Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 29 Σεπτεμβρίου - 5 Οκτωβρίου 2022

99 ετών άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο ο Ζάχος Χατζηφωτίου

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 843
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ζάχος Χατζηφωτίου φωτογραφημένος στις αρχές του 2021 στο σπίτι του
Ο Ζάχος Χατζηφωτίου φωτογραφημένος στις αρχές του 2021 στο σπίτι του © Πηνελόπη Μασούρη

Τα νέα της εβδομάδας 29 Σεπτεμβρίου - 5 Οκτωβρίου 2022. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

1:22 ώρα Ελλάδας τα ξημερώματα της Τρίτης, ο Κιμ Γιονκγ Ουν εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο, ο οποίος πέρασε πάνω από την  Ιαπωνία και έπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ταιριάζει γάντι η παλαιά βορειοκορεάτικη παροιμία «όλα τα ’χε η Μαρ-ιο-ρή».


7 άτομα συνελήφθησαν κατά την επιχείρηση της ΕΛΑΣ στην Πανεπιστημιούπολη, όπου είχε καταλύσει για χρόνια μια συμμορία. Μαζί τους και μια 22χρονη δόκιμη αστυνομικός, η οποία φέρεται να έδινε πληροφορίες. Αφέθηκαν ελεύθεροι άπαντες μέχρι την εκδίκαση.


2,1% ανάπτυξη εν μέσω κρίσης και πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023.

3,5 δισ. ευρώ μόνιμα μέτρα στήριξης της οικονομίας προβλέπονται επίσης στο προσχέδιο, παρά τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης. 


25%-30% αύξηση στο μίσθωμα απαιτούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για την ανανέωση συμβολαίων, σύμφωνα με τον Θεμιστοκλή Μπάκα, πρόεδρο του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E- Real Estates.

10%-20% αύξηση εμφανίζουν ήδη οι πληρότητες για δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς κατά το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, σύμφωνα με δηλώσεις του ιδίου. 


18 μεικτούς μισθούς ως κίνητρο για να μετακινηθούν –εθελοντικά– στη νέα εταιρεία NBG Pay δίνει η Εθνική Τράπεζα. Πληρώνουμε ακόμη τα κατάλοιπα της παντοδυναμίας του συνδικαλισμού, καθώς τα χρήματα αυτά θα βγουν από τις χρεώσεις στα τραπεζικά προϊόντα. 

30% αύξηση, ανάλογα με τη θέση, θα λάβουν οι εργαζόμενοι από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της νέας εταιρείας.

51% της νέας εταιρείας θα κατέχει η αμερικανική EVO, ποσοστό που απέκτησε έναντι τιμήματος 158 εκατ. ευρώ με την Εθνική να έχει το υπόλοιπο 49%. 

33% της εγχώριας αγοράς καρτών έχει η Εθνική. Δυστυχώς ακόμη και σήμερα κάποιες από τις κάρτες της (ακόμη και εταιρικές) δεν λειτουργούν στις σύγχρονες πλατφόρμες ανέπαφων πληρωμών. 

5.000 χρήστες κινητών android έχουν κατεβάσει την εφαρμογή ηλεκτρονικών πληρωμών “payzy”. Μιας υπηρεσίας που λάνσαρε ο ΟΤΕ, ο οποίος έχει λάβει αδειοδότηση ως «Ίδρυμα Ηλεκτρονικού Χρήματος» από την Τράπεζα της Ελλάδος.


2.000 υγειονομικοί όλων των ειδικοτήτων, οι οποίοι απέχουν ακόμη και σήμερα του εμβολιασμού κατά του νέου κορωνοϊού και παραμένουν σε αναστολή εργασίας, θα επανέλθουν στις θέσεις τους στις αρχές Νοεμβρίου. Υποχρεωτικότητα από «γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ». 

10 μήνες άντεξαν χωρίς τον Παναγιώτη Κουρουμπλή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε αποπεμφθεί τον περασμένο Δεκέμβρη, όταν υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «δολοφονεί» ανθρώπους, αναφερόμενος σε όσους πέθαναν από κορωνοϊό.


2.370 tweets με το hashtag #αστυνομία_ανέργων είχαν γίνει σε 24 ώρες από τη στιγμή που ένας σύλλογος συνδικαλιστών εξέδωσε δελτίο Τύπου με τίτλο «έρχεται αστυνομία ανέργων».

10.000 πρόστιμο θα μπαίνει σε όποιον αρνείται να εργαστεί 3 φορές σε προτεινόμενη εργασία, έγραψε η κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς να αναφέρει την πηγή. 

2 χρόνια διαγραφή από τα μητρώα του επιδόματος ανεργίας θα είναι η «ποινή» για όσους αρνηθούν 3 διαδοχικές φορές να εργασθούν σε θέση που τους προτείνεται. Χωρίς πρόστιμο, εξ όσων διαβάζω στις άλλες –μη κομματικές – εφημερίδες. 

50% του επιδόματος ανεργίας θα λαμβάνουν όσοι άνεργοι μπήκαν στην αγορά εργασίας την περίοδο που επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ.


21 ευρώ κόστιζε το εισιτήριο για τη φιέστα εγκαινίων της «Αγιά Σοφιάς», του νέου υπερσύγχρονου γηπέδου της ΑΕΚ. 

4-1 έληξε το πρώτο ματς του Δικεφάλου στη νέα του έδρα. 


174 νεκροί ήταν το αποτέλεσμα εισβολής οπαδών σε γήπεδο της Ινδονησίας. 

4.000 τουλάχιστον ήταν οι υπεράριθμοι θεατές στο γήπεδο.


3,56 δισ. ευρώ είναι το ποσό του δεύτερου αιτήματος εκταμίευσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που εστάλη στην Κομισιόν.


83,5% ήταν τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός της Τουρκίας, από 80,2% τον Αύγουστο, και ενώ η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια, σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία, TUIK.

50% της αξίας της έχασε η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου τους τελευταίους 12 μήνες. Το νόμισμα άλλωστε δεν είναι ταμπού.


99 ετών άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο ο Ζάχος Χατζηφωτίου. «Δωσίλογο» και «ταγματασφαλίτη» τον χαρακτήρισαν όρνεα των εγχώριων social media. Κάτι που ουδείς αντίπαλός του σκέφθηκε ποτέ να κάνει για τον ήρωα Μανώλη Γλέζο, που βρίσκονταν «από την άλλη πλευρά». 

17 ετών ήταν όταν πολέμησε στην πολιορκία του Τομπρούκ, έπειτα στο Ελ Αλαμέιν και αργότερα στο Ρίμινι ως μέλος της 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας. «Φλώρο» τον χαρακτήριζαν κάποιοι που θεωρούν αντιστασιακή πράξη το να μη φορά κάποιος γραβάτα. 

5 γάμους πραγματοποίησε ο bon vivant στην πολυτάραχη ζωή του. «Έζησα όπως ήθελα» είχε προνοήσει να γράψει ο ίδιος στον τάφο που είχε προετοιμάσει. 


Verba volant

Δημήτρης Παπαδημούλης 
«Καλά νέα!: Η Επιτροπή του ΕΚ @EP_PegaInquiry έρχεται στην Ελλάδα για τις #υποκλοπες στις 3-4/11. Ζητά να δει #Μητσοτακη, #Δημητριαδη, #Σπιρτζη, #Λαβρανο, #Μπιτζιο. Όσους δηλ. η #ΝΔ αρνήθηκε να κληθούν στην εξεταστική της Βουλής! Μόλις εγκρίθηκε ομόφωνα από το Προεδρείο του ΕΚ».
Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου έχει χαρές οι οποίες δεν κρύβονται. Όμως ο πρόεδρος της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου (η οποία ασχολείται με τις υποκλοπές) κύριος Jeroen Lenaers χάλασε με ανάρτησή του το γιορτινό κλίμα. Υποστήριξε ότι «είναι ντροπή που ένας αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μοιράζεται ένα τέτοιο εσωτερικό σχέδιο εγγράφου για εγχώριους πολιτικούς σκοπούς. Δεν έχουμε καν προσεγγίσει πιθανούς εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης για να μας συναντήσουν κατά τη διάρκεια της αποστολής μας και τώρα που αυτό έχει διαρρεύσει, θα επανεκτιμήσουμε πώς θα προχωρήσουμε στην αποστολή αυτή». 

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας
«Με τον κίνδυνο που ενέχει να κινητοποιήσει εθνικιστικά αντανακλαστικά, αισθήματα αλυτρωτισμού ή να θεωρηθεί ευθέως επιθετικό σύμβολο και να τροφοδοτήσει την επιχειρηματολογία της άλλης πλευράς σε μιαν εποχή ιδιαίτερης έντασης στα εθνικά ζητήματα».
Οι εγχώριοι γλύπτες δυσαρεστήθηκαν από τον «τερατόμορφο» (όπως τον χαρακτηρίζουν) αετό που κοσμεί το γήπεδο της ΑΕΚ, για διάφορους λόγους μεταξύ των οποίων και το ότι δεν επελέγη Έλλην γλύπτης. Συγκινητικό πάντως είναι το ενδιαφέρον τους ώστε να μη στεναχωρήσουμε τον πασιφιστή γείτονα κύριο Ταγίπ. 

Ραμζάν Καντίροφ 
«Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα, μέχρι την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στις μεθοριακές περιοχές και τη χρήση μικρής ισχύος πυρηνικών όπλων».
Μια ορθολογική προσέγγιση στον αγώνα για την παγκόσμια ειρήνη από τον Τσετσένο ηγέτη που πολεμά στο πλευρό του Πούτιν. Τύφλα να ’χει ο Κιμ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ