Πολιτικη & Οικονομια

Παύλος Πολάκης και ΣΥΡΙΖΑ: Από την «ειδική σχέση» στη ρήξη

Πώς η τοξικότητα του στελέχους δηλητηρίασε στο τέλος το ίδιο του το κόμμα

Ηλένα Κρητικού
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Παύλος Πολάκης και ΣΥΡΙΖΑ - Η ειδική σχέση, η ρήξη και η τοξικότητα που δηλητηρίασε το κόμμα.

Το δηλητήριο, σε μικρές ποσότητες ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μπορεί να μην σκοτώσει έναν οργανισμό, αλλά να προκαλέσει ανοσία στην ουσία, όπως έχει διδάξει η Ιστορία και έχει υιοθετήσει η λογοτεχνία. Αποκαλείται Μιθριδατισμός. Κάτι αντίστοιχο φαίνεται ότι έπαθε ο ΣΥΡΙΖΑ με το δηλητήριο που επί χρόνια έκανε χρήση ο Παύλος Πολάκης. Μέχρι που η δόση αυξήθηκε σε τέτοιο βαθμό, ώστε ο Αλέξης Τσίπρας συνειδητοποίησε πως μπορεί τελικά να αποβεί μοιραία για το ίδιο το κόμμα -ειδικά εν όψει εκλογών- και αποφάσισε να παρέμβει δραστικά.

Πριν από τη στοχοποίηση δικαστικών και δημοσιογράφων, ο «αψύς Σφακιανός» είχε χρησιμοποιήσει αντίστοιχες μεθόδους κατά του καθηγητή Κώστα Συνολάκη: Είχε αναρτήσει στο facebook τη διεύθυνση του σπιτιού του καθηγητή μετά την έκθεση που είχε αποδομήσει το αφήγημα της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την τραγωδία στο Μάτι. Αργότερα, και εντελώς πολακικά, είχε επιτεθεί κατά του Στέλιου Κυμπουρόπουλου για την πρόσληψή του στο ΕΣΥ ως ΑμΕΑ.

Ακολούθησαν πολλές πολλές δόσεις δηλητηρίου. Η ανοσία που προκάλεσαν στον οργανισμό του ΣΥΡΙΖΑ καταδεικνύεται από τις υποστηρικτικές αντιδράσεις (μικρής ευτυχώς μερίδας) στελεχών που ακόμη και την ύστατη ώρα δεν βρίσκουν ότι οι δηλώσεις του Παύλου Πολάκη απάγουν κάποια ηθική απαξία, ούτε ότι βρίσκονται σε σύγκρουση με τις αρχές του κόμματος. Κι ας είναι το ίδιο το κόμμα, με τις επίσημες ανακοινώσεις των τομεαρχών Διαφάνειας και Δικαιοσύνης, που ξεκαθαρίζει ότι οι απόψεις αυτές είναι απολύτως αντίθετες με τις ομόφωνα εγκεκριμένες προγραμματικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για τη λειτουργία του κράτους, της Δικαιοσύνης, των θεσμών -ακόμη και με τις θέσεις που εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στην κυριακάτικη συνέντευξή του. Κι ας είναι ακόμη και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος που του δείχνει την πόρτα της εξόδου.

Σήμερα, Τρίτη, στις 17:00, συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να εισηγηθεί την παραπομπή του Παύλου Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Από την εισήγησή του θα εξαρτηθεί και το αποτέλεσμα που θα προκύψει από το 15μελές όργανο, υπό την προεδρία του Αντώνη Κοτσακά, το οποίο πρόκειται να συγκληθεί άμεσα. Η «βεντάλια» των επιλογών ανοίγει από την απλή σύσταση και την επίπληξη, έως την αναστολή ιδιότητας μέλους και την πλήρη διαγραφή από το κόμμα. Ειδικά για τις τελευταίες δύο επιλογές θα χρειαστούν τα 2/3 των ψήφων του οργάνου. Ωστόσο, όλα δείχνουν ήδη ότι η ρήξη στις σχέσεις του προέδρου του κόμματος και του εκλεκτού του είναι γεγονός.

Πώς σμιλεύθηκε στον χρόνο η «ειδική σχέση» Τσίπρα-Πολάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεχώρισε από νωρίς τον Παύλο Πολάκη που μεταπήδησε στον ΣΥΡΙΖΑ από την ΚΝΕ και το ΝΑΡ. Τον περιέβαλε με φιλία και πολιτική στήριξη. Έκαναν διακοπές μαζί με το σκάφος του δεινού ψαρά, που εν τω μεταξύ είχε λάβει υπουργικούς θώκους. Αλλά όσο το βήμα του «αψύ Σφακιανού» ψήλωνε, τόσο εκείνος εκτροχιαζόταν. Ήταν η περίοδος που οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι ο Πολάκης «τα φέρνει» και πράγματι έχαιρε εκτίμησης μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος και των τρολ των social media που απολάμβαναν τους «τσαμπουκάδες» και το «ασυμβίβαστο» πνεύμα που πρόσφερε απλόχερα.

Ήδη από τότε κάποιοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ανακάθονταν στις καρέκλες τους ενοχλημένοι, αλλά ο πρόεδρος έδινε άφεση αμαρτιών. Ακόμη κι όταν ο βουλευτής Χανίων έγραφε στα παλαιότερα των υποδημάτων του τον ρόλο του υπουργού Υγείας και τον αντικαπνιστικό νόμο μαζί, ανάβοντας τσιγάρο σε συνέντευξη Τύπου. Ακόμη κι όταν έβγαζε τη μάσκα για να κάνει δηλώσεις έξω από τη ΜΕΘ του νοσοκομείου Σωτηρία εν μέσω έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Ακόμη κι όταν αμφισβητούσε τα εμβόλια κατά της covid σε πλήρη αντιδιαστολή με την επιστημονική ιδιότητά του -ανεξαρτήτως αν στη συνέχεια ανέκρουσε πρύμναν για χάρη του προέδρου που το είχε ζητήσει ρητά. Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχιζε να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει και να λειτουργεί ως ασπίδα στα βέλη που είχαν αρχίσει να αυξάνονται ραγδαία εναντίον του «κακού παιδιού» του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη κι όταν ο Παύλος Πολάκης παραδεχόταν προκλητικά ότι διατηρούσε διπλά βιβλία ως δήμαρχος στα Σφακιά. Ακόμη κι όταν πόσταρε φωτογραφίες του με καραμπίνα και φυσίγγια εν όψει αντιπαράθεσης που θα είχε στη Βουλή με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.

Η αμετροέπεια του βουλευτή Χανίων αποδείχθηκε τελικά «θανάσιμο αμάρτημα». Γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε σταδιακά να ακούει τις φωνές που τον χαρακτήριζαν «βαρίδι» στην προσπάθεια για ένα πιο mainstream κόμμα και ο «αψύς Σφακιανός» πέρασε το point of no return με τον «εκβιασμό» για την υποψηφιότητά του. Η υπόθεση Χαιρετάκη αποτέλεσε το πρώτο καίριο πλήγμα στη μακρόχρονη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα. Η στοχοποίηση λειτουργών της Δικαιοσύνης, ανεξάρτητων Αρχών, τραπεζιτών και δημοσιογράφων και η θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε προεκλογικά σε πολιτικό και δικαστικό επίπεδο ήταν η χαριστική βολή.

Η σκιά που παραμένει

Σε λίγα 24ωρα, το πιθανότερο σενάριο είναι πως ο Παύλος Πολάκης θα αποτελεί παρελθόν για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρόκειται για πρωτόγνωρες διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, που ωστόσο υλοποιούν τη στόχευση του Αλέξη Τσίπρα για ένα κόμμα που επιθυμεί να παίξει «μπάλα» με αξιώσεις στο γήπεδο του κέντρου. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι με την κίνηση αυτή θα δώσουν «αποστομωτική» απάντηση στις σφοδρές επικρίσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ζητούν τη διαγραφή του.

Το γεγονός είναι, όμως, ότι η σκιά θα παραμείνει. Γιατί ακόμη και εάν δεν δοθεί η δυνατότητα στον πρώην εκλεκτό του Αλέξη Τσίπρα να μιλήσει στα όργανα -καθώς δεν προβλέπεται να συνεδριάσουν η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή όπου είναι εκλεγμένο μέλος- ο Παύλος Πολάκης μπορεί ανεξέλεγκτα να συνεχίσει το δηλητηριώδες έργο του μέσω των social media, κατά πάγια πρακτική.

Όπως κάνει τις τελευταίες ώρες εναντίον της πρώην γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου, δημοσιεύοντας φωτογραφίες του σπιτιού της και τη διεύθυνσή της. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για «καθαρά φασιστική μέθοδο», φέροντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε δύσκολη θέση, δεδομένου ότι δεν μπορεί να αρνηθεί πως όντως εξέθρεψε τον «πολακισμό». Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ φροντίζει να υπενθυμίζει ποιο είναι «ορθόδοξο» δημοκρατικό κόμμα του κέντρου, που σέβεται τους θεσμούς, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταφέροντας πλήγμα στη στρατηγική του έτερου «μνηστήρα» των κεντρώων ψηφοφόρων.

Και δεν είναι μόνο ο πολιτικός κόσμος που εγκαλεί τον βουλευτή Χανίων και την ηγεσία του μέχρις ώρας κόμματός του. Η ανάρτηση Πολάκη προκάλεσε εισαγγελική παρέμβαση και την έκδοση ιδιαίτερα σκληρών ανακοινώσεων από τους εκπροσώπους της Δικαιοσύνης, στις οποίες γίνεται λόγος για «συνταγματική εκτροπή» και «επικίνδυνο δημόσιο λόγο εξ αιτίας αυτού που τον παρακινεί: της χλεύης στους δημοκρατικούς και φιλελεύθερους θεσμούς». Αν δεν είχε όνομα «παραλήπτη» επάνω στις ανακοινώσεις, θα πιθανολογούσε ευλόγως κανείς ότι αναφέρεται σε πρόσωπα ή κόμματα που το δημοκρατικό τόξο προσπαθεί να κρατήσει εκτός Βουλής.

Η υπόθεση Πολάκη δεν είναι απλή, ούτε μπορεί να συμψηφίζεται. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως «νερό στο μύλο του Μητσοτάκη», όπως θεωρούν στην Κουμουνδούρου, αλλά ως δηλητήριο στον μύλο του τοξικού κλίματος που αποτελεί το φόντο του πολιτικού σκηνικού της χώρας εδώ και καιρό. Κι αυτό θα χρειαστεί πολύ περισσότερα από μία διαγραφή για να αντιμετωπιστεί.