Πολιτικη & Οικονομια

Νίκη Κεραμέως: Πώς επιτυγχάνεται η εξωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων - Οι 3 άξονες

Χρηματοδότηση, νομοθετική παρέμβαση και συνεργασίες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νίκη Κεραμέως, υπουργός Παιδείας
Νίκη Κεραμέως, υπουργός Παιδείας © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Απόλυτη προτεραιότητα η εξωστρέφεια των ελληνικών Πανεπιστημίων» ξεκαθαρίζει η Νίκη Κεραμέως. Οι 3 άξονες του σχεδίου που υλοποιεί το Υπουργείο Παιδείας.

«Ως απόλυτη προτεραιότητα την εξωστρέφεια των ελληνικών Πανεπιστημίων καθώς και τη σημασία των διεθνών ακαδημαϊκών συμπράξεων», έθεσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της στην τελετή υποδοχής των φοιτητών των αγγλόφωνων Προπτυχιακών Τμημάτων του ΕΚΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, όπως είπε, το Υπουργείο Παιδείας έχει αναπτύξει μια στρατηγική με τρεις άξονες:

  • Παροχή εκτεταμένων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη των πανεπιστημίων σε αυτήν την προσπάθεια, με:
  1. 20 εκατ. ευρώ για δράσεις διεθνοποίησης για τα Ελληνικά ΑΕΙ
  2. 60 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα επισκεπτών καθηγητών
  • Θέσπιση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου το οποίο παρέχει:
  1. Περαιτέρω ελευθερία στα ελληνικά πανεπιστήμια να καθιερώσουν ένα ευρύτερο φάσμα συνεργασιών (π.χ. κοινά/διπλά πτυχία, κοινά ερευνητικά κέντρα, θερινά και χειμερινά προγράμματα σπουδών, αγγλόφωνα προγράμματα) και
  2. αυτόματη ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων σπουδών από το εξωτερικό, καταργώντας τις ατομικές αιτήσεις στον ΔΟΑΤΑΠ για κατόχους τίτλων από αναγνωρισμένα ιδρύματα.
  • Έναρξη στρατηγικών εταιρικών σχέσεων με «κομβικούς παίκτες», όπως η Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ άλλων.

Οι συνεργασίες ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημίων

Στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Παιδείας επισημαίνεται ακόμη ότι τον Νοέμβριο «αναμένονται στη χώρα μας εκπρόσωποι από 30 κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια, τα οποία ενδιαφέρονται για συνέργειες με ελληνικά πανεπιστήμια».

Στα δύο αγγλόφωνα Τμήματα, το προπυχιακό Προγράμμα Ιατρικής («Medical Degree») και το αγγλόφωνο Προγράμμα Προπτυχιακών Σπουδών σε Αρχαιολογία, Ιστορία, Αρχαία Ελληνική Γραμματεία («BA Program in the Archaeology, History, and Literature of Ancient Greece») συμμετέχουν 104 φοιτητές από 26 χώρες.

Το Πρόγραμμα Ιατρικής ξεκίνησε φέτος για πρώτη φορά, ενώ το Προγράμμα Προπτυχιακών Σπουδών σε Αρχαιολογία, Ιστορία, Αρχαία Ελληνική Γραμματεία λειτουργεί για τρίτη χρονιά με συνολικά 64 προπτυχιακούς φοιτητές από 21 χώρες και αποτελεί το πρώτο αγγλόφωνο προπτυχιακού προγράμματος που υλοποιήθηκε σε ελληνικό Πανεπιστήμιο, καταλήγει η ανακοίνωση.

Στην τελετή συμμετείχαν, επίσης ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος, ο καθηγητής της Ιατρικής και πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Πέτρος Σφηκάκης και η καθηγήτρια Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένη Καραμαλέγκου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ