Πολιτικη & Οικονομια

Πώς βλέπουν Μητσοτάκης και Τσίπρας την αναμόρφωση του ΕΣΥ

Οι θέσεις του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Συνέδριο «ygeiamou 2023»: Οι ομιλίες Μητσοτάκη και Τσίπρα για το μέλλον του ΕΣΥ - Οι βασικές προτεραιότητες και η κριτική

«Η αναμόρφωση του ΕΣΥ αποτελεί για εμένα προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Υγεία μου - 2023», το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

«Είμαι απολύτως αποφασισμένος να προχωρήσω στην αναμόρφωση του ΕΣΥ. Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι αυτές οι αλλαγές θα μας φέρουν σε επιμέρους συγκρούσεις. Ο νοσοκομειακός χάρτης της Ελλάδας μας απασχολεί επί δεκαετίες, αλλά η πελατειακή λογική μας οδήγησε σε υποστελεχωμένες μονάδες σε ορισμένες περιοχές», σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Κάποιες από τις αλλαγές που κάναμε, που υλοποιήθηκαν ήδη, δίνουν μεγαλύτερες δυνατότητες ευελιξίας για γιατρούς του ΕΣΥ να συμπληρώνουν το εισόδημά τους με ιδιωτική δραστηριότητα, αλλά και το αντίθετο, με ιδιώτες γιατρούς που εμπλέκονται στο ΕΣΥ. Για εμένα είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα, διότι η Υγεία δεν είναι μόνο το νοσοκομείο. Είναι η υγεία στην ολιστική της προσέγγιση».

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ιδιαιτέρως ότι «ο προσωπικός γιατρός αποτελεί διαχρονικό στοίχημα του ΕΣΥ και η προσπάθεια, που γίνεται αυτή τη φορά, είναι πολύ πιο επιτυχημένη από ποτέ πριν. Χρειαζόμαστε κι άλλους γιατρούς, βέβαια, σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν αρκετοί. Ο προσωπικός γιατρός είναι ο θεματοφύλακας της υγείας και αισθάνομαι ότι είναι η πρώτη φορά που θα ριζώσει στη χώρα μας».

Όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «ζήσαμε μία εξαιρετικά επώδυνη η τετραετία, λόγω της πανδημίας, από το 2020 και εφεξής. Εμείς αναγκαστήκαμε να κάνουμε βίαιες προσαρμογές στο ΕΣΥ, εξαιτίας της λοίμωξης COVID-19. Είχαμε ένα ΕΣΥ, το οποίο έβγαινε από μια μεγάλη περιπέτεια στην κρίση και, όταν θα γραφεί οριστικά ο επίλογος, θα διαπιστώσουμε ότι τα πήγαμε καλύτερα από ό,τι περιμέναμε».

Τσίπρας για το ΕΣΥ: Συμπληρωματικότητα δημοσίου και ιδιωτικού

Σε πιο μετριοπαθή γραμμή σε σχέση με όσα μας είχε συνηθίσει, σχετικά με τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) στην Υγεία, εμφανίσθηκε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο «Υγεία μου - 2023».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε, με ιδιαίτερη έμφαση: «Σε κάθε περίπτωση η συμπληρωματική λειτουργία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα δεν είναι ταμπού για το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ωστόσο, το ζήτημα είναι ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα και την πρόληψη».

Επίσης, ο ίδιος εξέφρασε την άποψη, σύμφωνα με την οποία «καλό είναι που η κυβέρνηση ασχολήθηκε με τα ράντζα, έστω και λίγο πριν από τις εκλογές». Αναφερόμενος στο σχέδιο του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, για τη ΣΔΙΤ στην συνεπικουρία της γενικής εφημερίας των νοσοκομείων του ΕΣΥ της Αττικής από μέρος του ιδιωτικού τομέα Υγείας του λεκανοπεδίου, σχέδιο το οποίο έχει ήδη οδηγήσει σε γενικές εφημερίες με μηδενικά ράντζα στους διαδρόμους των ιδρυμάτων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ