Πολιτικη & Οικονομια

ΕΛΣΤΑΤ: Ποιοι εργαζόμενοι κερδίζουν τα περισσότερα και ποιοι τα λιγότερα

Οι υψηλότερα αμειβόμενοι στον χρηματοπιστωτικό- ασφαλιστικό κλάδο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μισθοί στην Ελλάδα
Εργασία (φωτό αρχείου) © Pixabay

ΕΛΣΤΑΤ: Οι καλύτερα και οι χειρότεροι αμοιβόμενοι εργαζόμενοι στην χώρα

Σημαντικές διαφορές παρατηρούνται στο μέσο ωριαίο κόστος ανά μισθωτό κατά μήκος των οικονομικών κλάδων στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από την έρευνα του κόστους εργασίας για το 2020 της ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, το υψηλότερο μέσο ωριαίο κόστος μισθωτών παρατηρείται στους κλάδους των Χρηματοπιστωτικών και Ασφαλιστικών Δραστηριοτήτων με 25,9 ευρώ, που υπερβαίνει κατά πολύ το δεύτερο υψηλότερο στους κλάδους μεταφοράς και αποθήκευσης (18,3 ευρώ), ενώ ακολουθούν οι κλάδοι παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού με 18,2 ευρώ.

Έπειτα, με 17,8 ευρώ βρίσκονται οι τομείς ενημέρωσης και επικοινωνίας, με 16 ευρώ ακολουθεί η εκπαίδευση και με 15 ευρώ τα ορυχεία και λατομεία. Κάτω των 15 ευρώ είναι το μέσο ωριαίο κόστος των μισθωτών σε επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες (14,5 ευρώ), στους τομείς της μεταποίησης (14,3 ευρώ), στη διαχείριση ακίνητης περιουσίας (13,5 ευρώ) και στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, αλλά και στην επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών (12,6 ευρώ).

Κατά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, χαμηλότερα τίθεται ο πήχυς για τους μισθωτούς σε δραστηριότητες σχετικές με την ανθρώπινη υγεία και την κοινωνική μέριμνα (11,7 ευρώ), τις τέχνες, τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία (11,5 ευρώ), τις κατασκευές (11,1 ευρώ) και άλλες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών (11 ευρώ).

Τέλος, κάτω από τα 11 ευρώ είναι το μέσο ωριαίο κόστος μισθωτών στους τομείς παροχής νερού, επεξεργασίας λυμάτων, διαχείρισης αποβλήτων και δραστηριότητες εξυγίανσης (10,6 ευρώ), τις δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης (10,1 ευρώ) και τις διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες (επίσης 10,1 ευρώ).

capture-3315

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ