Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 3 - 9 Νοεμβρίου 2022

3.700 εργαζόμενους απέλυσε ο Elon Musk από το Twitter. Παρουσιάστριες σε εγχώρια πρωινάδικα τον χαρακτήρισαν «αλλαζόνα» και «με έπαρση».

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 848
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έλον Μασκ
© EPA / JUSTIN LANE

Τα νέα της εβδομάδας 3 - 9 Νοεμβρίου 2022. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

33 ονόματα περιελάμβανε η λίστα των ανθρώπων οι οποίοι παρακολουθούνταν από το παράνομο λογισμικό Predator, σύμφωνα με ισχυρισμούς του εκδότη της εφημερίδας Documento. Ο εκδότης αρνήθηκε να δώσει κάποιο ντοκουμέντο που να καταδεικνύει τους ισχυρισμούς του. Ακόμη και στη δικαιοσύνη.

1-1 έληξε το ντέρμπι μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού το βράδυ της Κυριακής. Το «τρίτο» ημίχρονο του ντέρμπι όμως περιελάμβανε μια υποδειγματική ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής με τον διοικητικό παράγοντα του Ολυμπιακού κύριο Γιάννη Βρέντζο να κάνει λόγο για «καθεστώς παρανομίας  στο Μέγαρο Μαξίμου» και αναφορές σε υποκλοπές και στον αποπεμφθέντα Γενικό Γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη. Επίσης κατέθεσε πρόταση για αποχώρηση του Ολυμπιακού από το Πρωτάθλημα.

7ο ήταν το λεπτό των καθυστερήσεων όταν ο Δανός διαιτητής Γιάκομπ Κέλετ, από την πρώτη κατηγορία της UEFA, σφύριξε αρχικά φάουλ και εν συνεχεία πέναλτι. «Δούρο της Δανίας» τον χαρακτήρισε η Θύρα 7 σε σχετική ανακοίνωση.

26, 19 και 18 βαθμούς ήταν η διαφορά του πρωταθλητή Ολυμπιακού από τον δεύτερο στο πρωτάθλημα τα τελευταία τρία χρόνια. Αυτή ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού σε όσα καταλογίζει η διοίκηση του Ολυμπιακού περί εγκληματικής οργάνωσης στο Μέγαρο Μαξίμου. «Είστε και επίσημα εχθροί του Ολυμπιακού, ραντεβού στις κάλπες» ήταν η απάντηση της Θύρας 7.


30,22 ευρώ ανά κιλοβατώρα πληρώνουν οι Έλληνες το ηλεκτρικό ρεύμα (συμπεριλαμβανομένων των φόρων) σύμφωνα με έρευνα του αυστριακού οργανισμού HEPI. Η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο των εξεταζόμενων χωρών, και πολύ κάτω από το μέσο όρο των 27 ευρωπαϊκών χωρών.

36,82 ευρώ είναι η τελική τιμή του ρεύματος που πληρώνουν οι Έλληνες, προσαρμοσμένη με όρους αγοραστικής δύναμης, σύμφωνα με την ίδια έρευνα. Ο υπολογισμός αφορά φυσικά το κόστος ρεύματος αλλά λαμβάνει υπόψιν και το επίπεδο μισθών. Η Ελλάδα βρίσκεται λίγο κάτω από το μέσο όρο των 27 εξεταζόμενων ευρωπαϊκών χωρών σε πείσμα όσων (πολλών) υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα έχει το ακριβότερο ρεύμα και τους χαμηλότερους μισθούς στην Ε.Ε.


8 βόμβες μολότοφ, 17 αυτοσχέδιοι εμπρηστικοί μηχανισμοί, 8 ξύλινα στυλιάρια, 8 σιδερολοστοί, 3 βαριοπούλες, 2 σφυριά, 2 σκεπάρνια, 4 πριόνια, 1 μπιτόνι, 1 φλόγιστρο και 1 γωνιακός τροχός βρέθηκαν μετά από έρευνα της ΕΛΑΣ στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. «H εγκληματικότητα στα πανεπιστήμια είναι ελάχιστη και μπορεί να αντιμετωπιστεί από τις υπάρχουσες δυνάμεις της αστυνομίας […], η καταστολή έχει πολιτικά κίνητρα» έχει δηλώσει στους New York Times ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

30 μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια έστειλαν αντιπροσωπείες τους στην Αθήνα για να διερευνήσουν συνεργασίες με ελληνικά ΑΕΙ και συμμετείχαν στο Pharos Summit 2022. Μεταξύ τους βρέθηκαν εκπρόσωποι από Γέιλ, Χάρβαρντ, Πρίνστον, Κορνέλ, Κολούμπια, Μπράουν, Στόκτον, Τζονς Χόπκινς. Ο Ριζοσπάστης με άρθρο πανεπιστημιακού, στελέχους του τμήματος παιδείας του ΚΚΕ, αποδίδει τη φήμη τους στην ηγετική θέση των ΗΠΑ στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι στα ελληνικά και στα αμερικανικά πανεπιστήμια δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από αυτήν την επίσκεψη».


«6 χρόνια στα κάτεργα της Στάζι» ονομάζεται το βιβλίο του Γιώργου Μπακαλιού, ενός Έλληνα που φυλακίστηκε στη ΛΔΓ αφού τον «κάρφωσαν» Έλληνες, πιθανόν «ανατολικογερμανοτσολιάδες». «Η μοναξιά σε οδηγούσε στην απώλεια του χρόνου και τη σχιζοφρένεια» αναφέρει ο ίδιος στο ανατριχιαστικό βιβλίο του.


70,5% έλαβε η παράταξη της ΔΑΚΕ στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και έλαβε 9 έδρες. Η εταιρεία αποτελούσε ανέκαθεν πασοκικό «φρούριο» αλλά οι εργάτες αγανάκτησαν καθώς το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε το σχέδιο διάσωσης, σε αντίθεση με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. το γεγονός ανάγκασε τον πρόεδρο Ανδρουλάκη σε αυτοκριτική (μπορεί να κάνουμε και λάθη) ενώ όταν καταψήφιζαν είχαν δηλώσει ότι «δεν θα κάνουμε βήμα πίσω». Έκαναν προφανώς γιατί τα βρήκαν σκούρα.

600 εργαζόμενοι (σχεδόν το σύνολο) έχουν υπογράψει το σχέδιο διάσωσης στην εταιρεία.

432 εκατ. ευρώ είναι τα βάρη της εταιρείας. Χωρίς το σχέδιο διάσωσης, θα έμπαινε λουκέτο.


14% άνοδο σημείωσε ο δείκτης Dow Jones, στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο τον συγκεκριμένο μήνα από το 1976.

10,26% ήταν τα κέρδη του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά το ίδιο διάστημα, γεγονός που το κατέταξε στη δεύτερη θέση παγκοσμίως. Μάλλον ήρθε η ώρα για να επιστρατευθεί η φράση «οι αριθμοί ευημερούν και οι άνθρωποι υποφέρουν».


70 οχήματα είχε στόχο να πουλήσει κατά τον πρώτο χρόνο παραγωγής του το «ελληνικό suv» με την ονομασία Keraboss Super K. Ταξινομήθηκαν μόλις 2 στην Ελλάδα.

4 καινούρια Lamborghini ταξινομήθηκαν το 2022 στη χώρα μας, όπως και 4 Bentley.

136 Porsche επίσης ταξινομήθηκαν το 2022.


3.700 εργαζόμενους απέλυσε ο Elon Musk από το Twitter. Παρουσιάστριες σε εγχώρια πρωινάδικα τον χαρακτήρισαν «αλλαζόνα» και «με έπαρση».

159 λέξεις ήταν το email του Musk, ραμμένο δηλαδή στα μέτρα του Twitter.

87.000 εργαζόμενους απασχολεί το Facebook και σύμφωνα με τη Wall st. Journal ο Mark Zuckerberg ετοιμάζεται να μιμηθεί τον Musk.


Verba volant

Κάτια Ζυγούλη  

«Μου είπε το άλογο ότι συνέχεια κάνω κύκλους, εξαρτώμαι από τους άλλους».
Παραβλέπω το γεγονός ότι το γνωστό μοντέλο δήλωσε ότι μιλάει στο άλογο, σαν σύγχρονος Μόγλης δηλαδή. Θα σταθώ στο γεγονός ότι η δήλωση αυτή έγινε αμέσως μετά την ψυχοθεραπεία με θεράποντα το ίδιο το άλογο. Πολύ κοντά στο «βλέπω κύκλους».

Νάσος Ηλιόπουλος 

«Μια ακόμα κοροϊδία της κυβέρνησης το καλάθι του νοικοκυριού - Εδώ και τώρα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ».
Όποια και αν είναι η ερώτηση, η απάντηση είναι οι αυξήσεις. Οι οποίες με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν πληθωρισμό και θα απαιτούν νέες αυξήσεις. Άλλωστε δεν στοιχίζει τίποτα, αναλαμβάνεις τη διακυβέρνηση κι έπειτα βρίσκεις μια δικαιολογία να μην υλοποιήσεις τις δεσμεύσεις.

Αλέξης Τσίπρας

«Αν έρθει ερευνητικό πλοίο στα πέντε μίλια, το εμποδίζεις. Είναι αδιανόητο. Εάν μπει κλέφτης στην αυλή σας, τον διώχνετε».
Πρόεδρε, μας μπέρδεψες με τη συνέντευξη στον ΣΚΑΙ. Είχαμε μείνει στην οδηγία που εξέδωσε η ΕΛΑΣ επί των ημερών σου (29 Μαρτίου 2018) η οποία έλεγε ότι αν αντιληφθείτε κάποιον να έχει μπει στο σπίτι σας «αν είναι δυνατόν προσποιηθείτε ότι κοιμόσαστε».

Λευτέρης Οικονόμου

«Η αστυνομία διαθέτει λογισμικό για τον εντοπισμό παιδόφιλων ανά πάσα στιγμή».
Κανείς δεν αμφισβητεί όσα λέει ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη. Το λογισμικό μπορεί να υπάρχει αλλά το γεγονός ότι έπρεπε πρώτα να βιασθεί ένα 12χρονο κορίτσι από (τουλάχιστον) δεκάδες άνδρες, μας δείχνει ότι ίσως να μην έκαναν ακόμη unboxing ή ότι κάποιος δεν γνωρίζει να το χρησιμοποιεί.

Θεοδώρα Αυγέρη

«Οι υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ που φέρονται ότι παρακολουθούνται από τον Μητσοτάκη, θα κάθονται με σταυρωμένα χέρια να τον παρακολουθούν να τους παρακολουθεί; Αυτό εννοούσε ο Μητσοτάκης λέγοντας ότι θα παρακολουθεί το έργο τους»;
Η βουλεύτρια νοιάζεται για τα προβλήματα των δεξιών συναδέλφων της και αυτό την τιμά. Το θέμα είναι ότι νοιάζεται για ένα πρόβλημα που δεν αποδείχθηκε ότι υπάρχει. Aκόμη και η ίδια αναφέρει ότι “φέρονται ότι παρακολουθούνται».

Ευάγγελος Αντώναρος

«Δραματικές βραδινές εξελίξεις. Στην ουσία ο Μαρινάκης έβγαλε τον Μητσοτάκη από την πρίζα».
Ο νέος σούπερ σταρ της εγχώριας αριστεράς κάνει προφανώς ένα δηκτικό σχόλιο για την ενεργειακή φτώχεια και δίνει το παράδειγμα της εξοικονόμησης με απλές κινήσεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ