Πολιτικη & Οικονομια

Πώς θα αφήσει έξω από τη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη

Αποκλείει συγκυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ ή Βελόπουλο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκλογές: Από τον Απρίλιο και μετά «έδειξε» ο Κ. Μητσοτάκης
© EUROKINNISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Μητσοτάκης: Πως θα αφήσει έξω από τη Βουλή το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη

«Οφείλει το πολιτικό σύστημα να εξαντλεί τα περιθώρια τα οποία δίνει το Σύνταγμα ώστε να μην εκπροσωπούνται εγκληματικές οργανώσεις στο Ελληνικό κοινοβούλιο. Νομίζω η πρόταση αυτή τα λεει όλα. Και να μην πω τίποτα περισσότερο αυτή τη στιγμή. Τα υπόλοιπα θα τα πληροφορηθείτε σήμερα». Παράλληλα ζήτησε την ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πρόσωπό του  εγκαινιάζοντας την προεκλογική εκστρατεία εν όψει των εθνικών εκλογών που, όπως αναφέρει, μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή τον Απρίλιο ή τον Μάιο.

Με αυτά τα λόγια, ο Κυριάκος Μητσοτακης στη συνέντευξη του στο «Πρώτο Θέμα», προανήγγειλε την πρόθεση της κυβέρνησης να μην αφήσει το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, ή οποιουδήποτε καταδικασμένου για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση να είναι υποψήφιο στις επερχόμενες εκλογές. Η συζήτηση έχει ανοίξει εδώ και μήνες για το επίμαχο, σοβαρό και θεσμικό θέμα, αλλά όπως όλα δείχνουν ήρθε η ώρα οι σκέψεις να μετουσιωθούν σε πράξεις. Άλλωστε η χώρα βρίσκεται μία ανάσα από τις διπλές εκλογές, οι οποίες θα γίνουν την Άνοιξη, οπως έχει πει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, προσδιορίζοντας τον χρόνο τους κοντά στο τέλος της κυβερνητικής θητείας.

Ο προβληματισμός που επικρατεί στον νομικό κόσμο για την συνταγματικότητα της απαγόρευσης, έχει απασχολήσει και το Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός ωστόσο θέλησε να ξεκαθαρίσει την πρόθεση του να βάλει "φρένο" στην κάθοδο στις εκλογές τέτοιων κομμάτων, που δεν ανήκουν στο δημοκρατικό τόξο. Όπως άλλωστε είπε ο ίδιος, τα περιθώρια του Συντάγματος πρέπει να εξαντληθούν, καλώντας όλο το πολιτικό σύστημα να ψηφίσει τη νομοθετική πρωτοβουλία που θα φέρει η κυβέρνηση.

Η άποψη του Νίκου Αλιβιζάτου

Πριν από λίγες ημέρες, με δημόσια τοποθέτηση του ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος υποστήριξε στην Καθημερινή της Κυριακής, ότι το πολιτικό σύστημα έχει την δυνατότητα, βάσει του Συντάγματος να εμποδίσει την κάθοδο στην εκλογική αρένα υποδίκων ή αχυρανθρώπων τους που θα ηγηθούν μίας τέτοιας "προσπάθειας". Αιτιολόγησε μάλιστα την θέση του αυτή, υποστηρίζοντας ότι το άρθρο 29 ορίζει ρητά ότι "η οργάνωση και η δράση των κομμάτων οφείλει να υπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος" αποκλείοντας από την εκλογική διαδικασία τα κόμματα που λειτουργούν ως προπέτασμα εγκληματικής οργάνωσης.

Ο κ. Αλιβιζάτος απαντά και στο συνταγματικό εμπόδιο του άρθρου 51 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο, το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι μπορεί να αφαιρεθεί μόνο συνεπεία αμετάκλητης ποινικήςκαταδίκης για ορισμένα εγκλήματα. Η αμετάκλητη καταδίκη,ωστόσο, σημαίνει ότι θα πρέπει η δίκη των κατηγορουμένων ως διευθυντών ή μελών της Χρυσής Αυγής να περάσει και απο το Εφετείο και από τον Άρειο Πάγο, διαδικασία που θα χρειαστεί τουλάχιστον 3 με 4 χρόνια. Σύμφωνα με τον καθηγητή Ν. Αλιβιζάτο το άρθρο 51 του Συντάγματος αφορά τα πολιτικά δικαιώματα ατόμων και όχι κομμάτων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Η άλλη επιστημονική σκέψη υποστηρίζει ότι αν ο συνταγματικός νομοθέτης ήθελε την απαγόρευση της καθόδου πολιτικών κομμάτων στις εκλογές, θα το έχει κάνει με άρθρο που θα το προέβλεπε. Συνεπώς ούτε προβλέπεται κάτι τέτοιο, ενώ το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη της χώρας ορίζει ρητά ότι η πρωτόδικη καταδίκη δεν είναι "αρκετή" για να ορθώσει τείχος στις υποψηφιότητες τέτοιου είδους κομμάτων.

Πέραν των θεμάτων συνταγματικότητας που τίθενται, πολλοί νομικοί υποστηρίζουν ότι μία νομοθετική απαγόρευση μπορεί να προκαλούσε αντίθετα αποτελέσματα και πως θα ήταν προτιμότερο αυτές οι…κομματικές πρωτοβουλίες να "καταδικαστούν" στην κάλπη από τους ίδιους τους ψηφοφόρους.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η γοητεία της ακύρωσης του άλλου και της πραγματικότητας
Η γοητεία της ακύρωσης του άλλου και της πραγματικότητας

Δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στην πολιτική γραμμή του κόμματος το γεγονός ότι έχασε, ούτε φυσικά υπονοεί κάτι τέτοιο ο συναγωνιστής Θ. Μαργαρίτης. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί ένας άλλος «αρχηγός»

Κεντροαριστερά: Να ενωθούμε για να γυρίσουμε στα παλιά;
Κεντροαριστερά: Να ενωθούμε για να γυρίσουμε στα παλιά;

«Η επιστροφή σε σχήματα και ιδεοληψίες του αλήστου μνήμης παρελθόντος δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ανάκαμψης για το κόμμα που (θέλει να) εκπροσωπεί τη φιλελεύθερη σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα»

Podcast «50 χρόνια Μεταπολίτευση»: Νίκος Παναγιώτου και Χρήστος Φραγκονικολόπουλος συζητούν με τον αναπληρωτή καθηγητή Σωτήρη Πετρόπουλο για το κράτος και την κοινωνία πολιτών
Podcast 50 χρόνια Μεταπολίτευση: Το κράτος και η κοινωνία των πολιτών

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Σωτήρης Πετρόπουλος συζητά με τους καθηγητές Χρήστο Α. Φραγκονικολόπουλο και Νίκο Σ. Παναγιώτου

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΛΕΩΦΟΡΟ ΒΑΡΗΣ - ΚΟΡΩΠΙΟΥ
Όποιος δήμαρχος δεν μπορεί, να πάει σπίτι του

Το καλοκαίρι έρχεται κάθε χρόνο και οι ανάγκες για καθαρισμό είναι σταθερές. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να τρέχουν τελευταία στιγμή ή να αναθέτουν εργασίες σε εταιρείες οι οποίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.