Πολιτικη & Οικονομια

Τσίπρας για Ντογιάκο: Στις μέρες μας απειλείται ο πυρήνας του Κράτους Δικαίου

Mε αφορμή την γνωμοδότηση για την δικαιοδοσία της ΑΔΑΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Προϋπολογισμός 2023: Επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό από τον Αλέξη Τσίπρα - Τα βασικά σημεία της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Πυρά κατά της κυβέρνησης εκτόξευσε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό © Menelaos Myrillas / SOOC

Τσίπρας για Ντογιάκο: Στις μέρες μας απειλείται ο πυρήνας του Κράτους Δικαίου

Στις παρεμβάσεις των καθηγητών παραπέμπει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μετά τη θύελλα αντιδράσεων από τον νομικό κόσμο για τη γνωμοδότηση Ντογιάκου για την ΑΔΑΕ. «Απειλείται ο πυρήνας του Κράτους Δικαίου και των δημοκρατικών ελευθεριών», επισημαίνει.

Αναλυτικά, όπως επισημαίνει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση στο Twitter: «Όσοι δεν καταλαβαίνουν ότι στις μέρες μας απειλείται ο πυρήνας του Κράτους Δικαίου και των δημοκρατικών ελευθεριών, ας διαβάσουν με προσοχή τις σημερινές παρεμβάσεις των καθηγητών Βενιζέλου, Παυλόπουλου, Σωτηρέλη, Καϊδατζή, Κοντιάδη».

Παρακολουθήσεις: Η γνωμοδότηση του Ισίδωρου Ντογιάκου για την ΑΔΑΕ και οι αντιδράσεις 

Με μια πολυσέλιδη γνωμοδότηση, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος δίνει απαντήσεις σε ζητήματα που έχουν ανακύψει αναφορικά με την αρμοδιότητα της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) να ενημερώνει πολίτες για τυχόν παρακολουθήσεις.

Σύμφωνα με τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό, η ΑΔΑΕ, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, δεν έχει το δικαίωμα να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν αν υπήρξε παρακολούθηση των τηλεφώνων τους για λόγους εθνικής ασφάλειας. Επιπλέον, σύμφωνα με τα ισχύοντα, δεν μπορεί να απευθύνεται γι’ αυτόν τον λόγο σε τηλεφωνικούς παρόχους.

Ο κ. Ντογιάκος στη γνωμοδότησή του σημειώνει ότι η αρμοδιότητα της διαχείρισης τέτοιων αιτημάτων από τους πολίτες ανήκει πλέον σε τριμελές όργανο, το οποίο συγκροτείται από δύο εισαγγελικούς λειτουργούς και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ.

Τσίπρας σε Εισαγγελέα Αρείου Πάγου: Σας περιμένω να με συλλάβετε

Σε χθεσινή ανάρτησή του στο Facebook, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η «γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος». «Κανένας νόμος και καμία γνωμοδότηση δεν μπορεί να ακυρώσει το Σύνταγμα και την εκεί οριζόμενη αποστολή της ΑΔΑΕ να ελέγχει και να διασφαλίζει το απόρρητο των επικοινωνιών. Το χειρότερο, όμως, όλων είναι ότι ο κ. Εισαγγελέας δεν στέκεται μόνο στη γνωμοδότηση, αλλά επιχειρεί και να εκφοβίσει τους λειτουργούς της Ανεξάρτητης Αρχής, διατυπώνοντας απειλές περί κάθειρξης όσων τολμήσουν να πράξουν το καθήκον τους και αντισταθούν στην εκτροπή αναζητώντας την αλήθεια» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Οι απειλές αυτές είναι γνωστές και διατυπωμένες από τους ενόχους και όσους τρέμουν την αποκάλυψη των παρανομιών που διέπραξαν, εδώ και μήνες. Ωστόσο μιας και τις επαναλαμβάνει ο κ. Εισαγγελέας, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ουδείς άλλος πέραν του θιγόμενου έχει δικαίωμα να αναζητήσει στοιχεία, είναι προφανές ότι οι απειλές αυτές δεν αφορούν μόνο τα στελέχη της ΑΔΑΕ αλλά και εμένα προσωπικά. Αφού ως γνωστόν, έχω καταθέσει από τις 7 Δεκεμβρίου 2022, αίτημα ενώπιον της ΑΔΑΕ προκειμένου να αναζητηθούν στοιχεία σχετικά με την άρση του απορρήτου συγκεκριμένων προσώπων με κρίσιμο ρόλο στο δημόσιο βίο. Αν αυτή η ενέργεια, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, διώκεται ποινικά, του δηλώνω ότι παραιτούμαι της βουλευτικής μου ασυλίας και τον καλώ να προβεί στα νόμιμα σε βάρος μου».

«Κύριε Εισαγγελέα, Πλατεία Ελευθερίας 1, είναι το γραφείο μου. Σας περιμένω να με συλλάβετε. Ας γνωρίζετε, όμως, τόσο εσείς όσο και όσοι απεργάζονται αυτές τις πρωτοφανείς και κατάφωρα αντισυνταγματικές ενέργειες πως ό,τι και να κάνετε, δεν θα εμποδίσετε την αλήθεια να λάμψει, ούτε θα καταφέρετε να φιμώσετε τη δημοκρατία. Έχει βαθιές ρίζες σε αυτόν το τόπο», κατέληξε ο κ. Τσίπρας στην ανάρτησή του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ