Πολιτικη & Οικονομια

Στουρνάρας: H Ελλάδα είναι μήνες μακριά από την επενδυτική βαθμίδα

Συνέντευξη του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας στους FT

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 6% φέτος, προβλέπει ο Γιάνης Στουρνάρας
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας © EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Στουρνάρας στους FT: H Ελλάδα είναι μήνες μακριά από την επενδυτική βαθμίδα

Ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε στους Financial Times «σίγουρος» πως οι οίκοι αξιολόγησης θα αναβαθμίσουν τα ελληνικά ομόλογα μέσα στους επόμενους μήνες, αν δοθεί το μήνυμα για διατήρηση των μεταρρυθμίσεων και η κυβέρνηση εκμεταλλευτεί το «παράθυρο ευκαιρίας» για τη σημαντική μείωση του δανειακού βάρους της χώρας. 

«Πιστεύουμε πως το 2023 θα είναι η χρονιά της επενδυτική βαθμίδας», δήλωσε  o διοικητής της ΤτΕ, εκτιμώντας πως το πιο πιθανό είναι η αναβάθμιση να έρθει «ακριβώς μετά τις εκλογές», αλλά δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο οι οίκοι να μην περιμένουν τις εκλογές. 

Η Ελλάδα έχασε την επενδυτική βαθμίδα τον Ιανουάριο του 2011. Η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας μας υποχώρησε έως και το CCC- πριν αρχίσει να αναβαθμίζεται φτάνοντας σήμερα το ΒΒ+, ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα. 

«Πριν από μερικά χρόνια, λίγοι περίμεναν ότι η Ελλάδα θα παρέμενε στην Ευρωζώνη. Τώρα όχι μόνο παραμένει, αλλά έχει καλύτερες επιδόσεις από τον μέσο όρο της ζώνης του Ευρώ», δήλωσε ο Κεντρικός Τραπεζίτης. O ίδιος προειδοποίησε πως αυτός ο «ενάρετος κύκλος» δεν πρέπει να σπάσει και κάλεσε την κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις απαιτούμενες επενδύσεις στις προβληματικές υποδομές, μετά από το τραγικό δυστύχημα με τη σύγκρουση των τρένων που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 57 άτομα.

«Η Ελλάδα έχει καταφέρει να διορθώσει τις μακροοικονομικές ανισορροπίες και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των μισθών αλλά η δομική ανταγωνιστικότητα παραμένει χαμηλή σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης», σημείωσε. 

Παρά την μείωση των τελευταίων ετών, η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί το υψηλότερο χρέος ως μέρος του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, περίπου στο 170%.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ