Πολιτικη & Οικονομια

Εννέα θέσεις ανέβηκε η Ελλάδα στον «δείκτη δημοκρατίας» του Economist

Τι λέει για τη διαχείριση της πανδημίας, την Ουκρανία και τον τουρισμό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολίτες στο Σύνταγμα
© Dimitris Kapantais / SOOC

Economist: Η Ελλάδα ανεβαίνει 9 θέσεις στον «δείκτη δημοκρατίας» - Η συνολική βαθμολογία της χώρας ανήλθε στο 7,97

Κατά εννέα θέσεις ανέβηκε η Ελλάδα στην κατάταξη στον «δείκτη δημοκρατίας» για το 2022 σύμφωνα με την έκθεση του Economist.

Πιο συγκεκριμένα, η συνολική βαθμολογία της χώρας ανήλθε στο 7,97 το 2022, από το 7,56 το 2021. Πλέον, για το 2022 η Ελλάδα κατατάσσεται στην 25η θέση, από την 34η θέση το 2021. Σύμφωνα με την έκθεση, η βελτίωση του δείκτη απεικονίζεται στις περισσότερες κατηγορίες.

Στην κατηγορία της εκλογικής διαδικασίας και του πλουραλισμού, ο δείκτης βελτιώθηκε αισθητά, με τις θεσμικές αρχές να προωθούν τη συμμετοχή στα κοινά και να διευκολύνουν το δικαίωμα ψήφου των απόδημων.

Η «λειτουργία της κυβέρνησης» βελτιώνεται σημαντικά με τη λήξη του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας στο οποίο η χώρα υπαγόταν από το 2015.

Η λίστα με τον «δείκτη δημοκρατίας» του Economist
Η λίστα με τον «δείκτη δημοκρατίας» του Economist
Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που βελτίωσαν τη βαθμολογία τους στον «δείκτη δημοκρατίας» του Economist
Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που βελτίωσαν τη βαθμολογία τους στον «δείκτη δημοκρατίας» του Economist

Σύμφωνα με την έκθεση του Economist Intelligence Unit, «Εξαιρετική ήταν η διαχείριση της πανδημίας Covid-19, κάτι που συνέβαλε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στα πολιτικά κόμματα και την κυβέρνηση, η οποία είχε καταρρεύσει στα χρόνια της κρίσης».

«Ο τουρισμός, βασικός πυλώνας της οικονομίας, ανέκαμψε σημαντικά, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να είχε πληγεί ανεπανόρθωτα με κακό χειρισμό της πανδημίας» προσθέτει.

«Ομοίως, η κυβέρνηση χειρίστηκε τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο Ουκρανία το 2022 ικανά και με τρόπο που αποφεύχθηκε το είδος της κοινωνικής και πολιτικής πόλωσης που χαρακτήρισε τη δεκαετία του 2010» σημειώνει η έκθεση και συμπληρώνει «Τελικά, η Ελλάδα οργάνωσε μια αποτελεσματική εκστρατεία εμβολιασμού και κινήθηκε γρηγορότερα από τις περισσότερες άλλες χώρες για να αρθούν οι περιορισμοί που σχετίζονται με την πανδημία, με αποτέλεσμα να βελτιωθούν οι βαθμολογίες σε διάφορους δείκτες το 2022».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ