ιατρικές εξετάσεις έδειξαν σπασμένα πλευρά, μύτη και μώλωπες στο πρόσωπό του.

Έδειραν αρχαιολόγο που έκανε ελέγχους σε οικοδομές της Μυκόνου | Οι Δεκατιανοί | 12/03/2023

Πώς σχολιάζουν οι αρχαιολόγοι τη δήλωση Σκρέκα - Τι ζητούν

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έκανε το ακόλουθο σχόλιο:

Η δήλωση του Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σκρέκα ότι «στη Μύκονο θα εφαρμοστεί ο νόμος» είναι καλοδεχούμενη, ως καθυστερημένη παραδοχή ότι για πολλά χρόνια έχει, δυστυχώς, γίνει ανεκτή η αυθαιρεσία συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων εις βάρος του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος, τόσο στη Μύκονο όσο και σε άλλες περιοχές που δέχονται την πίεση της άναρχης τουριστικής ανάπτυξης. Η δήλωση του Υπουργού αποτελεί δικαίωση των παρεμβάσεων του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, με τη στοχοποίηση των προστατευτικών διατάξεων και των υπαλλήλων που τις εφαρμόζουν, με αποκορύφωμα τον άγριο ξυλοδαρμό συναδέλφου μας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Θυμίζουμε όμως στην κυβέρνηση ότι η εφαρμογή της νομοθεσίας επιβάλλει πρώτα απ' όλα να υπάρξουν άμεσα κατεδαφίσεις βεβαιωμένων αυθαίρετων κατασκευών, ώστε να σταματήσει η κερδοφορία συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων που λειτουργούν επιχειρήσεις σε αυθαίρετα, χωρίς άδειες λειτουργίας, θησαυρίζοντας εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Αναμένουμε, λοιπόν, να δούμε συνεργεία κατεδάφισης των αυθαίρετων κατασκευών να επιχειρούν στο νησί, με τη συνεργασία των συναρμόδιων υπηρεσιών και τη συνδρομή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Καλοδεχούμενη είναι και η σαφής δήλωση του κ. Σκρέκα ότι θα τιμωρηθούν οι δράστες «της εγκληματικής και μαφιόζικης επίθεσης» εις βάρος του συναδέλφου μας. Σε συνέχεια της δήλωσης αυτής, αναμένουμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να κάνει μηνυτήρια αναφορά με τις υποθέσεις αυθαιρεσιών που χειρίζεται ο συνάδελφος Μ. Ψαρρός και να ζητήσει να συσχετιστούν με την επίθεση εναντίον του.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων συνεχίζει τις κινητοποιήσεις του, με απεργία-αποχή από συγκεκριμένα καθήκοντα που σχετίζονται με τα αιτήματα για οικοδομικές εργασίες στη Μύκονο έως τις 23/4/2023, σε συνεργασία με Ενιαίο Σύλλογο Αττικής-Στερεάς και Νήσων και την Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων και μετάβαση του ΔΣ του ΣΕΑ στη Μύκονο στις 27/3 για συναντήσεις με φορείς και συλλόγους και κινητοποίηση στη Μύκονο στις 28/3, διεκδικώντας:

  • Να καταργηθεί το άρθρο 72, παρ. 1Α του ν. 5021/2023 (αλλαγή σύνθεσης Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Κυκλάδων).
  • Να προχωρήσει το ΥΠΠΟΑ σε μηνυτήρια αναφορά για τις υποθέσεις αυθαιρεσιών που χειρίζεται ο συνάδελφος Μ. Ψαρρός και να ζητήσει να συσχετιστούν με την επίθεση εναντίον του.
  • Να σταματήσουν οι πιέσεις από κυβερνητικά και πολιτικά γραφεία προς τους συναδέλφους.
  • Να θεσμοθετηθούν τώρα όροι χρήσης γης και δόμησης στους αρχαιολογικούς χώρους (με Κ.Υ.Α. και Π.Δ. όπως προβλέπει ο Αρχαιολογικός Νόμος).
  • Άμεση στελέχωση των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ με προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων. Ειδικά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων να ενισχυθεί με νέο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και έναν δικηγόρο με έμμισθη εντολή.
  • Να καταργηθούν όλες οι ειδικές διατάξεις που περιορίζουν τις προθεσμίες που ορίζει ο Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας (60 μέρες) για τη διεκπεραίωση των αιτημάτων.
  • Να γίνονται σεβαστές από όλες τις υπηρεσίες και άμεσα εκτελεστές οι ανακλήσεις αδειών λειτουργίας που εκδίδει η Αρχαιολογική Υπηρεσία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ