Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης - Κόρμαν υπέγραψαν μνημόνιο για την ίδρυση κέντρου του ΟΟΣΑ στην Κρήτη

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «τεράστιες νέες προκλήσεις»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης - Ματίας Κόρμαν
© ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

ΟΟΣΑ: Η ίδρυση κέντρου στην Κρήτη για τη μελέτη δημογραφικού και μεταναστευτικού - Οι δηλώσεις Μητσοτάκη - Κόρμαν και το μνημόνιο

Στην Κρήτη θα ιδρυθεί κέντρο του ΟΟΣΑ για την ανάδειξη και την ανάλυση πολιτικών για το δημογραφικό και τη μετανάστευση, αλλά και ζητημάτων για τη Διαφθορά και την αντιμετώπιση επιμέρους προκλήσεων. Η υπογραφή του μνημονίου κατανόησης έγινε σήμερα (10.1) παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα. 

Το νέο θεματικό κέντρο του ΟΟΣΑ στην Κρήτη για τον Πληθυσμό θα υποστηρίξουν ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ο δήμος Χανίων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Η συνεργασία τους επισφραγίστηκε με μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψαν το βράδυ της Δευτέρας, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης και ο πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, Συμεών Τσομώκος. Μάλιστα, στο πλαίσιο του μνημονίου, ο ΟΟΣΑ, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και ο Δήμος Χανίων ανακοίνωσαν την καθιέρωση του Διεθνούς Συνεδρίου Κρήτης για τον Διάλογο για τον Πληθυσμό ( International Crete Conference for Dialogue on Population), το οποίο θα πραγματοποιείται σε ετήσια βάση στις εγκαταστάσεις του Κέντρου στην Κρήτη, καθώς και μιας σειράς συνοδευτικών εκδηλώσεων για τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν τις προτεραιότητες του.

Μητσοτάκης για την ίδρυση κέντρου του ΟΟΣΑ στην Κρήτη: «Τεράστιες νέες προκλήσεις και στοιχήματα»

«Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που δείξατε στη χώρα μας», δήλωσε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του για την ίδρυση κέντρου του ΟΟΣΑ στην Κρήτη και σημείωσε ότι «η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία ενός σημαντικού διεθνούς φόρουμ που θα αφορά τον πληθυσμό. Υπάρχουν τεράστιες νέες προκλήσεις και στοιχήματα και καλείται πλέον το νέο κέντρο στην Κρήτη να τα εξετάσει».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας ότι «οι οικονομίες των χωρών δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ανεξάρτητα από τους πληθυσμούς τους και όταν γίνονται και μετακινήσεις πληθυσμών που είναι απόρροια κρίσεων όπως η κλιματική κρίση, ο κορωνοϊός, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Δεν θα μπορούσε να επιλεγεί καλύτερος τόπος για τη μελέτη των πληθυσμών από την Ελλάδα, χώρα με μεγάλη μεταναστευτική εμπειρία» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε αναφέροντας ότι «πριν από 100 χρόνια η Ελλάδα υποδέχτηκε πάνω από 1 εκατ. Έλληνες από την Ανατολή, για να αποκτήσει η ίδια μετά μια μεγάλη διασπορά σε όλο τον κόσμο, ενώ σήμερα είναι αντιμέτωπη με την πιο δραματική πτυχή του φαινομένου».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Το πολύ σημαντικό μνημόνιο, το οποίο υπογράφηκε χθες ανάμεσα στο Δήμο Χανίων και στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, οπλίζουν με πρόσθετες οργανωτικές ικανότητες το νέο αυτό ερευνητικό κέντρο, ώστε αυτός ο μοναδικός ιστορικός και γεωγραφικός συμβολισμός του να συνδυάζεται στο εξής με την παραγωγή χρήσιμου, χειροπιαστού έργου για ολόκληρο τον πλανήτη. Γιατί σε έναν τόσο διασυνδεδεμένο κόσμο οι οικονομίες των χωρών δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται πλέον ανεξάρτητα από τους πληθυσμούς τους, ούτε και οι ισορροπίες των κοινωνιών μακριά από τις δημογραφικές διακυμάνσεις και τις μεγάλες πιέσεις για μετακινήσεις πληθυσμών». 

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ Mathias Cormann

Διαβάστε ακόμη »»» ΟΟΣΑ: Τα βασικά μηνύματα της ειδικής έκθεσης για την Ελλάδα και την ανάκαμψη της οικονομίας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ