Πολιτικη & Οικονομια

Ιταλία: μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, στη φορολογία και στα επιδόματα

Soft θεωρούνται τα πρώτα οικονομικά και δημοσιονομικά μέτρα της κυβέρνησης Μελόνι

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιταλία: Τα δημοσιονομικά μέτρα του 2023 και ο προϋπολογισμός που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο της Τζόρτζια Μελόνι.
© EPA/FABIO FRUSTACI

Ιταλία: Τα δημοσιονομικά μέτρα του 2023 και ο προϋπολογισμός που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο της Τζόρτζια Μελόνι.

Μετά από πολύωρη διαπραγμάτευση μεταξύ των συνιστωσών της ιταλικής κυβέρνησης, το υπουργικό συμβούλιο της Τζόρτζια Μελόνι ενέκρινε τον προϋπολογισμό και τα δημοσιονομικά μέτρα για το 2023. Έγινε δεκτό το αίτημα της Forza Italia για την αύξηση της κατώτατης σύνταξης από 523 σε 600 ευρώ και ψηφίστηκε η λεγόμενη «Ποσόστωση 103», δηλαδή το σύστημα συνταξιοδότησης στην ηλικία των 62 με 41 χρόνια εισφορών. Ωστόσο, είναι μια λύση «γέφυρα» που θα ισχύει μόνο για το 2023 εν αναμονή συνολικής μεταρρύθμισης. Στον τομέα των συντάξεων αλλάζει η «γυναικεία επιλογή», που επιτρέπει στις εργαζόμενες με τουλάχιστον 35 έτη εισφορών να συνταξιοδοτούνται με σημαντικά μειωμένες απαιτήσεις: η «γυναικεία επιλογή» παρατείνεται κατά ένα χρόνο αλλά εξαρτάται από τον αριθμό των παιδιών· φεύγουν στα 58 με δύο ή περισσότερα παιδιά, στα 59 αν έχουν μόνο ένα παιδί και στα 60 αν δεν έχουν παιδιά.

Μεταξύ των μέτρων που ζήτησε η Λέγκα ήταν ο ενιαίος φόρος με συντελεστή 15% για ατομικό εισόδημα μέχρι 85.000 ευρώ ετησίως. Το αίτημα έγινε δεκτό. Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου 2024, το λεγόμενο Επίδομα Ιθαγένειας θα καταργηθεί για όλους, είτε εργάζονται, είτε όχι, και θα αντικατασταθεί από κάποιο μεταρρυθμιστικό μέτρο, «διότι χρειαζόμαστε μια αλλαγή 360 μοιρών», όπως σχολίασαν αινιγματικά κυβερνητικές πηγές. Η πιο σκληρή μάχη ήταν γι’ αυτό το μέτρο, με τη Λέγκα και τη Forza Italia να τείνουν σε μια ήπια λύση σε σύγκριση με εκείνη που πρότειναν οι Αδελφοί της Ιταλίας οι οποίοι ζήτησαν την άμεση κατάργηση του επιδόματος. Οι Αδελφοί της Ιταλίας ισχυρίστηκαν ότι αν καταργούνταν από την 1η Ιανουαρίου του 2023 θα εξοικονομούσαν 1,8 δις, το μέτρο όμως θεωρήθηκε υπερβολικά ριζικό. Επίσης, ψηφίστηκε η μείωση των επιδομάτων ανεργίας από ένα χρόνο σε οκτώ μήνες κατά τους οποίους ο άνεργος δεν έχει δικαίωμα να απορρίψει πρόταση εργασίας ακόμη και αν είναι απασχόληση λίγων μόνο ημερών. Η αναμενόμενη εξοικονόμηση υπολογίζεται στα 734 εκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση ψήφισε εξάλλου μέτρα τόνωσης της οικογένειας και της απόκτησης παιδιών διπλασιάζοντας το επίδομα για πολύτεκνους οι οποίοι πλέον θα θεωρούνται «πολύτεκνοι» από το τρίτο παιδί.

Στο 5% θα μειωθεί ο ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης για παιδιά (όπως πάνες), καθώς και στο ψωμί, στα ζυμαρικά και στο γάλα. Προβλέπεται η επέκταση της Κοινωνικής κάρτας σε όσους έχουν εισόδημα κάτω από το όριο των 20.000 ευρώ περίπου. Η κάρτα για αγορές ειδών πρώτης ανάγκης, χορηγείται μέχρι σήμερα στους άνω των 65 ετών και σε παιδιά κάτω των τριών ετών με ειδικές ανάγκες. Μεταξύ των άλλων μέτρων είναι οι φορολογικές ελαφρύνσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (αύξηση από 30 σε 35%) και η μείωση εισφορών για εταιρείες που προσλαμβάνουν νέους κάτω των 36 ετών που έχουν ήδη σύμβαση ορισμένου χρόνου σε μόνιμη βάση. Η ελάφρυνση ισχύει και για δικαιούχους Εισοδήματος Ιθαγένειας.

Τα πρώτα σχόλια προέρχονται από τους επικεφαλής των ομάδων της Forza Italia στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Licia Ronzulli και Alessandro Cattaneo: «Ο νόμος για τον προϋπολογισμό ήταν σε μεγάλο βαθμό αναγκαστικός: είναι απαραίτητο να δοθεί αποφασιστική και συγκεκριμένη στήριξη σε οικογένειες και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Η ανάγκη αντιμετώπισης αυτής της έκτακτης ανάγκης λόγω της διεθνούς κατάστασης υποχρέωσε την πλειοψηφία να αναβάλει ορισμένες σημαντικές παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις.»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ