- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
ΕSM: Νέος επικεφαλής ο Πιερ Γκραμένια στη θέση του Κλάους Ρέγκλινγκ
Μετά από αδιέξοδο μηνών
Νέος επικεφαλής του ΕΜΣ εξελέγη ο Πιερ Γκραμένια, πρώην υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια εξελέγη σήμερα επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, έπειτα από πολύμηνη αντιπαράθεση μεταξύ των χωρών μελών του Eurogroup.
Ο 64χρονος Γκραμένια θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Δεκεμβρίου και η θητεία του θα είναι πενταετής, ανέφερε ο ΕΜΣ σε ανακοίνωσή του. Διαδέχεται στη θέση αυτήν τον Γερμανό Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος ήταν για δέκα χρόνια επικεφαλής του ταμείου που ιδρύθηκε το 2012, εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Η θητεία του Ρέγκλινγκ έληξε στις 7 Οκτωβρίου και τα καθήκοντά του ασκούσε προσωρινά ο Κριστόφ Φράνκελ.
Επί πολλούς μήνες, οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν κατάφερναν να συμφωνήσουν επί της διαδοχής του Ρέγκλινγκ. Ο Γκραμένια υποστηριζόταν από τη Γερμανία ενώ ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Ζοάο Λεάο από τη Γαλλία και την Ιταλία. Και οι δύο αναγκάστηκαν να αποσυρθούν από τη διεκδίκηση τον περασμένο μήνα, καθώς κανείς τους δεν έλαβε το απαιτούμενο 80% των ψήφων. Ο Γκραμένια επέστρεψε τελικά –και κέρδισε τη θέση– αφού η Γαλλία και η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας ήραν τις αντιρρήσεις τους στο πρόσωπό του.
Ο διάδοχος του Γερμανού οικονομολόγου θα έχει μπροστά του ένα δύσκολο έργο και να φέρει ένα νέο άνεμο πνοής σε ένα ίδρυμα που κλήθηκε να διατηρήσει τη σταθερότητα στις κρίσεις που πέρασε η Ευρωζώνη. «Το μεγάλο ερώτημα γύρω για τον ESM», ανέφερε πριν καιρό το Politico, «είναι εάν η αλλαγή στην κορυφή θα συνοδεύεται από μια βαθύτερη αναθεώρηση της εντολής του για την καταπολέμηση των οικονομικών κρίσεων».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέο προσωπικό στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα»
Στο 85% η ανησυχία για την ακρίβεια
Εφόσον υπάρχουν άλλα περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να ικανοποιήσουν το ύψος της οφειλής
«Να είστε πολύ προσεκτικός γιατί βρέθηκαν και οστά των παιδιών μου»
Καλύφθηκαν και οι 10.000 θέσεις ειδικότητας - Επανεκκίνηση των προγραμμάτων «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»
«Η ερμηνεία της, ιδιαίτερα, στην τηλεοπτική σειρά Λωξάντρα, έπλασε μία από τις εμβληματικότερες παρουσίες στην τηλεόραση»
Τι ώρα μπαίνουν τα χρήματα στα ΑΤΜ
«Στήσατε συνομωσία πάνω σε μία εθνική τραγωδία»
Εύσημα Γκεοργκίεβα στην Ελλάδα για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων
Γιατί έπεσε άσφαλτος στο σημείο όπου βρέθηκαν τα αρχαία
Παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην προσύνοδο του PES για την ενεργειακή κρίση και τις διεθνείς εξελίξεις
«Θα οργανώσουμε επιχειρήσεις για να τους πετάξουμε έξω» δηλώνει ο υπουργός
Ο υπουργός Επικρατείας μίλησε για τα μέτρα στήριξης, τη δημοσιονομική σταθερότητα και την προστασία των ανηλίκων
«Δεν θα δεχθούμε περικοπές σε κρίσιμους πυλώνες» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Η επανέναρξη του Great Sea Interconnector (GSI) και οι πιθανές επιλογές της Άγκυρας
Η παραδοχή του Αμερικανού προέδρου και το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στη Μέση Ανατολή
«Έτσι αντιλαμβάνεται ο κ. Δούκας την αναβάθμιση μιας ιστορικής πλατείας;» διερωτάται η παράταξη «Αθήνα Ψηλά»
Στα 1,35 ευρώ το λίτρο για τους δικαιούχους του επιδόματος
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.