Πολιτικη & Οικονομια

Συμφωνία κυβέρνησης - τραπεζών: «Κλείδωσε» το σχέδιο στήριξης των δανειοληπτών

Ποιοι οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη λήψη της επιδότησης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι τράπεζες εξετάζουν τη στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών - Πότε οριστικοποιούνται οι προτάσεις
© EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Δανειολήπτες στεγαστικών δανείων - Το σχέδιο των τραπεζών - Οι τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων σε έξι μήνες - Η διεύρυνση των ωφελουμένων και ο προϋπολογισμός

Άμεσα αναμένεται να παρουσιαστεί το σχέδιο των τραπεζών για την στήριξη των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων, οι οποίοι μέσα σε διάστημα έξι μηνών «μετρούν» τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων, συμπεριλαμβανομένης αυτής που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Μετά τη χθεσινή... έντονη συνάντηση των τραπεζιτών με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, υπήρξε εν τέλει συμφωνία για την παρουσίαση του προγράμματος προκειμένου αυτή να γίνει πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού το προσεχές Σάββατο.

Έτσι, οι τράπεζες το αργότερο ως την Παρασκευή θα δώσουν στη δημοσιότητα τους βασικούς όρους και προϋποθέσεις συμμετοχής, με τις εκτιμήσεις τους να συντείνουν πως η στήριξη θα αφορά σε περίπου 30.000 με 40.000 δανειολήπτες.

Να σημειωθεί, ωστόσο, πως αν γίνει διεύρυνση των ωφελουμένων τότε αυτή θα πρέπει να «πληρωθεί» από τον προυπολογισμό. Κι αυτό γιατί, ο SSM έδωσε το «πράσινο φως» έχοντας υπολογίσει το κόστος με βάση τη συγκεκριμένη περίμετρο.

Δάνεια: Τι προβλέπει το σχέδιο διευκόλυνσης του ΥΠΟΙΚ – Ποιους αφορά | 14/12/2022 | EΡΤ

Το σχέδιο που έχουν συγκροτήσει οι τράπεζες προβλέπει την επιδότηση του 50% της επιβάρυνσης της μηνιαίας δόσης από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ. Ο υπολογισμός της επιβάρυνσης θα γίνει με ημερομηνία αναφοράς την 1η Ιουλίου 2022 και οι δικαιούχοι θα επιδοτούνται με το 50% της διαφοράς κάθε τρέχουσας δόσης.

Ειδικότερα, σε στεγαστικό δάνειο, ύψους 100.000 ευρώ, με αρχικό επιτόκιο 3,5% και διάρκεια αποπληρωμής τα 20 έτη, η δόση «άγγιζε» τον περασμένο Ιούλιο τα 511 ευρώ. Μετά και την τέταρτη αύξηση επιτοκίων που θα ανακοινώσει σήμερα, Πέμπτη, η ΕΚΤ – κατά 0,50% ή 0,75% – τότε η δόση θα εκτοξευτεί σε έως και 659 ευρώ/μήνα. Πρόκειται για μία επιβάρυνση της τάξεως των 148 ευρώ/μήνα. Η επιδότηση από πλευράς των τραπεζών υπολογίζεται στα 74 ευρώ/μήνα.

Με πληροφορίες από newmoney

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ