Πολιτικη & Οικονομια

Όταν το νερό ανεβάζει τον υδράργυρο της πολιτικής

Γιατί οι μισοί λένε πως ιδιωτικοποιείται και οι άλλοι μισοί πως παραμένει δημόσιο αγαθό

vasilis-koronaios.jpg
Βασίλης Κορωναίος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νομοσχέδιο για το νερό
© EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Νομοσχέδιο για το νερό: Σήμερα η ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής - Η κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης 

Το νερό είναι το νέο πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση κι ενώ  το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων» που μπαίνει σήμερα, Τρίτη 21 Μαρτίου, σε διαδικασία ψήφισης στη Βουλή. 

Κατά τη χθεσινή συζήτηση, η αντιπαράθεση των κομμάτων διεξήχθη σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, κάτι που αναμένεται να συμβεί και σήμερα.

Η κόντρα για το νερό

Πιο συγκεκριμένα, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, επικαλούμενη την έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα να απαντά ότι καμία διάταξη δεν έρχεται κόντρα στη νομολογία του ΣτΕ. Αντιθέτως, σημείωσε, το νομοσχέδιο θωρακίζει το πλαίσιο, ώστε το νερό να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια του δικτύου και τις χαμηλές τιμές.

Ο Κώστας Σκρέκας ανέφερε ότι πουθενά η έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής, την οποία επικαλέστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν αναφέρει ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι αντισυνταγματικές. Σημείωσε ακόμη πως το νομοσχέδιο ρητά αναφέρει ότι το Υπουργείο είναι αυτό που σχεδιάζει την υδατική πολιτική και πως το νομοθέτημα δεν υποκρύπτει μελλοντική ιδιωτικοποίηση καθώς ρητά αναφέρει ότι οι πάροχοι ύδατος είναι φορείς όπως ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΑΕ (ΕΥΔΑΠ/ΕΥΑΘ) κ.ά.

Στην επισήμανση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι οι ανεξάρτητες αρχές στην Ευρώπη ελέγχουν τον ανταγωνισμό και τις τιμές, άρα υποκρύπτεται ιδιωτικοποίηση, ο κ. Σκρέκας αντέτεινε ότι και στην Ιταλία υπάρχει ανεξάρτητη αρχή με δημόσιους πάροχους. Εμείς, συνέχισε ο κ. Σκρέκας, επιδιώκουμε με το νομοσχέδιο, τον έλεγχο και την εποπτεία των υπηρεσιών από την Αρχή, όχι τον καθορισμό της τιμολογιακής πολιτικής που παραμένει στο υπουργείο. Ανέφερε επίσης ότι επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν στο υπουργείο δεκάδες εισηγήσεις για πρόστιμα σε εταιρείες ύδρευσης αλλά επιβλήθηκαν ελάχιστα. «Θέλετε να αποφασίζει ο υπουργός εάν θα επιβάλει πρόστιμα ή όχι σε δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης; Αυτά είναι ρουσφέτια, να σας φέρνουν οι επιθεωρητές εισηγήσεις για πρόστιμα και να μην τα επιβάλετε», πρόσθεσε.

Νερό
Στιγμιότυπο από έργο αποκατάστασης του δικτύου ίδρευσης © Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Και τις προηγούμενες ημέρες, κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην επιτροπή της Βουλής, μεγάλο μέρος της κριτικής των κομμάτων της αντιπολίτευσης επικεντρώθηκε στη μεταβίβαση της αρμοδιότητας για το νερό στη ΡΑΕ. Η κυβέρνηση έχει υπογραμμίσει ότι οι πάροχοι ύδατος στην Ελλάδα είναι δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις και ότι αυτό περιγράφεται, με σαφήνεια, στο σχέδιο νόμου. Εχει διαβεβαιώσει, παράλληλα, ότι θέλει να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών παροχής ύδατος και του πόσιμου νερού στις πόλεις, όπως και του αρδευτικού νερού στις καλλιέργειες. Οπως έχει δηλώσει, όμως, σήμερα ο έλεγχος είναι πλημμελής και γι’ αυτό απαιτείται συστηματικά να ελέγχει και να εποπτεύει μια δημόσια ανεξάρτητη αρχή.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) επισημαίνουν ότι στο νομοσχέδιο (άρθρο 11) ορίζεται πως η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (σ.σ.: σήμερα είναι η ΡΑΕ) θα πρέπει να «παρακολουθεί και να εποπτεύει την ορθή εφαρμογή συμβάσεων παραχώρησης υπηρεσιών ύδατος σε τρίτους». Ευλόγως, συνεπώς, όπως σημειώνουν, «όλοι οι φορείς της αυτοδιοίκησης έχουν την άποψη ότι, εν τέλει, πίσω από την υπόθεση αυτή, κρύβεται ιδιωτικοποίηση». Στο ίδιο περίπου κλίμα κινούνται και οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ), οι οποίοι ζητούν ενίσχυσή τους με μόνιμο προσωπικό και απόσυρση του νομοσχεδίου.

H ίδια η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει δηλώσει για την επέκταση των δραστηριοτήτων της στο νερό και στα απόβλητα ότι το κύριο αντικείμενό της δεν είναι ρυθμιστικό. Είναι εποπτικό και διαχειριστικό. Σε κάθε περίπτωση, για να ανταποκριθεί στον ρόλο της ζητάει υποστήριξη σε προσωπικό και μέσα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καταγγείλει ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό και κινείται αντίθετα με την απόφαση του ΣτΕ για το νερό. «Το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν για να ρυθμίζεται σε καθεστώς αγοράς», έχουν υπογραμμίσει. Επίσης έχουν καταγγείλει και σωρεία φωτογραφικών διατάξεων για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων και στα άλλα μέρη του σχεδίου νόμου και καταλογίζουν στην κυβέρνηση ότι «ολοκληρώνει συμβόλαια» λίγο πριν από τη λήξη της θητείας της.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, επρόκειτο να μιλήσει σήμερα στη Βουλή, κάτι τέτοιο όμως δεν θα συμβεί λόγω του θανάτου της μητέρας της Μπέτυς Μπαζιάνα που έφυγε από τη ζωή μετά από μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ακύρωσε τη σημερινή του ομιλία στη Βουλή, αλλά και το σύνολο των συναντήσεων που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα.

Νερό
Οι χθεσινές διαδηλώσεις στην Αθήνα © Aris Oikonomou / SOOC
Νερό
© Aris Oikonomou / SOOC

Χθες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Βουλή, από μέλη της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ (ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ), σωματεία, συνδικάτα και φορείς. Στις 7 το απόγευμα έκαναν για τον ίδιο λόγο συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Βουλή και τα μέλη του ΠΑΜΕ.

Κεντρικό σύνθημα της συγκέντρωσης ήταν «να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Νερό κοινωνικό αγαθό όχι εμπόρευμα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ