Πολιτικη & Οικονομια

Αναβαθμίζει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ο οίκος Moody’s

Ανάπτυξη 1,8% το 2023 και 2024 - Ανέκαμψε γρήγορα από την πανδημία η χώρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Moody's: Αναβάθμισε τις προοπτικές του αξιόχρεου Ba3 της Ελλάδας σε θετικές από σταθερές - Οι αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας και οι εκτιμήσεις.
Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε την προοπτική για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας © EPA/ Juan Ignacio Roncoroni

Moody's: Αναβάθμισε τις προοπτικές του αξιόχρεου Ba3 της Ελλάδας σε θετικές από σταθερές - Οι αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας και οι εκτιμήσεις.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε την προοπτική για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε θετική από σταθερή, παρά το γεγονός ότι διατήρησε σταθερή την αξιολόγησή του στη βαθμίδα Ba3 – τρεις θέσεις κάτω από την επενδυτική βαθμίδα που διατηρεί από το 2020.

Εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα καταγράψει ανάπτυξη 1,8% το 2023 και το 2024, ενώ σημειώνει πως το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στο 162% του ΑΕΠ το 2023 και θα υποχωρήσει χαμηλότερο του 150% του ΑΕΠ μέχρι το 2026. 

Βασικός παράγοντας που οδήγησε στην αλλαγή των προοπτικών σε θετικές από σταθερές είναι η προοπτική μια περιόδου υψηλότερης ανάπτυξης από την περασμένη δεκαετία, εν μέρει λόγω των βελτιώσεων στην διακυβέρνηση και στην αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων του οικονομικού και τραπεζικού τομέα, που όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, αποδίδουν καρπούς.

Σε συνδυασμό με μια σταθερή και συνετή δημοσιονομική πολιτική, η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του δανειακού βάρους της Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. 

Η επιβεβαίωση της αξιολόγησης Ba3 της Ελλάδας ισορροπεί ανάμεσα στις βελτιώσεις που παρατηρούνται σε πολλούς τομείς του πιστωτικού προφίλ της χώρας και στις σημαντικές προκλήσεις που παραμένουν.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, περαιτέρω μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως το επιχειρηματικό περιβάλλον, η δικαιοσύνη, η εκπαίδευση και η αγορά εργασίας θα υποστηρίξουν μια υψηλότερη αξιολόγηση.

Επιπλέον το δανειακό βάρος της κυβέρνησης παραμένει πολύ υψηλό και για να μειωθεί περαιτέρω αλλά και να επιστρέψει η Ελλάδα στην χρηματοδότηση από τις αγορές απαιτείται η διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για πάρα πολύ καιρό. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ