Πολιτικη & Οικονομια

Ελληνικό: Λαμπερή τελετή για τα εγκαίνια του μεγαλύτερου έργου ανάπλασης στην Ευρώπη (εικόνες, βίντεο)

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση που σηματοδοτεί τη νέα εποχή του παραλιακού μετώπου

62224-137655.jpg
Newsroom
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια του έργου της αστικής ανάπλασης στο Ελληνικό - Εικόνες από την υψηλού συμβολισμού εκδήλωση.
Σε μια εκδήλωση με υψηλό συμβολισμό πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια για την ανάπτυξη του Ελληνικού © ΑΠΕ/ΜΠΕ/Δημήτρης Παπαμήτσος

Πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια του έργου της αστικής ανάπλασης στο Ελληνικό - Εικόνες από την υψηλού συμβολισμού εκδήλωση.

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα τα επίσημα εγκαίνια για την ανάπτυξη του Ελληνικού, του μεγαλύτερου έργου ανάπλασης στην Ευρώπη.

Σε μια εκδήλωση με υψηλό συμβολισμό, που διεξήχθη στο χώρο του πρώην Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, η οικογένεια του Δρ. Σπύρου Ι. Λάτση και ο CEO της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, υποδέχθηκαν τον πρωθυπουργό, εκπροσώπους της πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του επιχειρηματικού κόσμου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τελέστηκε αγιασμός από τον Μητροπολίτη Γλυφάδας Βούλας, Βάρης Βουλιαγμένης, Ελληνικού, π. Αντώνιο, ενώ μέσα από ένα ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Ελληνικού.

Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Κατερίνα Παναγοπούλου.

Πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια του έργου της αστικής ανάπλασης στο Ελληνικό - Εικόνες από την υψηλού συμβολισμού εκδήλωση.
Η δημοσιογράφος Κατερίνα Παναγοπούλου παρουσίασε την εκδήλωση των επίσημων εγκαινίων για την ανάπτυξη του Ελληνικού © Eurokinissi / Χρήστος Μπόνης

Ελληνικό: Λαμπερή τελετή για τα εγκαίνια του μεγαλύτερου έργου ανάπλασης στην Ευρώπη - Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε για την τελετή των επίσημων εγκαινίων του έργο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε:

«Σήμερα, ουσιαστικά γράφεται ο πρόλογος της νέας εποχής του παραλιακού μετώπου και της Αττικής συνολικά, καθώς ξεκινά και τυπικά το κύριο μέρος της ανάπλασης του Ελληνικού. Μία από τις μεγαλύτερες -αν όχι η μεγαλύτερη- πολεοδομική παρέμβαση στην Ευρώπη, σίγουρα ένα έργο χωρίς προηγούμενο για την πατρίδα μας».

Ο πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην εκκίνηση του έργου, υπουργούς της κυβέρνησης καθώς και στη Lamda Development. Ακολούθως παρουσίασε ένα σύντομο χρονικό της επένδυσης, από το 2007 έως και σήμερα.

Από το 2021 το νερό μπήκε στο αυλάκι και κυλάει ορμητικά. Και θα συνεχίσει να κυλάει μέχρι το Ελληνικό να μετατραπεί σε ένα μοναδικό οικοσύστημα, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια του έργου της αστικής ανάπλασης στο Ελληνικό - Εικόνες από την υψηλού συμβολισμού εκδήλωση.
«Σήμερα, ουσιαστικά γράφεται ο πρόλογος της νέας εποχής του παραλιακού μετώπου και της Αττικής συνολικά», δήλωσε ο πρωθυπουργός © Lamda Development

Εδώ η οικονομική προκοπή πρέπει να συμβαδίζει με την κοινωνική συνοχή, ώστε το όφελος να απλώνεται όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο, σε επενδυτές και πολίτες. Αυτό επιδιώκουμε με κάθε μεγάλο επιχειρηματικό σχέδιο που υποδεχόμαστε στην πατρίδα μας, πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το Ελληνικό θα προσθέσει 2,4% στο ΑΕΠ, θα δημιουργήσει πάνω από 70.000 νέες θέσεις εργασίας, θα δώσει ώθηση σε δεκάδες κλάδους της ελληνικής παραγωγής, ανέφερε ακόμα, προσθέτοντας ότι η ελληνική πρωτεύουσα στρέφεται επιτέλους προς τη θάλασσα.

Εδώ δεν διαμορφώνεται απλώς το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο της Ευρώπης, αλλά ένα υπόδειγμα αειφόρου ανάπτυξης μιας ολόκληρης περιοχής, σημείωσε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Η ανάπλαση θα δώσει την ευκαιρία στο χθες να συνομιλήσει δημιουργικά με το σήμερα, και θα ανοίξει τον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο, που όμως απειλείται από την κλιματική κρίση. Και γι’ αυτό είναι σημαντική η περιβαλλοντική διάσταση του έργου, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα εγκαίνια του έργου μεταξύ άλλων καταδεικνύουν την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, είπε ο πρωθυπουργός.

«Εύχομαι καλή δουλειά, και γρήγορα αποτελέσματα σε αυτό το φιλόδοξο σχέδιο. Για το καλό της Αθήνας, της Αττικής και ολόκληρης της χώρας», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκδήλωση για τα επίσημα εγκαίνια της επένδυσης στο Ελληνικό

Ελληνικό: Λαμπερή τελετή για τα εγκαίνια του μεγαλύτερου έργου ανάπλασης στην Ευρώπη - Η δήλωση του Δρ. Σπύρου Ι. Λάτση

Ο Δρ. Σπύρος Ι. Λάτσης δήλωσε σχετικά με την επένδυση: «Το έργο του Ελληνικού είναι ένα έργο που ενώνει μεγάλο μέρος των πολιτών, τρεις ελληνικές Κυβερνήσεις και ακόμα και τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις».

Παρεμβαίνοντας μέσω βιντεοκλήσης από τη Γενεύη, ο Σπύρος Λάτσης έκανε λόγο για ένα έργο που ενώνει τους Έλληνες, καθώς ένωσε τρεις κυβερνήσεις και τρεις δημοτικές αρχές.

Αναφερόμενος στους επικριτές του έργου, σημείωσε ότι δεν μπορεί να υποστηριχτεί ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία για τέτοιου μεγέθους έργα είναι χειρότερου επιπέδου από τον κρατικό σχεδιασμό.

Από τον σχεδιασμό του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα το κράτος εκπόνησε πλήθος μελετών για την περιοχή, που όμως παρέμεινε στα συρτάρια, τόνισε ο κ. Λάτσης.

Με την πάροδο του χρόνου οι γενικότερες οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας και λόγω της παγκόσμιας κρίσης του 2008, οδήγησαν σε αντιστροφή του σχεδιασμού: Από κρατικό έργο με νησίδες ιδιωτικές πρωτοβουλίας, σε ιδιωτικό έργο με νησίδες του δημοσίου.

Πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια του έργου της αστικής ανάπλασης στο Ελληνικό - Εικόνες από την υψηλού συμβολισμού εκδήλωση.
«Το έργο του Ελληνικού είναι ένα έργο που ενώνει μεγάλο μέρος των πολιτών, τρεις ελληνικές κυβερνήσεις και ακόμα και τις τοπικές αυτοδιοικήσεις», δήλωσε ο Δρ. Σπύρος Ι. Λάτσης © Lamda Development

Το έργο του Ελληνικού και γενικά η μετατόπιση μέρους του πληθυσμού προς τα νότια προάστια έχει οδηγήσει σε άνοδο των ενοικίων. Στόχος είναι να δώσουμε τη δυνατότητα και στους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας να κατοικήσουν στο Ελληνικό. Γι’ αυτο σκοπεύουμε μέρος της επένδυσης να είναι με «υβριδικές» πολυκατοικίες, με κάποιους αγοραστές να επωφελούνται από επιδοτήσεις της Lamda και μακροχρόνιο δανεισμό.

Ο κ. Λάτσης έδωσε θερμές ευχαριστίες στις τρεις κυβερνήσεις και τους πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά, Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ευχαρίστησε τους υπουργούς που ενεπλάκησαν στην επένδυση, την οικογένειά του και συγκεκριμένα τη μητέρα του, τις αδελφές του Μαριάννα και Μαργαρίτα, τη σύζυγο και τα παιδιά του που «όταν δίσταζα να αναλάβω ένα έργο τέτοιου μεγέθους και τόσων ετών στην ηλικία που είμαι με παρότρυναν να συνεχίσω».

Ευχαρίστησε ακόμα της διοικήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους μετόχους, τον πρόεδρο και το ΔΣ της Lamda καθώς και το επενδυτικό κοινό. Τέλος, τους κρατικούς λειτουργούς από όλους τους τομείς του κράτους. «Χωρίς αυτούς δεν θα ήμασταν σήμερα εδώ», κατέληξε.

Ελληνικό: Λαμπερή τελετή για τα εγκαίνια του μεγαλύτερου έργου ανάπλασης στην Ευρώπη - Τι ανέφερε ο Οδυσσέας Αθανασίου, CEO της Lamda Development

Ο CEO της Lamda Development κ. Οδυσσέας Αθανασίου, στην ομιλία του, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Ήταν και θα είναι πολλές οι δυσκολίες σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, αλλά αυτό το έργο μας γεμίζει με πάθος γιατί πιστεύουμε ότι αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας να ακουστεί με τον προσήκοντα τρόπο σε όλο τον κόσμο. Συνειδητοποιούμε πλήρως την ευθύνη που μας αναλογεί  και δεσμευόμαστε ότι θα ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες για να δημιουργήσουμε την καλύτερη και ομορφότερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη. Γιατί αυτό είναι το ελληνικό! Ένα έργο όλων μας!».

Πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια του έργου της αστικής ανάπλασης στο Ελληνικό - Εικόνες από την υψηλού συμβολισμού εκδήλωση.
«Αυτό το έργο μας γεμίζει με πάθος γιατί πιστεύουμε ότι αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας να ακουστεί με τον προσήκοντα τρόπο σε όλο τον κόσμο», ανέφερε ο CEO της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου.

Υπήρχαν αρκετοί που εξέφραζαν επιφυλάξεις κατά πόσο η Lamda ήταν έτοιμη να φέρει εις πέρας ένα τέτοιο έργο. Όλα ξεκίνησαν με ένα όραμα. Αρχίσαμε να δημιουργούμε μια ελληνική εταιρεία που να μπορεί να υλοποιήσει το όνειρο. Από 200 άτομα, σήμερα είμαστε 600, είπε ο κ. Αθανασίου.

Ευχαρίστησε όλους τους εκπροσώπους της πολιτείας καθώς και της αυτοδιοίκησης, ενώ υπογράμμισε την υπερπροσπάθεια των τελευταίων τριών ετών. Ευχαρίστησε τους υπουργούς που είναι παρόντες καθώς και την κυβέρνηση Σαμαρά που ξεκίνησε το έργο.

Το ελληνικό είναι ήδη ένα τεράστιο εργοτάξιο. Συνεργαζόμαστε με τους καλύτερους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Δίνουμε την ευκαιρία να γυρίσουν στην Ελλάδα ταλαντούχοι νέοι που έφυγαν στο εξωτερικό, τόνισε ο κ. Αθανασίου. Η επένδυση εκ μέρους της Lamda θα ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ, η μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ.

Πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια του έργου της αστικής ανάπλασης στο Ελληνικό - Εικόνες από την υψηλού συμβολισμού εκδήλωση.
Με τη συμμετοχή υπουργών, εκπροσώπων της Εκκλησίας, των κομμάτων και της τοπικής αυτοδιοίκησης πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια του Ελληνικού, του μεγαλύτερου έργου αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη © Lamda Development

Ελληνικό: Λαμπερή τελετή για τα εγκαίνια του μεγαλύτερου έργου ανάπλασης στην Ευρώπη - Ποιοι παραβρέθηκαν

Στα εγκαίνια συμμετείχαν αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Επίσης η πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη, καθώς και οι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Φλαμπουράρης και Στέργιος Πιτσιόρλας.

Το «παρών» έδωσαν και όλοι οι δήμαρχοι της περιοχής, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επίσης παρακολούθησε τα εγκαίνια.

Παρέμβαση στα εγκαίνια πραγματοποίησε και ο Σπύρος Λάτσης, σε μία από τις σπάνιες φορές που εμφανίζεται δημόσια.

Ελληνικό: Λαμπερή τελετή για τα εγκαίνια του μεγαλύτερου έργου ανάπλασης στην Ευρώπη - Η πορεία των έργων

Το έργο του Ελληνικού, σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση του Οδυσσέα Αθανασίου προς τους εκπροσώπους του Τύπου, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη,  με τα χρονοδιαγράμματα να τηρούνται με βάση τον σχεδιασμό. Το πρώτο μέρος του μεγάλου Μητροπολιτικού Πάρκου, το Εxperience Park έκτασης άνω των 70 στρεμμάτων, έχει δοθεί στο κοινό από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ λίγο αργότερο δόθηκε και το Experience Center, τo Κέντρο Επισκεπτών, το μεγαλύτερο στον κόσμο στο είδος του όπου οι επισκέπτες μπορούν  να ανακαλύψουν σε βάθος το μεγάλο έργο της ανάπλασης του Ελληνικού και να ταξιδέψουν σήμερα στο μέλλον, σε μια βιώσιμη, έξυπνη και καινοτόμο πόλη.

Πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια του έργου της αστικής ανάπλασης στο Ελληνικό - Εικόνες από την υψηλού συμβολισμού εκδήλωση.
Σε πλήρη εξέλιξη το έργο του Ελληνικού © Eurokinissi / Χρήστος Μπόνης

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται επίσης μεταξύ άλλων τα μεγάλα έργα υποδομής της πρώτης φάσης, μεταξύ των οποίων κα η υπογειοποίηση της Ποσειδώνος, η κατασκευή με δαπάνη του επενδυτή του νέου κτηρίου ΑΜΕΑ, πρότυπο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα που παραδίδεται το καλοκαίρι του νέου έτους, ενώ ξεκινούν και οι πρώιμες εργασίες για την κατασκευή του Riviera Tower, του μεγαλύτερου πράσινου ουρανοξύστη στην Μεσόγειο.

Όπως έχει αναφέρει ο Οδυσσέας Αθανασίου, το Ελληνικό είναι ένα κοινό όραμα πολύ μεγαλύτερο από τετραγωνικά μέτρα και όλα τα άλλα. Είναι ένα όραμα να αναδειχθεί η χώρα μας στον διεθνή επενδυτικό χάρτη εκεί που της αξίζει και να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Να έχουμε μια ελληνική εταιρία που να μας βγάζει ασπροπρόσωπους στο εξωτερικό. Ο κ. Αθανασίου έχει επισημάνει ότι το όραμα αυτό, με την στήριξη του βασικού μετόχου, δεν αφορά μόνον την ανάδειξη των δυνατοτήτων μας σε επίπεδο εκτέλεσης έργων με την υλοποίηση κορυφαίων διεθνών αρχιτεκτονικών σχεδίων, αλλά πρωτίστως στην ανάδειξη του αξιακού μας συστήματος στη διαδικασία υλοποίησης του έργου που θα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σε διεθνές επίπεδο, στη δυνατότητα κινητοποίησης ανθρώπινου δυναμικού που με κατάλληλα κίνητρα επιστρέφει ξανά στην Ελλάδα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ