Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 16 - 22 Φεβρουαρίου 2023

8,41 μέτρα ήταν το άλμα του Μίλτου Tεντόγλου στο μίτινγκ στίβου στο Λιεβέν της Γαλλίας, αποδεικνύοντας με εμφατικό τρόπο το αυτονόητο. Ότι δηλαδή τα παπούτσια δεν κάνουν τον αθλητή.

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 860
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μίλτος Τεντόγλου
© ΜΑΡΙΛΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ / EUROKINISSI

Τα νέα της εβδομάδας 16 - 22 Φεβρουαρίου 2023. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

34 χρόνια βουλευτής είναι ο Κώστας Καραμανλής, αλλά την Τρίτη γνωστοποίησε την πρόθεσή του να μη συμμετάσχει στις επερχόμενες εκλογές. 

33,47% είχε λάβει η ΝΔ υπό την ηγεσία του στις εκλογές του 2009. Έλαβε 91 έδρες και ήρθε δεύτερο κόμμα πίσω από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου. 

0 ερωτήσεις, επερωτήσεις (επίκαιρες και μη), αναφορές και λοιπές κοινοβουλευτικές δραστηριότητες είχε την τελευταία τετραετία ο πρώην πρωθυπουργός. 

5.474 ευρώ ήταν η αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του (2004-2008).

7,76% ήταν η ανεργία στη λήξη της πρώτης θητείας του. Την παρέλαβε στο 10,3%.

36,5 δισ. ήταν το 2008 το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Το παρέλαβε σχεδόν στο 1/3, ήτοι στα 10,7 δισ. ευρώ. 

299,5 δισ. ευρώ ήταν το χρέος που παρέδωσε στο τέλος του 2009, όταν και έχασε τις εκλογές.


15.443 σταυρούς έλαβε στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 ο Παύλος Πολάκης και εξελέγη βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

11.650 σταυρούς έλαβε ο βασικός του αντίπαλος Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος έμεινε εκτός Βουλής, δεδομένου ότι το δεύτερο κόμμα βγάζει έναν βουλευτή στα Χανιά.

5.148 έλαβε ο υποψήφιος Μιχάλης Χαιρετάκης, για τον οποίο ο Παύλος ο Αψύς έκανε χαμό την Κυριακή. Στην πραγματικότητα ο Χαιρετάκης (νεοδημοκρατικών απόψεων παλαιότερα, λένε οι οχτροί του) κατάγεται από τον Κίσσαμο. Όπως και ο Σταθάκης, δηλαδή, και ενδέχεται να έκοψε βουλευτές από τον αστό πρώην βουλευτή ή και να έκανε συμφωνία «δισταυρίας» με τον Πολάκη. 


110 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας έστειλε η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τους Δήμους της Αττικής με κονβόι που ξεκίνησε την Κυριακή από την Αθήνα. 

20.000 κουβέρτες, 7,5 τόνοι φαρμάκων και 5 τόνοι υγειονομικού υλικού περιλαμβάνονται στην αποστολή.


42.000 δολάρια ήταν η αξία ενός πορσελάνινου γλυπτού του Jeff Koons από τη σειρά «Σκύλος από μπαλόνι», το οποίο και έσπασε –άθελά της– μια επισκέπτρια της έκθεσης Art Wynwood στην οποία εκτίθετο. 

18.000 δολάρια είναι η τιμή ενός συλλεκτικού γλυπτού (μεγέθους πιάτου) από την ίδια σειρά στο ebay.

1.500 δολάρια περίπου κοστίζουν απομιμήσεις του εμβληματικού γλυπτού. Υπάρχουν χιλιάδες στο ebay. Οι σκύλοι-«μαϊμού» μικρότερων διαστάσεων ξεκινούν από τα 30 δολάρια. 


20% αύξηση στον τομέα του τουρισμού αναμένει για φέτος ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας σε εκδήλωση στη Ρόδο. 

100% πληρότητα καταλυμάτων παρατηρείται στους «καρναβαλικούς προορισμούς» για το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρη Τάσιου.


50,4% αύξηση εμφάνισε η κυκλοφορία νέων αυτοκινήτων (καινούρια και μεταχειρισμένα εξωτερικού) τον Ιανουάριο, σε σχέση με έναν χρόνο πριν. 

11.638 έναντι 6.057 που κυκλοφόρησαν τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2022.

92,1% αύξηση παρουσίασε η κυκλοφορία καινούριων οχημάτων τον Ιανουάριο.


32,1% από 31% στην προηγούμενη μέτρηση (έναν μήνα πριν) είναι το ποσοστό που βρίσκει έρευνα της alco ότι θα λάβει η ΝΔ στις επερχόμενες εκλογές. 

25,2% από 24,1% αντίστοιχα είναι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ασφαλές εργαλείο πρόβλεψης», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

9,8% από 10,7% είναι το αντίστοιχο ποσοστό για το ΠΑΣΟΚ. 

2,7% και εκτός Βουλής, βλέπει η συγκεκριμένη δημοσκόπηση για το ΜΕΡΑ25. Ίσως δεν είχε προλάβει να αποτυπωθεί η δυναμική σύμπλευσης με το πρώην κόμμα Λαφαζάνη, νυν Στρατούλη. 


25 μέρες κλειστό έμεινε το Μάτσου Πίτσου καθώς το Περού συνταράσσονταν από διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση της προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε και τη διάλυση του Κοινοβουλίου, προκαλώντας πιθανώς αισθήματα ζήλιας στους εγχώριους διαδηλωτές. 


319.900 ευρώ πρόστιμο επέβαλε το Υπουργείο Ανάπτυξης στην ΑΒ Βασιλόπουλος για παραβίαση του περιθωρίου κέρδους σε επίπεδα άνω του επιτρεπτού από τον νόμο για την αισχροκέρδεια, αλλά και σε παραβάσεις της καταναλωτικής νομοθεσίας για διαφορετική τιμή στο ράφι και διαφορετική τιμή στο ταμείο. 

26.880 ευρώ ήταν το πρόστιμο για τη Lidl, 21.397 για τον Γαλαξία και 9.380 για τον Κρητικό.


8,41 μέτρα ήταν το άλμα του Μίλτου Tεντόγλου στο μίτινγκ στίβου στο Λιεβέν της Γαλλίας, αποδεικνύοντας με εμφατικό τρόπο το αυτονόητο. Ότι δηλαδή τα παπούτσια δεν κάνουν τον αθλητή.

8,40 ήταν το άλμα που του ακύρωσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου επειδή φορούσε παπούτσια Limited Edition Black Panther.


Verba Volant

Νίκος Βούτσης

«Εμείς ενθαρρύνουμε τον λαϊκό παράγοντα να παρέμβει. Οι διαδηλώσεις τώρα είναι καλοδεχούμενες».
Ο «πατήρ ημιπιτσιρικά» κάνει μια εξόχως κυνική δήλωση εργαλειοποίησης των διαδηλώσεων και της λαϊκής πάλης, η οποία δήλωση, αν είχε εκτοξευθεί ως κατηγορία από πολιτικούς αντιπάλους, θα είχε προκαλέσει την «αγανάκτηση κάθε δημοκρατικού πολίτη».

Άντζελα Δημητρακάκη

«Ο χώρος στον όποιο δρω είναι του μαρξιστικού φεμινισμού. Αυτά που βιώνουμε ως πατριαρχία είναι δομικά στοιχεία του καπιταλισμού συνεπώς η #ρήξη πρέπει να είναι καθολική και το ΜΕΡΑ25 είναι ο μόνος κομματικός χώρος με αυτή την προσέγγιση».
Η νέα υποψήφια του Γιάνη κάνει μια βαθιά πολιτική δήλωση συνδέοντας την πατριαρχία με τον καπιταλισμό. Είναι γνωστό άλλωστε ότι σε όλα τα κομμουνιστικά καθεστώτα θα έβαζαν γυναίκες για ηγέτες αλλά δεν πρόλαβαν. Οπότε ξέμειναν με τους «μάτσο», όπως ο Ιωσήφ, ο κομαντάντε Τσε, ο Νικολάι και ο Κιμ.

Γιάνης Βαρουφάκης

«Τρία πράγματα υποσχόμαστε, ιδρώτα, δάκρυα και αίμα».
Ο Γιάνης, μιλώντας στους συντρόφους του, απήγγειλε Ρουβά απ’ την ανάποδη και ανακοίνωσε τη συμπόρευση με το πρώην κόμμα Λαφαζάνη. Η ζωή αντιγράφει την τέχνη και η παρέα ξαναμαζεύεται, όπως ακριβώς στους Blues Brothers.

Σοφία Σακοράφα

«Το ότι τον βράβευσα δεν αναιρεί ότι είναι τραμπούκος και φασίστας».
Η «μερίτισσα» (sic)-βουλεύτρια-ακοντίστρια αναφέρεται φυσικά στη βράβευση του Αχιλλέα Μπέου, η οποία και προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις. Μου θυμίζει ωστόσο το «Αστερίξ στην Ελβετία», όπου ο υπερήφανοι ορεσίβιοι Ελβετοί πρώτα έδερναν αλύπητα τους Ρωμαίους και στη συνέχεια τους περιέθαλπαν στα πλαίσια της περιβόητης ελβετικής ουδετερότητας. 

Βάσια Αναστασίου 

«Χώρισα εξαιτίας του ΠΑΣΟΚ».
Απαράδεκτη δήλωση για στέλεχος ενός κόμματος (αναπληρώτρια τομεάρχης επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ), ο ιδρυτής του οποίου είχε κάνει πράξη την εθνική συμφιλίωση. Να μη μαλώνετε. Να είστε αγαπημένοι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ