Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 1 - 7 Δεκεμβρίου 2022

2 συναντήσεις με τον πρώην Βρετανό ΥΠΟΙΚ και νυν πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν για τα Γλυπτά του Παρθενώνα έχει πραγματοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 852
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γλυπτά Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο
© EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

16 ετών είναι ο νεαρός Ρομά που δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι από αστυνομικό κατά τη διάρκεια καταδίωξης μετά από κλοπή σε βενζινάδικο. Δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο ασκήθηκε στον αστυνομικό.

110.000 Ρομά κατοικούν στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Wikipedia. 

175.000 υπολογίζει τον αριθμό τους το Συμβούλιο της Ευρώπης. Ο υπολογισμός είναι γενικά δύσκολος, αρκετοί αρνούνται να καταγράψουν τα παιδιά στα δημοτολόγια. 

7 φορές μεγαλύτερη είναι η παιδική θνησιμότητα στην Αγία Βαρβάρα σε σχέση με την υπόλοιπη επικράτεια, σύμφωνα με στοιχεία που είχε παρουσιάσει το ΚΚΕ το 2000.

502 παιδιά Ρομά αλβανικής καταγωγής εξαφανίστηκαν από το Ελληνικό Ίδρυμα Παιδιών Αγίας Βαρβάρας μεταξύ 1998-2002. Εικάζεται ότι πουλήθηκαν ως σεξουαλικοί σκλάβοι ή για εμπόριο οργάνων. Οι αρχές δεν ερεύνησαν ποτέ το θέμα. 

4 μόλις από τα προαναφερθέντα παιδιά βρέθηκαν μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε αργότερα και κατόπιν πίεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

16.458.517,61 ευρώ ήταν οι πόροι που προέβλεπε το ΕΣΠΑ 2014-2020 για δράσεις υπέρ των Ρομά με επίκεντρο την εκπαίδευση, την καταπολέμηση των διακρίσεων και τη στέγαση.

7,7 εκατ. ευρώ δόθηκαν στο ίδιο διάστημα από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο για προγράμματα κοινωνικής ένταξης και ενδυνάμωσης των Ρομά. 


92.200 Ρώσοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στον πόλεμο με την Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 6 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την ουκρανική ιστοσελίδα Army Inform.

16 πλοία έχει χάσει ο ρωσικός στρατός. 

264 ελικόπτερα έχουν καταρριφθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις. 


99.83.154.118 είναι η διεύθυνση ΙΡ που κατά την εφημερίδα Documento χρησιμοποιούσε το Predator (αυτό που ήρθε Ελλάδα με ιδιωτικό αεροπλάνο) για να στέλνει τα μολυσμένα links. Η συγκεκριμένη διεύθυνση ανήκει στην Amazon. Πάλι καλά που δεν ανήκει σε γνωστή αλυσίδα εκπτωτικών σουπερ μάρκετ.


7,8 μονάδες διαφορά στην πρόθεση ψήφου μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εντόπισε έρευνα της Rass για τον τηλεοπτικό σταθμό Action24.

13,8% λαμβάνει το ΠΑΣΟΚ. Είναι το μεγαλύτερο ποσοστό εδώ και πολύ καιρό. 

48,6% θετικές γνώμες συγκεντρώνει ο πρωθυπουργός στην ίδια δημοσκόπηση. 

36,2% είναι οι θετικές γνώμες για τον Νίκο Ανδρουλάκη.

26,2% οι θετικές γνώμες για τον Αλέξη Τσίπρα, που έρχεται τρίτος σε δημοφιλία. 

600 ευρώ ανά υπάλληλο στους ένστολους της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Τρίπολη. Ορθά λοιπόν προηγουμένως είχε διαπιστώσει ότι μύρισαν εκλογές. Τόσο πολύ, που η μυρωδιά έφτασε μέχρι το Λονδίνο όπου και έκανε τη σχετική δήλωση. 


2 ώρες κάθε πρωί, από τις 9 μέχρι τις 11, πραγματοποιούν αυτή την εβδομάδα στάσεις εργασίας οι δικαστικοί υπάλληλοι, αντιδρώντας στο υπό ψήφιση Σχέδιο Νόμου για την Εθνική Σχολή δικαστικών υπαλλήλων. 

1.711 ημέρες ή 4,5 χρόνια χρειάζεται στην Ελλάδα για να εκδοθεί μια δικαστική απόφαση, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Η χώρα μας έχει την πιο αργή απονομή δικαιοσύνης στην ΕΕ.

1.160 ημέρες χρειάζεται η Σλοβενία, η οποία βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

455 ημέρες είναι ο μέσος όρος έκδοσης μιας δικαστικής απόφασης στην ΕΕ.

321 ημέρες χρειάζεται για την ίδια απόφαση το Λουξεμβούργο, που έχει την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης στην Ευρώπη. 

14 χρόνια αργότερα έλαβε δικάσιμο ένα υπερχρεωμένο νοικοκυριό που αποπειράθηκε να ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη, το μακρινό 2014. Η δίκη θα γίνει στις 19 Ιανουαρίου του 2028. Όταν δηλαδή ο νόμος Κατσέλη δεν θα ισχύει πλέον. 


6 δισ. ευρώ είναι το αποτέλεσμα των μέτρων ελάφρυνσης τους ελληνικού χρέους, τα οποία αποφάσισε το Eurogroup.

182,1% του ΑΕΠ ή 359,1 δισ. ευρώ ήταν το ελληνικό χρέος στο τέλος Ιουνίου 2022, από 207,5% στο τέλος του β' τριμήνου 2021.

181,9% του ΑΕΠ ή 337,4 δισ. ευρώ ήταν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στο πρώτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

94,2% του ΑΕΠ ήταν το χρέος της ευρωζώνης στο τέλος του πρώτου τριμήνου. 


2 συναντήσεις με τον πρώην Βρετανό ΥΠΟΙΚ  και νυν πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν για τα Γλυπτά του Παρθενώνα έχει πραγματοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με αποκάλυψη της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail. Εγχώριοι κύκλοι με περισπούδαστο ύφος κατηγορούσαν τον πρωθυπουργό συγχρόνως και γιατί υποβαθμίζει το θέμα  αλλά και γιατί δεν αφήνει τους υπηρεσιακούς να κάνουν τις διαπραγματεύσεις. 

2.500 ετών είναι τα γλυπτά που σούφρωσε ο Λόρδος Έλγιν. Δεν σχεδιάζουμε να αλλάξουμε τον νόμο, ο οποίος εμποδίζει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις, δήλωσε ο Ρίσι Σούνακ. 


Verba volant

Γιάννης Μυλόπουλος 

«Η φωτογραφία της χρονιάς. Ο #Αλέξης_Τσίπρας ταξιδεύει σε οικονομική θέση. Όταν υπουργοί και βουλευτές ταξιδεύουν στην 1η θέση, ο πρώην και #επόμενος_πρωθυπουργός ταξιδεύει στην οικονομική. Τι λέτε λοιπόν; «#Μητσοτάκης ή Τσίπρας» στις επόμενες εκλογές;»
Ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, ο οποίος είχε κερδίσει τη δημοσιότητα για τη κατασκευή τουαλέτας πολυτελείας στο γραφείο του και τα κινητά τηλέφωνα ως πρυτανικά δώρα, δημοσίευσε στο Τwitter μια φωτογραφία του πρώην πρωθυπουργού να κάθεται «σαν κοινός θνητός» στην οικονομική θέση του αεροπλάνου. Είναι φανερό πως ο πρώην πρύτανης επιθυμεί να  διεκδικήσει μια θέση στο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Παντελής Θαλασσινός

«Ποιος περιμένετε να πάει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να καταγγείλει την κυβέρνηση για πλήρη αναντιστοιχία της Λαϊκής βούλησης; Ούτε το 10% δεν τη θέλει!! Δεν κινείται τίποτα! Αδιαφορία!»
Ξεπερνώ τη μικρή λεπτομέρεια ότι δεν υπάρχει παρόμοια πρόβλεψη στο Σύνταγμα της Ελλάδας (αναθεώρηση 1986) και μένω στην ουσία. Ο πνευματικός κόσμος αφουγκράζεται τα «θέλω» της κοινωνίας και το κάνει καλά. Τώρα που το σκέφτομαι, ακόμη και οι εκλογές περιττές είναι. Μια τριμελής επιτροπή από 5-6 κυρ Παντελήδες θα αρκούσε για να επιλέγει τις κυβερνήσεις.

Κωνσταντίνος Τσιάρας

«Με τον νομοσχέδιο για την ΕΥΠ καλύπτουμε κενά που άφησε η προηγούμενη νομοθεσία».
Σε απλή διπλωματική διάλεκτο, η συγκεκριμένη κωλοτούμπα ονομάζεται «κάνω την ανάγκη φιλοτιμία». Ειδάλλως, θα είχατε αλλάξει τον νόμο όταν αναλάβατε και όχι αφού οι πολιτικοί σας αντίπαλοι κατήγγειλαν ότι τους παρακολουθούσατε.

Γιάννης Οικονόμου  

«Αυτή την ώρα οι τράπεζες είναι που πρέπει να συνεισφέρουν στην προσπάθεια».

Θα επρόκειτο για μια εξαιρετική διαπίστωση, αν την είχε κάνει ένας πολίτης. Η κυβέρνηση όμως δεν έχει νόημα να επαφίεται στο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης των τραπεζιτών. Έχει όλα τα θεσμικά εργαλεία για να διαπιστώσει αν αισχροκερδούν ή όχι. Αν ναι, οφείλει να τους ταράξει στη νομιμότητα. Αν όχι, ας κόψει τον λαϊκισμό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ