Πολιτικη & Οικονομια

ΔΝΤ: Η νέα χρονιά θα είναι πιο δύσκολη από τη χρονιά που αφήνουμε πίσω

Ο χρησμός της Γκεοργκίεβα για το νέο έτος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ψαλίδι στην παγκόσμια ανάπτυξη από το ΔΝΤ
ΔΝΤ © EPA/Tim Hartford

ΔΝΤ: Η νέα χρονιά θα είναι πιο δύσκολη από τη χρονιά που αφήνουμε πίσω

Για το μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας, το 2023 θα είναι μια δύσκολη χρονιά καθώς οι κύριες κινητήριες δυνάμεις της παγκόσμιας ανάπτυξης -οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Κίνα- αντιμετωπίζουν εξασθένηση της δραστηριότητας, δήλωσε σήμερα η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η νέα χρονιά θα είναι «πιο σκληρή από τη χρονιά που αφήνουμε πίσω», είπε η Γκεοργκίεβα στην ειδησεογραφική εκπομπή του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου «Face the Nation».

«Για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, η ανάπτυξη της Κίνας το 2022 είναι πιθανό να είναι στο επίπεδο ή κάτω από την παγκόσμια ανάπτυξη», δήλωσε η Γκεοργκίεβα. «Για τους επόμενους δύο μήνες, θα είναι δύσκολα για την Κίνα και ο αντίκτυπος στην κινεζική ανάπτυξη θα είναι αρνητικός, ο αντίκτυπος στην περιοχή θα είναι αρνητικός, ο αντίκτυπος στην παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι αρνητικός», είπε.

Στις προβλέψεις του Οκτωβρίου, το ΔΝΤ προσδιόρισε την ανάπτυξη του κινεζικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος πέρυσι στο 3,2% -στο ίδιο επίπεδο με τις παγκόσμιες προοπτικές του Ταμείου για το 2022. Τότε, έβλεπε επίσης την ετήσια ανάπτυξη στην Κίνα να επιταχύνεται το 2023 στο 4,4%, ενώ η παγκόσμια δραστηριότητα επιβραδύνεται περαιτέρω.

Τα σχόλιά της, ωστόσο, υποδηλώνουν ότι μια νέα μείωση, τόσο των προοπτικών ανάπτυξης της Κίνας, όσο και των παγκόσμιων προοπτικών μπορεί να κάνει την εμφάνισή της αργότερα αυτό το μήνα, όταν το ΔΝΤ θα παρουσιάσει τις επικαιροποιημένες προβλέψεις κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Εν τω μεταξύ, η αμερικανική οικονομία διατηρεί αποστάσεις ασφαλείας και μπορεί να αποφύγει την απόλυτη συρρίκνωση που είναι πιθανό να πλήξει έως και το ένα τρίτο των παγκόσμιων οικονομιών. Οι «ΗΠΑ είναι οι πιο ανθεκτικές», είπε, και «μπορεί να αποφύγουν την ύφεση. Βλέπουμε ότι η αγορά εργασίας παραμένει αρκετά ισχυρή».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY