Πολιτικη & Οικονομια

Ισότητα: Όχι επικοινωνιακή διαχείριση, αλλά ισχυρή ιδεολογική αφετηρία

Eίναι η στέρεα βάση της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης  και της κοινωνικής ανθεκτικότητας

Μαρία Δαφέρμου
Μαρία Δαφέρμου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ισότητα
© Sora Shimazaki / Pexels

Η αρχή της Ισότητας αποτελεί την ιδεολογική βάση και αφετηρία του ΠΑΣΟΚ και ισχυρή επιταγή για τον επαναπροσδιορισμό του κοινωνικού οικοδομήματος

Για τη σύγχρονη ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, όπως εκφράζεται από το ΠΑΣΟΚ, η Ισότητα δεν αποτελεί μόνο γυναικείο ζήτημα αλλά μια ισχυρή συλλογική κοινωνική επιδίωξη.

Το ΠΑΣΟΚ, ο μόνος χώρος που αντιλήφθηκε την ανάγκη για Ισότητα και αναμόρφωσε το οικογενειακό δίκαιο, κατοχυρώνοντάς τη νομικά, σήμερα κατανοεί το αίτημα για μετεξέλιξή της. Για το κίνημά μας η Ισότητα είναι στρατηγική πολιτική επιλογή και πυλώνας ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους. Δεν αφορά μόνο στις γυναίκες αλλά είναι τη στέρεα βάση της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της κοινωνικής ανθεκτικότητας. Η ανισότητα δεν έχει μοναδικά θύματα τις γυναίκες, αλλά δημιουργεί τριγμούς στις σύγχρονες δημοκρατίες και τις κάνει επιρρεπείς στις δεξιές συντηρητικές πολιτικές των αποκλεισμών και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πώς άλλωστε θα μπορούσε να αμφισβητηθεί ότι η υποεκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική αποτελεί έλλειμμα δημοκρατίας, και ότι τα περιστατικά έμφυλης βίας νοούνται ως καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Και εάν η δεξιά συντήρηση θεωρεί ότι αυτά είναι θεωρητικά αφηγήματα, ας δει τις μετρήσιμες συνέπειες της ανισότητας στην οικονομία. Η γυναικεία ανεργία, η γυάλινη οροφή στις διευθυντικές θέσεις και στις επιστήμες STEM, η αδήλωτη εργασία των γυναικών ως οικιακές βοηθοί, φροντίστριες παιδιών και ηλικιωμένων, η μη αμειβόμενη εργασία της οικογενειακής φροντίδας, κρατούν ένα σημαντικό κομμάτι του εργατικού δυναμικού της χώρας, δηλ. τις γυναίκες, σε λήθαργο. Οι συνέπειες σαφώς ξανά δεν έχουν φύλο, καθώς πλήττεται η οικονομία από τη μη αύξηση του ΑΕΠ, δημιουργούνται δημοσιονομικά κενά στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό και ευνοούνται επιδοματικές πολιτικές στήριξης, όπως είναι οι συντάξεις χηρείας, που καθιστούν το ασφαλιστικό μοντέλο μη βιώσιμο.

Οι πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση για την καθιέρωση ουσιαστικής Ισότητας σίγουρα είναι ανεπαρκείς, όπως καταφανώς μαρτυρά η τελευταία θέση της Ελλάδας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών αναφορικά με τον Δείκτη Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου το 2022. Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, έδειξε τις προθέσεις του για την Ισότητα προσαρτώντας τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων στη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι ο επικοινωνιακός διαχειριστής εντυπώσεων, καθώς οι πρόσκαιρες κινήσεις της αποδεικνύονται αναποτελεσματικές, όπως οι νταντάδες της γειτονιάς που έρχονται αργά τώρα ένα χρόνο, αλλά δεν έφτασαν ακόμα και το κουμπάκι του πανικού, που θα γίνει σε μέλλοντα απροσδιόριστο χρόνο, σε δύο περιφέρειες της χώρας και οι γυναίκες που θα το χρησιμοποιήσουν πρέπει να κινήσουν γραφειοκρατικές διαδικασίες για να εγκαταστήσουν την εφαρμογή στο smart κινητό τους, όσες διαθέτουν. Επικοινωνία που γκρεμίζεται από την πραγματικότητα είναι η πολιτική της κυβέρνησης και για την Ισότητα. Αλήθεια, γιατί δεν έχει προσαρμοστεί ακόμα η ελληνική νομοθεσία με τη νέα νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει ότι σε  όλα τα ΔΣ των εισηγμένων στα χρηματιστήρια εταιριών της Ε.Ε. οι γυναίκες θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν το 40%; Και το κυριότερο, για ποιον λόγο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του EIGE, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία θέση αναφορικά με τα κονδύλια που έχει δεσμεύσει από το Ταμείο Ανάκαμψης για να εφαρμόσει πολιτικές Ισότητας; Η απάντηση είναι μία και αδιαμφισβήτητη: η Νέα Δημοκρατία ως συντηρητική παράταξη, δεν πιστεύει στην Ισότητα, αλλά ευνοεί την ανισότητα, γιατί σε αυτή τη βάση στήνει το πελατειακό της κράτος.

Στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουμε ότι η Ισότητα προϋποθέτει την εφαρμογή ενός ευρέος φάσματος συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών πολιτικών στην οικονομία για την ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης, στην παιδεία, η οποία αποτελεί το ισχυρό θεσμικό αντίβαρο απέναντι στην ανισότητα, και στη συνεργασία με τους Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα ΜΜΕ για δράσεις ευαισθητοποίησης και ενδυνάμωσης των γυναικών. Για εμάς η αρχή της Ισότητας είναι η ιδεολογική μας βάση και αφετηρία, και αποτελεί ισχυρή επιταγή για τον επαναπροσδιορισμό του κοινωνικού οικοδομήματος.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ