Πολιτικη & Οικονομια

Qatargate: Αναβολή για τις 26 Ιανουαρίου πήρε το αίτημα του Φραντσέσκο Τζόρτζι για την αποφυλάκισή του

Xθες είχε καταθέσει στις αρχές ο πατέρας της Εύας Καϊλή

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Qatargate: Οι ιταλικές αρχές «πάγωσαν» 6 τραπεζικούς λογαριασμούς των Παντσέρι, Τζόρτζι και Βιζεντίνι
© EUROKINISSI/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Qatargate: Αναβολή για τις 26 Ιανουαρίου πήρε το αίτημα του Φραντσέσκο Τζόρτζι για την αποφυλάκισή του

Αναβολή για τις 26 Ιανουαρίου έλαβε το αίτημα του Φραντσέσκο Τζόρτζι για την αποφυλάκισή του, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία Βρυξελλών.

Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή και δεξί χέρι του Αντόνιο Παντσέρι κεντρικού προσώπου του Qatargate, βρέθηκε σήμερα ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου (Chambre du Conseil), προκειμένου, όπως προβλέπει η διαδικασία, να αποφασιστεί η συνέχιση της προφυλάκισής του για έναν επιπλέον μήνα, ή η αποφυλάκισή του με ένα ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Η απόφαση του προδικαστικού συμβουλίου αναβλήθηκε για τις 26 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία Βρυξελλών, η Εύα Καϊλή θα βρεθεί στις 19 Ιανουαρίου ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου, το οποίο θα αποφασίσει αν θα συνεχιστεί ή όχι η προφυλάκισή της.

Η Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, βρίσκονται σε προσωρινή κράτηση στις βελγικές φυλακές πάνω από έναν μήνα, στο πλαίσιο των ερευνών των βελγικών αρχών για την υπόθεση διαφθοράς από το Κατάρ.

Qatargate-Le Soir: Πώς πήρε τα χρήματα ο Παντσέρι

Τον Οκτώβριο του 2022 ο Παντσέρι συναντήθηκε με τον Καταριανό υπουργό στις Βρυξέλλες, σε πολυτελές ξενοδοχείο. Είχε φτάσει μαζί με τον σύντροφο της Καϊλή, Φραντσέκο Τζιόρτζι, και μια τροχήλατη βαλίτσα. Όταν έληξε η συνάντηση, η βαλίτσα φαινόταν σαφώς πιο φουσκωμένη.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα της εφημερίδας Le Soir, στις 14 Νοεμβρίου 2022 έξω από την αίθουσα 3G-3 επικρατούσε ασυνήθιστη αναταραχή και πολυκοσμία. Ήταν λίγες μέρες πριν αρχίσει το Μουντιάλ του Κατάρ και όλοι είχαν σπεύσει προκειμένου να ακούσουν την ομιλία του υπουργού Εργασίας του Κατάρ, ο οποίος πλέον βρίσκεται στο επίκεντρο, καθώς κανείς δεν γνώριζε τι θα επακολουθούσε. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο Αλ-Μαρί έδωσε μία καλοστημένη «παράσταση» σε... σκηνοθεσία Παντσέρι.

Όπως υποστηρίζει η βελγική εφημερίδα, στην ίδια αίθουσα είχαν δώσει το παρών πρόσωπα που αργότερα θα βρίσκονταν στη δίνη του σκανδάλου του QatarGate. Ο λόγος για τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι (σύντροφο της Καϊλή και πρώην βοηθό του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι), τον Μαρκ Ταραμπέλα (ευρωβουλευτή του S&D), τον Αντρέα Κοτσολίνο (ευρωβουλευτή του S&D) και τη Μαρία Αρενά (πρόεδρο της συνάντησης). Από την πλευρά του ο Αντόνιο Παντσέρι παρακολουθούσε ζωντανά τη συνάντηση.

Σύμφωνα με την Le Soir από τις 3 Οκτωβρίου, οι τηλεφωνικές υποκλοπές ειδοποίησαν τους ανακριτές: ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι και ο Αντώνιο Παντσέτρι συζήτησαν μια συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου με τους «δικούς τους ανθρώπους». Το ραντεβού πραγματοποιήθηκε. Την προηγούμενη μέρα, 9 Οκτωβρίου, μια αντιπροσωπεία του Κατάρ εγκαταστάθηκε στη σουίτα 412 του Steigenberger Wiltcher's, ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων στη λεωφόρο Louise. Έξι άνδρες έφτασαν με τρεις μαύρες Mercedes, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Αλ-Μαρί και του Boudjellal B.

Τις λίγες μέρες που πέρασαν στις Βρυξέλλες, πολλαπλασίασαν τις συναντήσεις τους, ιδίως με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά, αλλά και με τις ευρωβουλευτές Μαρί Αρενά και Χάνα Νιούμαν, οι οποίες αντίστοιχα προεδρεύουν της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της αντιπροσωπείας της Αραβικής Χερσονήσου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Την καθορισμένη ημέρα και ώρα λοιπόν, οι δύο έφτασαν κοντά στο Steigenberger Wiltcher's. Δεν γνώριζαν φυσικά ότι οι ανακριτές τους παρακολουθούν. Οι κάμερες του ξενοδοχείου παρακολουθούν τις κινήσεις τους κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης συνάντησης.

Qatargate: Στις βελγικές αρχές κατέθεσε ο πατέρας της Εύας Καϊλή

Στις βελγικές αρχές κατέθεσε χθες για το Qatargate ο πατέρας της Εύας Καϊλή, στον οποίο η ίδια με τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι «εμπιστεύτηκαν τη σχεδόν δύο ετών κόρη τους» μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο Ansa, επικαλούμενο πληροφορία από τις βελγικές αρχές ασφαλείας.

Ο Αλέξανδρος Καϊλής, πατέρας της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχε εντοπιστεί με μία βαλίτσα γεμάτη μετρητά, καθώς προσπαθούσε να φύγει από το πολυτελές ξενοδοχείο Sofitel των Βρυξελλών. Στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος από τις αρχές.

Στον πατέρα «εμπιστεύτηκαν την σχεδόν δύο ετών κόρη» της Εύας Καϊλή και του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος ήταν επίσης στη φυλακή αφού κατέληξε στο επίκεντρο του σχεδίου διαφθοράς που έπληξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στον δικηγόρο της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, που μιλώντας σε ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό, ανέφερε ότι η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι πιθανό να εμφανιστεί εκ νέου ενώπιον των ανακριτικών αρχών και επεσήμανε επίσης ότι η νέα ακροαματική διαδικασία για να αποφασιστεί το καθεστώς της προφυλάκισής της πρέπει να διεξαχθεί την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ